Діти все одно хочуть радіти

Діти все одно хочуть радіти

Укрінформ
4 липня о 14.00 відбулася презентація фотовиставки "Діти у війні". Виставка створена членами Міжнародного благодійного фонду "Волонтерська допомога".

Виставка “Діти у війні” покликана нагадати, що життя продовжується. І так само, як у мирних містах, плачуть і сміються діти.

Представники та керівники громадських організацій розповіли про проекти підтримки дітей з прифронтових територій та дітей вимушених переселенців, що здійснюються в рамках Балто-Чорноморської програми.

Учасники: Євген Рокитський, президент Балто-Чорноморської Конфедерації (Литва); Лариса Безуглова, член правління МБФ "Волонтерська Допомога"; Ніна Грушецька, фотограф; Алік Сардарян, режисер.

Довідково. За даними ООН, військові дії на Сході так чи інакше зачепили 560 тис. дітей, і як свідчать експерти, з них 200 тисяч потребують психологічної допомоги. За інформацією ЮНІСЕФ, 215 тисяч маленьких мешканців Донбасу залишили свої домівки і перебралися подалі від вибухів та обстрілів.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі відкрилася виставка, присвячена дітям з прифронтових територій

Сьогодні, в понеділок, в Укрінформі відкрилась виставка "Діти у війні", організована Міжнародним благодійним фондом "Волонтерська допомога".

На прес-конференції, присвяченій цій події, говорили про допомогу дітям з прифронтових територій та психологічну адаптацію тих, хто змушений був залишити свої домівки на Донбасі.

"Фотовиставка "Діти у війні" - це результат кількох прожитих років, поїздок на території, які знаходяться у прифронтовій зоні в Луганській та Донецькій областях - зокрема в Станиці Луганській, Мар'їнці та Авдіївці. Це результат спілкування в рамках низки міжнародних проектів з учителями і школярами, які з різних причин прийняли рішення залишатись там. Це спроба показати, що незважаючи на всі обставини, на снайперський вогонь, щоденні обстріли, на тих територіях продовжується життя. Діти сміються, плачуть, вони навчаються, мають свої проблеми...", - сказав Євген Рокитський, президент Балто-Чорноморської безпекової конфедерації.

За його словами, проекти, які здійснює конфедерація разом з МБФ "Волонтерська допомога", є своєрідними "інвестиціями у майбутнє". "Ми хочемо закласти фундамент мирного життя в рамках єдиної, успішної України", - наголосив Рокитський.

Він також нагадав, що в умовній 30-кілометровій прифронтовій зоні на Донбасі продовжують навчатись 10 тис. школярів. Зараз фонд "Волонтерська допомога" реалізує проект вартістю в 570 тис. грн для того, щоб допомогти цим учням зібратися до школи, провести їхнє медичне обстеження, а десяти важкохворим дітям забезпечити необхідне лікування.

Віце-президент фонду "Волонтерська допомога" Лариса Безуглова розповіла, що їхня організація також займається психологічною адаптацією дітей вимушених переселенців - не тільки з Донбасу, але й з Криму.

"Ми намагаємось їх охопити своєю турботою і унікальною технікою арт-терапії. З нами працюють дві прекрасні художниці, Наталія та Юлія Павлусь. Друга складова проекту - психологічна адаптація і реабілітація в ігровій формі", - повідомила Безуглова.

За півтора місяці, зазначила вона, більше 150 дітей і дорослих змогли відчути на собі результати цієї роботи. Наразі фонд готовий ділитись напрацьованими методиками з усіма бажаючими.

Ще про один напрямок "творчої реабілітації" розповів Алік Сардарян, режисер, який працює в арт-театрі переселенців. Українські та іноземні митці залучили спочатку дітей з прифронтових міст Сходу, а потім і їхніх ровесників з Нововолинська до проекту в стилі class act: в стислі терміни школярів навчали основам драматургії, а потім ставили написані ними п'єси з залученням професійних акторів, режисерів, художників тощо.

"В результаті зробили велику виставу в Театрі юного глядача в Києві. Зібралося близько 500 глядачів, зала була забита... Діти були в шаленому захваті! Не всі писали п'єси про війну, були якісь інші історії, казки. Але для кожного з них це було щось абсолютно нове, вони абсолютно змінились", - сказав Сардарян.

Він відзначив, що діти зі Сходу, які спочатку не вірили, що зможуть подружитись з волинськими ровесниками, за час спільної роботи повністю змінили свою думку: "За десять днів вони ридали, прощаючись, просто ридали!"

У прес-конференції також взяла участь одна з авторів представлених на виставці фотографій, Ніна Грушецька. Вона розповіла, що для неї за словами "діти у війні" стоять не десять тисяч школярів прифронтових населених пунктів, а її маленькі друзі, які живуть на Донбасі і кожного дня чують постріли й вибухи. "Скоро у мене на роботі відпустка, і я поїду до своїх друзів в Авдіївку... Тож, гадаю, з'явиться нова серія знімків", - сказала журналістка.

Після демонстрації в Укрінформі виставку "Діти у війні" планується показати в країнах Балтії, Скандинавії та у Єгипті.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)

Контактні телефони: (044)  279-20-60, 279-00-05

Вхід за службовими посвідченнями та картками НСЖУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-