Законопроект про Національну комісію

Законопроект про Національну комісію

Укрінформ
15 червня о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: «Незалежний регулятор «в законі»: чому терміново необхідно прийняти законопроект про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». (Зала 1)

Організатор: Реанімаційний Пакет Реформ.

Були запрошені: Діана Корсакайте - керівник проекту USAID “Муніципальна енергетична реформа в Україні”; Юлія Усенко - голова Всеукраїнської агенції інвестицій та сталого розвитку та експерт енергетичної групи РПР; Тетяна Бойко - координатор житлово-комунальних програм громадянської мережі ОПОРА; Олена Павленко - президент “Діксі груп” та експерт енергетичної групи РПР.

Підсумкові матеріали:

Законопроект про НКРЕКП на законодавчому рівні врегулює ті речі, які сьогодні комісія робить добровільно - експерт Павленко

Проект закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», голосування за який очікується 16 червня, має врегулювати на законодавчому рівні ті речі, які сьогодні комісія виконує виключно з власної доброї волі.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала президент «Діксі груп» та експерт енергетичної групи РПР Олена Павленко, повідомляє кореспондент агентства.

«По-перше, регулятор має моніторити ринок за чіткими правилами (стаття 20), якщо питання стосуватимуться комуналки, регулятор має обговорювати їх з громадою. Арбітр має розуміти, знати європейські правила», - розповіла Павленко.

Вона зазначила, що за оцінкою європейських експертів, проект закону відповідає вимогам Третього енергетичного пакету.

"Регулятор також має усіх оцінювати однаково. Він має публікувати проекти рішень та протоколи засідань, це важливо для бізнесу", - сказала Павленко.

Експерт також додала, що у проекті закону чітко описано, як розглядати скарги та надавати на них відповіді.

«Усі ці речі зараз не є достатньо регульованими і залежать лише від доброї волі НКРЕКП. Якщо все це буде врегульовано, то важче буде вдаватися до маніпулювань», - констатувала Павленко.

Експерт РПР Усенко заявляє, що ціна на енергоресурси потребує окремого розслідування

Ціна на енергоресурси в Україні, зокрема газ та вугілля, потребує окремого розслідування.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказала голова Всеукраїнської агенції інвестицій та сталого розвитку та експерт енергетичної групи Реанімаційного пакету реформ Юлія Усенко.

«Ціна на газ та вугілля потребує окремого розслідування. Ми вітаємо, що Домбровський (перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки - ред.) звернув на це свою увагу. Ми також вітаємо ініціативу із запровадження енергетичних днів у парламенті», - сказала експерт.

НКРЕКП регулює галузеві ринки з річним обігом 400 млрд грн, тому потрібен закон, який регламентуватиме діяльність комісії - РПР

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), регулює галузеві ринки з річним обігом коштів близько 400 млрд грн. Тому її діяльність має бути врегульована законом, що встановить чіткі та незмінні "правила гри".   

Про це під час прес-конференції в Укрінформі сказала голова правління Всеукраїнської агенції інвестицій та сталого розвитку, експерт Реанімаційного пакету реформ (РПР) Юлія Усенко.

«Маємо великі ринки, які за річним обігом коштів обліковуються сьогодні близько 400 млрд грн - цифри, які були представленні регулятором. Звісно, що при таких серйозних масштабах потрібно задавати діючі незмінні регульовані правила гри. І хтось має за цими правилами слідкувати», - сказала Усенко.

За словами експерта, Європейський Союз закликає Верховну Раду проголосувати за проект закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», який дозволить врегулювати роботу комісії.

«Прийняття закону – це одна з умов для отримання другого траншу макрофінансової допомоги розміром 600 млн євро», - підкреслили у РПР.

Як відомо, 16 червня очікується голосування Верховної Ради за проект закону №2966-д «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг». Ухвалення цього законопроекту дасть змогу створити регулятора на основі європейських директив, що отримає політичну, функціональну та фінансову незалежність.

Законопроект розглядається в парламенті вже понад рік. У червні 2015 року його відправили на доопрацювання до Кабміну. У січні 2016 року Рада відправила законопроект про НКРЕКП на повторне перше читання. У квітні 2016 року Верховна Рада ухвалила за основу доопрацьований законопроект № 2966-д "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг".

Ухвалення проекту є одним із зобов'язань України перед Європейським Союзом та західними кредиторами.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-