Громадська думка українців в анексованому Криму

Громадська думка українців в анексованому Криму

Укрінформ
9 червня о 15.30 відбулася презентація дослідження «Вивчення громадської думки українців в анексованому Криму: необхідна підтримка і рекомендовані способи комунікації з Батьківщиною». (Зала 1)

Організатори: Міністерство інформаційної політики України.

У заході взяли участь: Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики; Борис Ходорковський - автор дослідження, експерт з соціальних і бізнес-комунікацій, медіа-тренер, засновник Netocrat Communications, головний редактор Odessa Business News; Юлія Тищенко - експерт Українського незалежного центру політичних досліджень, політолог; Анастасія Боровська - головний консультант відділу інформаційної безпеки та розвитку інформаційного суспільства Національного інституту стратегічних досліджень.

Підсумкові матеріали:

В Укрінформі презентовано дослідження, що з'ясовує 100-відсоткову правду про те, що думають в Криму про Україну і РФ

В умовах, коли класична соціологія в Криму не можлива з-за втрати каналів комунікації з мешканцями півострова, а з'ясування реальних настроїв кримчан залишається актуальним на материковій Україні, одеський експерт головний редактов видання "Odessa Business News" Борис Ходорковський спільно з Netocrat Communications, презентував результати і методологію дослідження громадської думки українців у Криму. Соцдослідження «Вивчення громадської думки українців у анексованому Криму. Необхідна підтримка і переважні способи комунікації з Батьківщиною», було проведено в рамках програми навчання фахівців державних комунікацій, розробленої на основі програми CIPR (Британського королівського інституту Public Relations).

Про це в ході прес-конференції в Укрінформі повідомив автор та ініціатор дослідження Борис Ходорковський, передає кореспондент Укрінформу.

"Це пілотне дослідження, яке покликане не тільки вивчити настрої українців анексованому Криму,але й протестувати методологію, перевірити її на легітимність, подивитися як її можна використовувати в поточних дуже обмежених умовах", - розповів Борис Березовський.

За його словами, причиною появи даного проекту стало те, що анексія Криму "максимально обмежила комунікацію між Кримом і материковою Україною", в результаті чого "з моменту анексії Криму сотні тисяч українських громадян у Криму залишилися без можливості вільного спілкування та взаємодії з Україною".

"Україна втратила більшість каналів комунікації з кримчанами і позбулася можливості дослідити громадську думку в Криму", - підкреслив експерт.

На його думку, всі проводилися після окупації Криму соціологічні опитування кримчан щодо їх ставлення до України, були не презентативны, оскільки не могли забезпечити повної конфіденційності респондентам у зв'язку з тим, що опитування проводилися у вигляді прямого інтерв'ю по телефону, який легко ідентифікував опитуваного, що несло загрозу людині в разі його інакомислення.

Новий метод дослідження, за словами Ходарковского, передбачав повну анонімність респондентів, завдяки тому, що опитування проходило в Facebook, а захист інтересів опитуваного технічно забезпечував Google.

Сам же метод дослідження полягав у тому, що "дані про одному соціальному явищі збиралися з різних джерел і накладалися один на інший для того, щоб підвищити легітимність дослідження і його репрезентативність".

"Ми не можемо розповісти про всієї методології дослідження, так як завтра вона може бути розкрита і використана проти опитуваних і таке подібне масштабне дослідження буде подвершено протидії та спотворення результатів", - повідомив експерт.

Тим не менше, зазначив він, "в поточній правовому і соціальному полі Криму пропонована методика надає ефективний і повністю анонімний підхід, який дозволяє досліджувати думки кримчан, які асоціюють себе з Україною, а також отримати інсайти і кількісні дані для розробки і реалізації комунікаційної стратегії, націленої на вирішення реальних проблем українців на окупованих територіях".

Результати опитування вже дають привід для роздумів. Так, якщо за результатами досліджень, проведених в умовах окупації Криму методом face-to-face інтерв'ю та телефонних опитувань, 82% опитуваних висловлювалися в підтримку "приєднання" Криму до Росії, то метод, дослідження Ходарковского, що передбачає повну анонімність і захист даних респондента, дозволив з'ясувати, що 55,8% опитуваних не підтримують анексію Криму Росією.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-