Попередня оцінка дня голосування.

Попередня оцінка дня голосування.

Укрінформ
17 липня, о 20:00 відбувся прес-брифінг Комітету виборців України на тему: «Попередня оцінка дня голосування і оприлюднення результатів екзит-полів» (зала 1)

Теми заходу:

    - результати екзит-полів, проведених Центром соціальних та маркетингових     досліджень SOCIS на замовлення Комітету виборців України;

    - основні висновки Комітету виборців України щодо дня голосування;

    - прогнози та ризики, пов’язані із підрахунком голосів і підведення результатів виборів.

Спікер:

    Олексій Кошель, генеральний директор Комітету виборців України.

Організатор: Комітет виборців України.

Підсумкові матеріали:

Проміжні вибори до Ради відбулися – КВУ

Директор Комітету виборців України Олексій Кошель заявляє, що проміжні вибори до Верховної Ради, які проходили в неділю, відбулися. 

Про це він сказав на брифінгу в Укрінформі після завершення голосування у семи виборчих округах, передає кореспондент агентства.

"В Україні відбулися проміжні парламентські вибори", - зазначив Кошель.

Як повідомляв Укрінформ, довибори проходили в семи одномандатних округах: № 23 (Волинська обл.), 27 (Дніпропетровська обл.), 85 (Івано-Франківська обл.), 114 (Луганська обл.), 151 (Полтавська обл.), 183 (Херсонська обл.), 206 (Чернігівська обл.).

Читайте також: Довибори в Раду: поліція відкрила вже шість справ

Голосування проходило на 1142 дільницях у 7 областях. До Верховної Ради балотувався 371 кандидат. 85 із них висунуто політичними партіями, а 286 – шляхом самовисування.

Виборчі дільниці закрилися о 20:00.

КВУ заявляє про спробу зірвати виборчий процес на Луганщині

Директор Комітету виборців України Олексій Кошель заявляє, що у Луганській області спостерігаються спроби дестабілізувати ситуацію при підрахунку голосів та зірвати виборчий процес на окремих дільницях. Тому він просить правоохоронні органи і ЦВК посилити охорону дільниць після їх закриття.

Про це директор КВУ сказав на брифінгу в Укрінформі після завершення голосування в семи виборчих округах, передає кореспондент агентства.

"На Луганщині вибори завершилися. Але зараз до наших спостерігачів надходять повідомлення про спроби дестабілізації, зірвати, можливо, виборчий процес по окремих дільницях. Ми звертаємось до ЦВК, правоохоронних органів, надзвичайно прискіпливо поставитись, посилити охорону ввечері і вночі, щоб підрахунок був безпроблемним", - зазначив він.

За словами Кошеля, нині не можна допустити будь-якого "проблемного округу".

"Вибори завершилися. Ставимо крапку і зараз надзвичайно важливо зробити все, щоб достойно завершити вибори на Луганщині і не допустити проблемних округів", - підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, довибори проходили в семи одномандатних округах: №№ 23 (Волинська обл.), 27 (Дніпропетровська обл.), 85 (Івано-Франківська обл.), 114 (Луганська обл.), 151 (Полтавська обл.), 183 (Херсонська обл.), 206 (Чернігівська обл.).

Голосування проходило на 1142 дільницях у 7 областях. До Верховної Ради балотувався 371 кандидат. 85 із них висунуто політичними партіями, а 286 – шляхом самовисування.

Виборчі дільниці закрилися о 20:00.

Комітет виборців констатує аномально низьку явку на деяких округах

Комітет виборців України відзначає аномально низьку явку виборців на деяких округах, зокрема, на Херсонщині.

Про це розповів у неділю на брифінгу в Укрінформі після завершення голосування на проміжних виборах до Верховної Ради у 7 округах директор КВУ Олексій Кошель, передає кореспондент агентства.

"Ми спостерігали аномально низьку явку по низці округів. Зокрема, була аномально низькою явка на Херсонщині. Станом на ранок вона відрізнялася в кілька разів, ніж явка в інших округах",- підкреслив Кошель.

За його словами, причиною такої низької явки є, насамперед, "технологія мінування виборчих дільниць".

Читайте також: КВУ заявляє про спробу зірвати виборчий процес на Луганщині

"16 дільниць "заміновано" - достатньо для того, щоб паралізувати їх роботу, щоб громадяни не мали стимулу, або мали антистимул для того, щоб піти на виборчі дільниці", - сказав директор КВУ.

Він підкреслив, що Комітет виборців розглядає цю технологію "виключно як технологію часткового зриву голосування".

