Місцеве самоврядування в країнах Скандинавії та Балтії

Місцеве самоврядування в країнах Скандинавії та Балтії

Укрінформ
14 червня об 11.00 відбулася презентація публікації «Місцеве самоврядування в країнах Скандинавії та Балтії». (Зала 2)

Організатор: Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні».                                       

У заході взяли участь: Генрік Нурберг - заступник Голови Місії, Перший секретар Посольства Швеції в Україні;  Ерік Факсгард - керівник шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні»; Єва Кальніня - старший експерт шведсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні»; Анатолій Ткачук - директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентували буклет, що може стати довідником у питаннях децентралізації

Нове оглядове видання "Місцеве самоврядування в країнах Скандинавії та Балтії", яке презентували у вівторок у Києві, може стати довідником для України у проведенні реформи з децентралізації.

На цьому наголосив на прес-конференції в Укрінформі під час презентації буклету керівник шведсько-українського проекту "Підтримка децентралізації в Україні" Ерік Факсгард, в рамках якого було підготовлене видання.

"Місцеве самоврядування є дуже широкою площиною. Тому ми вибрали і представили у виданні лише ті основні аспекти, які показують, як в країнах Скандинавії і Балтії функціонує система децентралізації. На нашу думку, це саме ті питання,  над якими зараз наполегливо працює Україна, і представлений досвід інших країн може стати їй у пригоді на шляху реформування", - сказав Факсгард.

Він поінформував, що у виданні викладено основні засади місцевого самоврядування у восьми країнах Скандинавії і Балтії: Данії, Естонії, Фінляндії, Латвії, Литві, Норвегії, Польщі та Швеції. До уваги взято такі аспекти самоврядування, як основні функції місцевих органів влади, законодавча база, системи нагляду і фінансів, включно з джерелами доходів  та напрямками видатків.

Крім цього, зауважив Факсгард, зважаючи на важливість Євросоюзу для цих країн, кожен розділ видання завершується описом відносин місцевого самоврядування тієї чи іншої країни з ЄС.

"Цей буклет не наводить безпосередніх порівнянь між країнами, але має уніфіковану структуру, що дає змогу читачеві дійти власних висновків, як в тих чи інших країнах здійснюється самоорганізація населення чи визначається обсяг видатків на ті чи інші цілі громади", - сказав він.

Заступник голови Місії, перший секретар Посольства Швеції в Україні Генрік Нурберг, який також був присутній на презентації видання, зазначив, що нова публікація була підготовлена дочірньою організацією Шведської асоціації місцевих влад та регіонів - SKL International в рамках підтримки проведення децентралізації в Україні. Він висловив сподівання, що презентоване видання буде корисним для нашої держави у проведенні реформи, адже українські представники центральної і місцевої влади зможуть вивчити досвід інших країн і обрати для себе прийнятну модель впровадження децентралізації.

Директор з науки і розвитку Інституту громадянського суспільства Анатолій Ткачук, у свою чергу, додав, що, вивчаючи досвід демократичних країн, Україна може багато чого запозичити і собі, адаптувавши ті чи інші моменти до своїх реалій. При цьому, за його словами, Україна на даний момент реалізує "типову скандинавську модель самоврядування", а тому це видання може дати відповіді на чимало питань, які стосуються децентралізації влади в нашій країні.

"Світовий досвід у місцевому самоврядуванні є дуже різноманітним, але існують загальні тенденції, правила, які можна застосовувати у себе. Це, наприклад, чіткий розподіл повноважень, нагляд і відповідальність місцевих органів, а також принципи розподілу видатків", - сказав він.

Ткачук поінформував, що примірники презентованого буклету буде розіслано органам влади і місцевого самоврядування, а також направлено до українських бібліотек.

Організація SKL International, яка підготувала видання, впроваджує цілу низку проектів у сферах місцевого самоврядування, демократії, децентралізації і місцевого розвитку уже кілька років. Вона працює з політиками і урядовцями на національному і місцевому рівнях, а також організовує низку навчальних візитів до Швеції та сусідніх країн з метою ознайомлення їх учасників з системою місцевої демократії і децентралізованими механізмами управління.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-