Підписання Меморандуму щодо особливостей та концепції здійснення публічних закупівель

Підписання Меморандуму щодо особливостей та концепції здійснення публічних закупівель

Укрінформ
21 липня об 11.00 відбулася прес-конференція присвячена підписанню Меморандуму щодо особливостей та концепції здійснення публічних закупівель органами та установами пенітенціарної системи України

між Міністерством юстиції України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, громадською організацією «Трансперенсі Інтернешнл Україна» та благодійною організацією «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ». (Зала 2)

За участю: першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової, заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, виконавчого директора благодійної організації «Всеукраїнська Мережа ЛЖВ» Володимира Курпіта.

Організатор: Міністерство юстиції України.

Підсумкові матеріали:

Підписано Меморандум за яким закупівлі установами пенітенціарної системи відбуватимуться через ProZorro

Здійснення публічних закупівель органами та установами пенітенціарної системи відтепер відбуватимуться через систему ProZorro.

Про це повідомила під час підписання в Укрінформі Меморандуму щодо особливостей та концепції здійснення публічних закупівель органами та установами пенітенціарної системи України між Міністерством юстиції України, Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, ГО "Трансперенсі Інтернешнл Україна" та ВБО "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ", заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова.

"Наша основна мета усунути корупційну складову у закупівлях. На нашу думку в рамках системи ProZorro на якій будуть відбуватись закупівлі в пенітенціарній системі можна зекономити приблизно 25 відсотків коштів для потреб засуджених. Сьогодні ми робимо перший крок на шляху до прозорих та ефективних закупівель у пенітенціарній службі", - сказала вона.

Севостьянова наголосила, що є дуже важливим, щоб засуджені люди, які перебувають в установах виконання покарання, яких сьогодні в Україні  65 тисяч, відчули, що гроші направляються саме до них. Заступник міністра повідомила, що бюджет пенітенціарної служби складає близько 3 млрд гривень, на державні закупівлі для забезпечення установ виконання покарання в 2014, 2015, 2016 роках виділяли 382 млн гривень. "Це стабільна сума, яка видавалась незважаючи на інфляцію", - підкреслила Севостьянова.

За її словами, майже всі тендери відбувались за результатами рішень Антимонопольного комітету. "Закупівлі відбувались за цінами вище роздрібних в звичайних магазинах. Ми підготуємо детальне звернення до правоохоронних органів за результатами закупівель. В усіх закупівлях минулого року перемагало лише дві компанії. Це маловідомі компанії  "Тест Кабель" та товариство "Лекка". Сподіваємось, що правоохоронні органи встановлять чи був склад злочину і чому саме ці компанії перемагали", - сказала вона.

Севостьянова навела приклад, що заморожена риба була придбана за 50 гривень за кілограм, хоча аналогічна в магазинах коштує по 28 грн.  Різниця була і у ціні борошна, соняшникової олії, круп, цукру та інших товарах. "На таких великих поставках ціни не можуть бути дорожче за роздрібні. Це корупційна складова і ми вимагаємо втручання правоохоронних органів, щоб попереджувати такі випадки в майбутньому", - підкреслила представник Мінюсту.

У свою чергу заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов повідомив, що зараз треба  розробити систему закупівель, щоб максимально розширити конкуренцію.

"Буде аукціон і нехай переможе найкращий", - зазначив Нефьодов.

За його словами, протягом 1-2 місяців буде розроблено новий регламент закупівель, проведено тренінги для співробітників пенітенціарної системи, " і можливо ми допоможемо провести декілька перших закупівель".

Виконавчий директор благодійної організації "Всеукраїнська Мережа ЛЖВ" Володимир Курпіта пообіцяв надати допомогу, зокрема, у моніторингу, щоб товари безпосередньо дійшли до ув'язнених. "У нас є досвід, оскільки ми здійснюємо постачання медичної продукції до пенітенціарної системи в рамках проекту Глобального фонду. Знаємо проблеми  і зможемо допомогти оцінити ситуацію і на регіональному рівні із закупівлями", - наголосив Курпіта.

Він висловив сподівання, що Меморандум стане початком серйозних зрушень у закритому секторі, яким була пенітенціарна система України.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-