Врегулювання проблеми видобутку бурштину в Україні

Врегулювання проблеми видобутку бурштину в Україні

Укрінформ
13 червня о 14.00 відбулася прес-конференція на тему: «Врегулювання проблеми видобутку бурштину в Україні: позиція ювелірної галузі». (Зала 1)

Організатор: Асоціація «Союз ювелірів України».                    

У заході взяли участь: Дмитро Видолоб - президент Союзу ювелірів України, член робочої групи Верховної Ради України з напрацювання пропозицій щодо врегулювання видобутку бурштину; Оксана Грабовська - експерт Союзу ювелірів України.

Підсумкові матеріали:

У минулому році з ринку пішло 20 відсотків виробників-ювелірів – експерт

У 2015 році майже 20 відсотків ювелірних виробників України мусили припинити свою діяльність.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив президент Союзу ювелірів України, член робочої групи Верховної Ради з напрацювання пропозицій щодо врегулювання видобутку бурштину Дмитро Видолоб, повідомляє кореспондент агентства.

«У 2015 році майже 20% ювелірних виробників України мусили припинити свою діяльність», - сказав Видолоб.

За його словами, вітчизняні ювеліри просто не витримують податкового тиску.

«Основна причина припинення діяльності 177 ювелірних виробничих компаній у 2015 році – запровадження з першого січня 2015 року авансового 10% збору на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з ювелірних виробів, який напряму вимиває обігові кошти у суб’єктів господарювання. Тобто, з ринку вийшли ті, хто не мали достатньо обігових коштів на сплату цього 10% авансового платежу», - сказав діяч.

Мінфін не виконує свої повноваження із закупівлі бурштину - експерт

Згідно чинного законодавства, структурний підрозділ Міністерства фінансів України – Державне сховище цінних металів – повинно займатись скупкою легально видобутого бурштину, аби надалі видобуту сировину можна було продати на аукціонах. Проте, міністерство не виконує своїх прямих повноважень.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив президент Союзу ювелірів України, член робочої групи Верховної Ради України з напрацювання пропозицій щодо врегулювання видобутку бурштину Дмитро Видолоб, повідомляє кореспондент агентства.

«Мінфін відмовився від своїх зобов’язань, встановлених законодавчо, згідно яких мав би проводити оцінку та скупку легально видобутого бурштину для подальшої реалізації на біржі», - сказав Видолюб.

За його словами, структурний підрозділ Мінфіну не поспішав займатись скупкою легально видобутого бурштину через наявність монопольного суб’єкта у вигляді ДП «Укбурштин» та «Бурштин України».

«Держсховище Мінфіну не займалось розробкою цього питання, оскільки єдиним монопольним суб’єктом і видобутку, і обробки, і виробництва ювелірної продукції були державні підприємства «Укбурштин» та «Бурштин України», які раніше були підпорядковані Мінфіну, потім – Мінпромполітики, тепер – Мінекономрозвитку», - коментує експерт.

«Я скажу вам навіть більше – Мінфін досі не розробив методику оцінки бурштину, тому оцінкою легально добутого бурштину в Україні займаються товарознавці», - коментує присутня на заході експерт Асоціації ювелірів України Оксана Грабовська.

Втім, як розповів Видолюб, Мінфін взагалі хоче зняти із Державного сховища цінних металів функцію скупки бурштину.

«Згідно того законопроекту про порядок реалізації бурштину, який погодив Мінфін, видобутий бурштин має продаватись артелями старателів прямо на бурштинові біржі. Таким чином, міністерство хоче зняти із себе законодавчо встановлені зобов’язання», - коментує експерт.

Законопроекти «бурштинового пакету» мають низку суттєвих недоліків - експерт

Верховна Рада України має виваженіше підійти до законопроектів «бурштинового пакету», оскільки запропоновані законопроекти мають ряд суттєвих недоліків.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив президент Союзу ювелірів України, член робочої групи Верховної Ради України з напрацювання пропозицій щодо врегулювання видобутку бурштину Дмитро Видолоб, повідомляє кореспондент агентства.

«Верховна Рада України має виваженіше підійти до законопроектів «бурштинового пакету», оскільки запропоновані законопроекти мають ряд суттєвих недоліків», - сказав Видолоб.

На його думку, парламентарям було б краще грунтовніше попрацювати над законопроектами цього пакету, аби розробити досконаліше закони, які нехай і будуть прийняті лише восени, опісля парламентських канікул.

«Законопроекти цього пакету мають ряд суттєвих недоліків. Наприклад, законопроект про видобуток бурштину передбачає, що легальним видобутком бурштину зможуть займатись лише старательські артілі, в яких прості старателі будуть безправні. Окрім цього, відсутній механізм оцінки вартості видобутого бурштину. Окрім цього, передбачається, що бурштин на внутрішньому ринку буде обкладатись в сумі 30% податком. За такого розвитку подій нам, ювелірам, буде таки простіше і дешевше купувати бурштин у Польщі», - коментує діяч.

В Асоціації ювелірів України виступають за легалізацію приватних старателів-видобувачів бурштину

У Асоціації ювелірів України виступають за легалізацію приватних старателів-видобувачів бурштину, і вбачають в такому кроці єдиний варіант вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі заявив президент Союзу ювелірів України, член робочої групи Верховної Ради України з напрацювання пропозицій щодо врегулювання видобутку бурштину Дмитро Видолоб, повідомляє кореспондент агентства.

«У Асоціації ювелірів України виступають за легалізацію приватних старателів-видобувачів бурштину, і вбачають в такому кроці єдиний варіант вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину», - сказав Видолюб.

Як пояснив діяч, його асоціація, котра є єдиним експертним обєднанням у складі парламентської робочої групи з вирішення проблеми з видобутком бурштину, пропонувала саме такого роду законодавчу ініціативу. Приватні старателі, згідно пропозицій експертів, мали б бути фізичними-особами-підприємцями, які б платили єдиний податок до бюджету,а також ренту за користування надрами, але б і мали пріоритет у доступі до надр.

«Але предметом законодавчої ініціативи стала інша пропозиція – легалізувати старательські артілі, в яких прості старателі будуть абсолютно безправні. Але зрештою, ці люди працюють на своїх надрах,і йдуть добувати бурштин, оскільки не мають іншої роботи. Тому було б краще дозволити добувати бурштин таки приватним старателям», - вважає Видолюб.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-