"Перемога" української гідроенергетики

Укрінформ
14 липня о 11.00 відбулася прес-конференція на тему: "Затоплення Бузького Гарду – “перемога” української гідроенергетики?". (Зала 1)

Організатор: ВГО Національний екологічний центр України.

Учасники: Ярослав Мовчан, голова Національного екологічного центру України; Вадим Лялько, академік; Петро Гончар, генеральний директор музею Івана Гончара, художник, заслужений діяч мистецтв; Іван Заєць, екс-міністр екології та природних ресурсів України.

Підсумкові матеріали:

Екологи стурбовані загрозою знищення Бузького Гарду

Екологи стурбовані загрозою знищення ландшафтно-історичної пам'ятки на Південному Бузі доби українського козацтва - Бузького Гарду.

Про це на прес-конференції в Укрінформі в четвер заявив голова Національного екологічного центру України Ярослав Мовчан, повідомляє кореспондент агентства.

“Ми стурбовані тим, що  може відбутися затоплення каньйону Південного Бугу і ми втратимо Бузький Гард. Ми маємо справу з ландшафтом, який 60 млн років не був під водою. Таких місць на планеті всього кілька. І ось ця унікальна річ під загрозою”, - сказав Мовчан.

Він поінформував, що у вересні 2015 року з'явилася заява про намір добудовувати Ташлицьку ГАЕС і про підняття рівня води в Олександрівському водосховищі вище 20 метрів.

“Сам факт народження цього проекту є застарілим абсолютно з усіх боків. І це стосується не тільки  Ташлицької гідроакумулювальної електростанції,  - це і про ГАЕС, яку хочуть побудувати біля Канева, і про низку ГАЕС на Дністрі”, - наголосив екс-міністр екології Іван Заєць.

За його словами, до можливих збитків при подальшому розвитку всіх цих програм, зокрема і Ташлицької ГАЕС, слід віднести втрату можливості для науковців у майбутньому вести розкопки, яка “буде просто колосальною”.

“Відбудеться тоді також погіршення якості води, затоплення додаткових територій, яке призведе до втрати місць для розвитку сільського господарства, засолення грунтів і гідрологічних змін в регіоні”, - підкреслив Заєць.

Мовчан додав, що для запланованого підвищення рівня води у Олександрівському водосховищі може не вистачити водних ресурсів.

“Водність Південного Бугу за останні 10 років впала в 2 рази. Там немає води і немає ніякої гарантії, що води буде більше”, - зазначив він.

Довідково: на місці урочища Бузького Гарду знаходився центр Бугогардівської паланки Війська Запорозького, який дав назву парку “Бузький Гард”. Ця територія є пам'яткою національного значення.

Олександрівське водосховище випаровує велику кількість води, що створює загрозу санітарному стану річки Південний Буг. Також планується добудова Ташлицької ГАЕС.

Для вирішення проблем атомники хочуть підняти рівень води в цьому водосховищі до відмітки 20,7 метрів, що в свою чергу вже становить загрозу для існування Бузького Гарду.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-