Доступне житло може бути енергоефективним

Доступне житло може бути енергоефективним

Укрінформ
7 липня об 11.00 відбувся "круглий стіл" на тему: "Доступне житло може бути енергоефективним". (Зала 2)

Організатор: Державна спеціалізована фінансова установа "Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву".

Учасники: Сергій Комнатний, перший заступник голови правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву»; Володимир Брунько, керівник Науково-дослідного інженерно-технічного центру ПАТ «КиївЗДНІЕП»; Іван Салій, віце-президент Конфедерації будівельників України, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів; Віталій Грусевич, виконавчий директор Конфедерації будівельників України; Олена Шуляк, керівник напрямку «Будівництво» Офісу ефективного регулювання BRDO; Анатолій Неправда, член Ради ВА "Укрмолодьжитло"; Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадської мережі ОПОРА; Юрій Колмиков, голова комісії УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження; Сергій Кожедуб, завідувач лабораторії з досліджень проблем енергоефективності в будівництві та архітектурі «Енергоцентр-КНУБА», кандидат технічних наук; Старцева  Світлана, начальник управління житлової політики Департаменту систем життєзабезпечення та житлової політики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України; Міхеєв Ярослав, головний спеціаліст департаменту з питань зміни клімату, охорони атмосферного повітря та захисту  озонового шару Мінприроди; Дронь Анатолій, виконавчий директор Будівельної палати України; Коломийченко Микола, член Колегії Державного агенства з енергоефективності та енергозбереження України, Президент Українського Пелетного Союзу; Козленко Анатолій, Комісія УСПП з розвитку енергетики та енергозбереження; Цимбал Сергій, представник ТОВ «ФК» «Олімпія»; Спасібко Денис, представник ДП «ГЕРЦ Україна»; Засєдатєлєв Ігор, представник ДП «ГЕРЦ Україна»; Медяник Сергій, представник ДП «ГЕРЦ Україна»; Черняк Володимир, директор ТОВ «Сканрок»; Ганжа Віталій, генеральний директор ТОВ «Роял Хауз»; Білоконь Олексій, комерційний директор ТОВ «Роял Хауз»; Шепель Василь, Інноваційна палата  України.

Обговорювалися питання:

1. Поточний стан будівельної галузі та можливості держави розігріву економіки через житлові програми.

2. Досвід країн ЄС та інших розвинених країн щодо впровадження державних програм доступного житла.

3. Економічна вигода держави від реалізації діючих житлових програм.

4. Необхідність поєднання програм будівництва доступного житла та впровадження заходів енергоефективності житлових будинків.

Підсумкові матеріали:

В Україні потребують покращення житлових умов 650 тисяч сімей

В Україні 650 тисяч сімей потребують покращення житлових умов та нового якісного житла.

Про це на круглому столі "Доступне житло може бути енергоефективним" в Укрінформі заявив перший заступник голови правління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Сергій Комнатний, повідомляє кореспондент агентства.

«Що стосується потреб громадян в житлі, на сьогоднішній день ми маємо більш ніж 650 тис. сімей, які потребують покращення житлових умов, нового якісного житла. Ми маємо 1,7 млн внутрішньо переміщених осіб, з яких більш ніж 700 тис. потребують забезпечення постійним житлом на території підконтрольній Україні, або відновлення зруйнованого житлового фонду на місцях проведення антитерористичної операції», - сказав він.

За словами Комнатного, ціна проживання у новому будинку значно нижча ніж у старому. У сучасних енергоефективних будинках мешканці економлять на опаленні від 30% до 50% порівняно з власниками старих будинків.

"І громадяни і держава потребують житлового будівництва, але потрібно, щоб житлове будівництво відбувалось з обов'язковим застосуванням енергозберігаючих технологій, щоб у подальшому житло було комфортним та економним для громадян", - відмітив перший заступник правління державного фонду.

У Конфедерації будівельників заявили, що 95% житлового фонду в Україні потребує ремонту та термомодернізації  

Реновація 95% житлового фонду в Україні є великою проблемою на державному рівні.

Про це на круглому столі "Доступне житло може бути енергоефективним" в Укрінформі заявив віце-президент Конфедерації будівельників України, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій, повідомляє кореспондент агентства.

«Ніяких надзвичайних проблем (з новобудовами - ред.) сьогодні не існує. Сьогодні по нормативу термосупротив - 3,3, а 95% житла побудоване з нормативом - 0,9. Усе сучасне житлове будівництво, якщо воно не халтура, вже є енергоефективним, із застосуванням сучасних технологій. Інша справа - що робити з тими 95%», - сказав він.

За словами Салія, Німеччина вкладає у нове будівництво 36 млрд євро на рік і 93 млрд - у реновацію. В Англії інвестується приблизно 50/50 у нове будівництво і реновацію.

«У нас, якщо взяти обсяги будівельних робіт, то це 7-8% на ремонт. Фактично, ми взагалі не ремонтуємо житло», - зазначив віце-президент Конфедерації будівельників.

Майже 9 млн сімей в Україні мають недостатню житлову площу - Конфедерація будівельників

Майже 9 млн українських сімей живуть в умовах недостатньої, відповідно до наявних у державі норм, житлової площі.

Про це на на круглому столі "Доступне житло може бути енергоефективним" в Укрінформі заявив віце-президент Конфедерації будівельників України, президент Всеукраїнської спілки виробників будматеріалів Іван Салій.

«1,7 млн сімей мають менше 7,5 кв. м житла на особу. А 7 млн сімей мають менше 13,6 кв. м житла на особу», - підкреслив Салій.

Експерт зазначив, що на сьогодні є великою потреба України у будівництві житлового фонду. При цьому, за словами Салія, по будівництву в Україні є «взагалі мертві регіони».

«Обсяги будівництва, то у нас 1,8 млрд євро на рік. У Польщі - це 36 млрд євро. У Туреччині - 28 млрд євро обсяги будівництва», - запевнив він.

Одночасно він підкреслив, що в усіх розвинутих європейських країнах саме будівельна галузь виводила економіку з кризи.

Як відомо, норма житлової площі в Україні становить 13,65 кв. м на одну особу.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-