Звільнення українського політв'язня Геннадія Афанасьєва та інші кримські справи адвоката Олександра Попкова

Звільнення українського політв'язня Геннадія Афанасьєва та інші кримські справи адвоката Олександра Попкова

Укрінформ
22 червня о 13.00 прес-конференція на тему: «Звільнення українського політв'язня Геннадія Афанасьєва та інші кримські справи адвоката Олександра Попкова (Емір-Усейн Куку, Микола Семена)».

Організатор: Укрінформ.

Учасники: Олександр Попков - російський адвокат, що веде справи українських політв'язнів (Геннадій Афанасьєв, Емір-Усейн Куку, Микола Семена); Геннадій Афанасьєв - український політв'язень в РФ.

Підсумкові матеріали:

Афанасьєв: У нас є свобода, в росіян її немає, і вони хочуть її в нас забрати

Нещодавно звільнений з російської в'язниці український політв'язень Геннадій Афанасьєв переконаний, що, знущаючись над українцями, Росія прагне відібрати в них ту свободу, якої не мають росіяни.

Таку думку він висловив під час прес-конференції в Укрінформі.

«Вони там (у РФ - ред.) невільні, ніхто там не може сказати, що він думає. А в нашій державі за два роки люди можуть казати, що вони забажають. Так, у нас є багато проблем, я це вже побачив... Але це вже зміни, бо в нас є свобода, а в них (у росіян - ред.) свободи немає, і вони намагаються зараз забрати цю свободу в нас, знущаючись над кожною людиною», - зазначив Афанасьєв.

Він розповів, що момент, коли літак, який забирав його разом з іншим українським політв'язнем Юрієм Солошенком, перетнув кордон, став справжнім святом: «Лише коли літак уже нарешті покинув ту (російську - ред.) землю, ми кричали: «Прощай, немытая Россия!». Це було свято, ми вже розуміли - літак не зупиниться, він не машина, ми вже не повернемося, ми летітимемо, і наші нас не віддадуть назад».

ФСБ використовує дітей у справі "мусульман-терористів" - адвокат

Співробітники ФСБ в Криму намагаються використовувати у так званій "ялтинській справі" 9-річного сина Емір-Усеїна Куку, підозрюваного в терористичній діяльності.

Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі повідомив російський адвокат Олександр Попков.

"Співробітники ФСБ в Криму почали працювати з дітьми. До школи, де навчається син Емір-Усеїна, прийшла людина, кримський татарин, відвела його в бік і сказала, що його батько зв'язався з поганими людьми і він сидітиме 10-15 років. Ми знайшли докази того, що це не фантазії", - заявив Попков.

Адвокат повідомив, що за цим фактом направив заяву про порушення кримінальної справи.

Він уточнив, що, за словами людини, яка розмовляла з дитиною заарештованого Куку, такі вказівки йому дав "ніхто інший, як Олександр Вікторович Компанєйцев".

На думку адвоката, вони обидва повинні понести покарання за використання і залучення дітей у розслідуванні кримінальної справи.

Довідка. Співробітник ФСБ Олександр Вікторович Компанєйцев раніше служив в СБУ і зараз знаходиться в статусі дезертира. Згідно з даними сайту "Миротворець" (https://psb4ukr.org/criminal/kompanejcev - aleksandr - viktorovich/), він обвинувачується за ст.408 (ч.1) КК України.

Як повідомляв Укрінформ, кримські мусульмани Енвер Бекіров, Емір-Усеїн Куку, Вадим Сірук і Муслім Алієв зараз перебувають під арештом у Ростові-на-Дону за обвинуваченням у терористичній діяльності і причетності до організації "Хізб ут-Тахрір".

Афанасьєв закликав політв'язнів у Росії не втрачати надію

Звільнений з ув'язнення в Росії кримчанин Геннадій Афанасьєв звернувся до українських політв'язнів в РФ і запевнив, що їх повернуть в Україну.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

"Варто звернутися, якщо буде змога почути політарештантам, які знаходяться в катівнях Кремля: не втрачайте надію, ми вас повернемо, ви будете вдома. Ми все зробимо заради того", - сказав Афанасьєв.

Він додав, що політв'язням потрібна підтримка кожного українця.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії 25-річному Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув’язнення.

Афанасьєв та інший українець Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув’язнення 14 червня. Їх обміняли на одеситів-представників ЗМІ - Олену Гліщинську і Віталія Діденко, яких звинувачують у сепаратизмі.

Афанасьєв: Не відпочиваю, бо не маю права

Звільнений з ув'язнення в Росії кримчанин Геннадій Афанасьєв заявив, що не відпочиває, бо не має на це права. З першої хвилини в Україні вільний час віддавав журналістам.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

"З першого дня мого звільнення, з першої хвилини увесь свій час я віддавав журналістам, намагаючись донести та розповісти, що там коїлося. Звісно, я не проходжу ніяку реабілітацію, немає ніякого відпочинку, бо я не маю права на цей відпочинок, але відчуваю себе краще, бо держава все ж таки надала мені дуже добрі обстеження, і справді добрі лікарі призначили мені лікування", - сказав Афанасьєв.