"Ймовірно, ця технологія спрямована на одну електоральну групу - людей літнього віку, які ходять голосувати вранці", - зауважив Кошель.

Втім у другій половині дня, за його словами, явка виборців зросла, і це добре.

"Ми чекаємо остаточних даних ЦВК, бо у другій половині дня явка зросла - 24,5%. Це явка в межах норми, бо традиційно на проміжних виборах явка відрізняється від загальнонаціональних виборів. Вона завжди була в межах 20-25%", - додав директор КВУ.

Читайте також: Проміжні вибори до Ради відбулися – КВУ

Як повідомляв Укрінформ, довибори проходили в семи одномандатних округах: №№ 23 (Волинська обл.), 27 (Дніпропетровська обл.), 85 (Івано-Франківська обл.), 114 (Луганська обл.), 151 (Полтавська обл.), 183 (Херсонська обл.), 206 (Чернігівська обл.).

Голосування проходило на 1142 дільницях у 7 областях. До Верховної Ради балотувався 371 кандидат. 85 із них висунуто політичними партіями, а 286 – шляхом самовисування.

КВУ назвав проблеми, чому довибори були "вкрай низької якості"

Комітет виборців України вважає, що проміжні вибори до Верховної Ради, які проходили в неділю в семи округах, як і весь виборчий процес, були "вкрай низької якості".

Про це заявив на брифінгу в Укрінформі після завершення голосування директор КВУ Олексій Кошель, передає кореспондент агентства.

"Ми отримали виборчу кампанію вкрай низької якості. Ключова проблема  - це прямий і непрямий підкуп виборців", - наголосив він.

 За словами Кошеля, проблема підкупу мала місце в усіх без винятку округах: "Виборців купували як товарами, так і послугами. До того ж ми вперше отримали бажання легалізувати технологію підкупу".

Директор КВУ назвав також чотири головні проблеми, які мали місце безпосередньо у день виборів. Першою, за його словами, є застосування технології провокацій у день виборів.

"Технології провокацій були завжди, але на цих виборах ми бачимо пік подібних провокативних технологій. До таких провокативних технологій належить "мінування" штабів і виборчих дільниць, а також поширення завідомо неправдивих повідомлень про кандидатів чи про самі вибори", - сказав Кошель.

Другою проблемою нинішніх виборів він назвав незаконну агітацію у день голосування. 

"На жаль, за останні два роки ми перейшли у формат виборів, коли те, що прямо не заборонено законом, те дозволено. Принаймні так вважає більшість суб’єктів виборчого процесу, і порушення "дня тиші" вже, на жаль, стає нормою", - зазначив директор КВУ.

Третьою виборчою проблемо, за словами Кошеля, є, безумовно, проблема підкупу і підвезення виборців до виборчих дільниць.

"На жаль, проблема прямого і непрямого підкупу виборців була головною проблемою усієї виборчої кампанії, і тому важко очікувати, що день голосування став би винятком з цих правил. Ми отримали низку тривожних сигналів про факти підкупу виборців безпосередньо в день голосування", - наголосив директор КВУ.

І нарешті, четвертою проблемою цьогорічних виборів, на думку Кошеля, уже традиційно є "процедурні порушення".

"Це класичні хвороби українських виборів. Мова йде про видачу бюлетенів без пред’явлення документу, що посвідчує особу, неналежне зберігання виборчої документації, недопуск спостерігачів і завчасне  заповнення протоколів", - зазначив він.

Втім директор КВУ висловив припущення, що найголовніша проблема може бути попереду - в ніч підрахунку голосів.

"Це пов’язано з тим, що на виборчих округах Чернігівщини і Луганщини є велика кількість технічних кандидатів, і відповідно є велика кількість членів дільничних виборчих комісій, які можуть виконувати замовлення фаворитів виборчої кампанії. Тому це два округи, до яких має бути прискіплива увага не лише спостерігачів і ЗМІ, але й правоохоронних органів і ЦВК", - резюмував Кошель.

Читайте також: Комітет виборців констатує аномально низьку явку на деяких округах

Як повідомляв Укрінформ, проміжні вибори до ВР проходили в семи одномандатних округах: №№23 (Волинська обл.), 27 (Дніпропетровська обл.), 85 (Івано-Франківська обл.), 114 (Луганська обл.), 151 (Полтавська обл.), 183 (Херсонська обл.), 206 (Чернігівська обл.).

Голосування проходило на 1142 дільницях. До Верховної Ради балотувався 371 кандидат. 85 із них висунуто політичними партіями, а 286 – шляхом самовисування.

Відео с прес-конференції:

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-