Система реабілітації в Україні

Система реабілітації в Україні

Укрінформ
14 червня о 14.30 відбувся круглий стіл на тему: «Система реабілітації в Україні: сучасні виклики і шляхи попередження інвалідності». (Зала 2)

Організатор: Заступник голови комітету Верховної Ради  України з питань охорони здоров'я, народний депутат України Ірина Сисоєнко.                                                 

У заході взяли участь: Ірина Сисоєнко - народний депутат України, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я; Валентин Шумаков - керівник відділу інфаркту міокарда та відновлювального лікування Інституту кардіології ім. М.Д.Стражеска, д.м.н, професор; Сергій Бучинський - головний спеціаліст з фізіотерапії ДОЗ м. Києва; Олена Лазарєва - завідувач кафедри фізичної реабілітації Національного університету фізичного виховання і спорту, д.н.ф.в., професор; Броніслав Омецинський - помічник-консультант народного депутата України Сисоєнко І.В., к.б.н.; Владислав Стукалін - керівник Центру відновлювальної медицини та реабілітації клінічної лікарні «Феофанія»; Анатолій Сичевський - начальник центру психологічного забезпечення Державної служби України з надзвичайних ситуацій; Марина Гуляєва - виконавчий директор Української Асоціації боротьби з інсультом, керівник науково-методичного відділу медичного центру «Універсальна клініка «Оберіг»;  Сергій Богданов - заступник голови ВОІ «Союз організацій інвалідів України», помічник-консультант народного депутата України Мельника С.І.; Наталя Коваль - ГО «Українське бюро захисту прав людини України».

У Верховній Раді України за номером 4458 зареєстровано законопроект  «Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні».

Даний законопроект дозволить реформувати у відповідності до сучасних Європейських стандартів та рекомендацій ООН і ВООЗ цілісну систему реабілітації в Україні, яка фінансується з Державного бюджету. Прийняття закону відкриє шляхи до розроблення державних і регіональних цільових програм з реабілітації та попередження інвалідності. Закон забезпечить доступ до повноцінної реабілітації не лише людям з інвалідністю, а й учасникам бойових дій та АТО в спеціалізованих реабілітаційних центрах, реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів, реабілітаційних відділеннях медичних закладів, центрах психологічної та соціально-психологічної реабілітації за місцем проживання.                      

Підсумкові матеріали:

Нардепи ініціюють створення в Україні системи реабілітації за європейським зразком

Вирішувати питання попередження інвалідності в Україні треба комплексно, а для цього слід створити систему реабілітації за європейським зразком.

Про це на засіданні круглого столу в Укрінформі на тему "Система реабілітації в Україні: сучасні виклики і шляхи попередження інвалідності" заявила заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров'я, народний депутат України Ірина Сисоєнко.

"Пріоритетним викликом сьогодення для нашої держави є виклик війни, і саме система реабілітації повинна цьому виклику відповідати. Але, на жаль, за багато років незалежності нашої держави її так і не було побудовано належним чином", - сказала Сисоєнко.

Вона нагадала, що в Україні наразі є майже 3 млн людей з обмеженими можливостями, майже 160 тис. дітей з інвалідністю, а із зони АТО постійно повертається велика кількість військовослужбовців, які потребують медичної, фізичної та психологічної реабілітації. Окрім того, окремої уваги у плані реабілітації потребують люди з тимчасовим обмеженням життєдіяльності.

"Тому надзвичайно важливо, щоб в Україні були належним чином сформовані реабілітаційні відділення, щоб були побудовані багатофункціональні реабілітаційнів центри - все те, що існує в європейських країнах", - наголосила народний депутат.

Сисоєнко зазначила, що комплексний підхід до вирішення цієї проблеми передбачає в першу чергу створення державної програми з профілактики інвалідності, а потім потрібно приймати регіональні.

"У цьому й наступному році і в подальшому велика кількість коштів буде передаватися в регіони у форматі децентралізації. Дуже важливо, щоб регіональні програми передбачали всі ті речі, які пов'язані з профілактикою інвалідності і відновленням стану здоров'я", - переконана нардеп.

За словами Сисоєнко, щоб  реалізувати таку мету, потрібні зміни до законодавства, тому створена з її ініціативи координаційна рада протягом року працювала над розробкою відповідного законопроекту N4458 "Про попередження інвалідності та систему реабілітації в Україні", який був поданий до парламенту місяць тому.

"Зараз дуже важливо, щоб цей законопроект якомога швидше потрапив до залу Верховної Ради і щоб парламент проголосував за цей законопроект, тому що згідно з ним вже під час формування державної бюджетної політики на 2017 рік в бюджеті на наступний рік повинно бути закладено фінансування, щоб система реабілітації запрацювала", - підкреслила вона.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-