Він додав, що живе на таблетках, але стан здоров'я покращується.

"Я не мав змоги фотографувати, бо в мене немає на що фотографувати. Поки що на це немає зовсім часу. Але, звісно, це частина мого життя, і ця творча діяльність буде продовжуватися", - сказав Афанасьєв, відповідаючи на запитання, чи встиг уже він зробити свій перший знімок.

Як повідомляв Укрінформ, у Росії 25-річному Афанасьєву інкримінували створення на території Криму терористичного співтовариства і засудили в 2015 році до семи років ув'язнення.

Афанасьєв та інший українець Юрій Солошенко повернулися в Україну з російського ув'язнення 14 червня. Їх обміняли на одеситів-представників ЗМІ - Олену Гліщинську і Віталія Діденка, яких звинувачують у сепаратизмі.

Політв'язень Афанасьєв просить світ допомогти Україні в боротьбі проти російського агресора

Нещодавно звільнений з російської в'язниці український політв'язень Геннадій Афанасьєв закликав міжнародну спільноту продовжувати тиснути на Російську Федерацію з метою припинення її агресії проти України й українців.

Про це він заявив під час прес-конференції в Укрінформі.

«Я звертаюся до світової спільноти - побачте, будь ласка, ви повинні слухати, ви повинні допомагати, бо зараз наша держава стоїть на кордоні між вами, ми стоїмо посередині. Сьогодні - ми, завтра - ви. Зрозумійте, світова спільното, зараз українець страждає, зараз українця катують, а завтра катуватимуть вас», - сказав Афанасьєв.

У цьому контексті він наголосив на важливості продовження санкцій проти РФ.

«Цей тиск, яке світове суспільство робить, він працює», - підкреслив колишній політв'язень.

Російський адвокат вважає, що "ялтинська справа" розмита і не містить конкретних фактів

Звинувачення по "ялтинській справі", в рамках якої чотирьох кримських мусульман намагаються звинуватити в тероризмі, розмита і не містить конкретних фактів.

Про це в середу на прес-конференції в Укрінформі заявив адвокат фігуранта "ялтинської справи" Еміра-Усеїна Куку Олександр Попков.

"Я вважаю, що боротьба з тероризмом - це дуже важлива діяльність як для України, так і для Росії. Але приписувати громадянам тероризм за такі ось дії - це дуже смішно, це абсурдно, це дискредитує служби і робить їх уразливими. У російських громадян має обов'язково виникнути питання: "А як ви боретеся з цим тероризмом?", - заявив Попков.

За його словами, прочитавши тільки обвинувачення Еміру-Усеїну Куку, "фабула якого передбачає жахливі діяння", може скластися враження, що "перед нами терорист і він повинен сидіти".

"Насправді фактів достовірних немає, обвинувачення розмито... Фабула звинувачення включає в себе якісь жахливі діяння, усунення неісламських організацій на всій планеті шляхом... Читаючи таке обвинувачення я б теж підписався під ним і сказав, що це терорист і він має сидіти", - розказав Попков.

Єдиний документ, що містить якісь факти - це довідка-меморандум, згідно з якою "чоловіка судять за те, що він не публічно, на кухні, обговорював з двома своїми товаришами, як вони когось комусь передадуть".

"Ми зараз з вами поговоримо про передачу комусь людей, які  проходять повз, і я не впевнений, що нас оголосять після цього терористами", - вважає російський адвокат.

Насправді, зазначив він, причиною переслідування Еміра-Усеїна Куку є те, що він був членом "Контактної групи з прав кримських татар" і займався питаннями викрадень і зникнень кримських татар у Криму.

"Він вів активну правозахисну діяльність до затримання ФСБ, я знаю його як світську людину з юридичним мисленням", - розповів адвокат, зазначивши, що Куку допомагав мусульманам у вирішенні юридичних та земельних питань.

"Ми вважаємо, що через цю діяльність, яка супроводжувалася невдоволенням спецслужб, його все-таки і переслідують", - зазначив Попков.

Крім того, вважає адвокат, Еміра-Усеїна Куку "було піддано тривалій спробі вербування, а потім помсти, як це було у випадку з Геннадієм Афанасьєвим, і спробі покарати за його не співпрацю з органами ФСБ".

Раніше Укрінформ повідомляв, що ялтинського правозахисника Еміра-Усеїна Куку спочатку було затримано і побито 20 квітня 2015 року. Після обшуку він був відпущений і 11 лютого 2016 року знову затриманий "за участь у терористичній організації". Нині він разом з трьома іншими фігурантами "ялтинської справи" знаходиться під арештом у Ростові-на-Дону. Термін утримання під вартою йому продовжено до семи місяців.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-