Національна Рада Реформ. Реформа енергоефективності

Національна Рада Реформ. Реформа енергоефективності

Укрінформ
8 червня о 12.00 відбувся прес-брифінг на тему: "Національна Рада Реформ. Реформа енергоефективності". (Зала 1)

Учасники брифінгу: Геннадій Зубко - Віце-Прем'єр-Міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України; Дмитро Шимків - секретар Національної ради реформ, заступник Глави Адміністрації Президента України.

Розглядалися питання:

-Прогрес реформ в Україні.

-Концепція національного Фонду енергоефективності.

Підсумкові матеріали:

На наступному засідання Нацраді реформ у липні говоритимуть про дерегуляцію

Наступне засідання Національної ради реформ відбудеться на початку липня - розглядатиметься питання дерегуляції.

Про це заявив секретар Національної ради реформ, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків на прес-конференції в Укрінформі.

"Найімовірніше, що наступне засідання буде на початку липня. Воно стосуватиметься дерегуляції", - сказав Шимків.

Він підкреслив, що наразі однією з найважливіших проблем в Україні є дерегуляція в питаннях отримання гуманітарної допомоги.

"Тому що регуляторні бар'єри не дозволяють українським організаціям, які займаються безпосередньо гуманітарною допомогою, а не секонд-хендом, отримати допомогу від країн, які її пропонують Україні", - наголосив Шимків.

Реформа правосуддя переходить у швидкий темп реалізації - Шимків

З прийняттям конституційних змін реформа правосуддя переходить у значно швидший темп реалізації.

Про це заявив секретар Національної ради реформ, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми бачимо дуже важливу подію, що відбулася минулого тижня - це реформа правосуддя, яка, ми вважаємо, з прийняттям конституційних змін та імплементаційного закону, дозволяє нам говорити, що ця реформа переходить у значно швидший темп реалізації", - сказав Шимків.

Він підкреслив, що прогрес реформи можна буде оцінювати як високий.

За два роки Україна зробила значно більше, ніж спостерігаємо в інших країнах - Шимків

Жодна країна світу не реформувалася у таких стресових умовах, як Україна, однак за два роки нам вдалося зробити значно більше, ніж іншим державам.

Про це заявив секретар Національної ради реформ, заступник глави Адміністрації Президента України Дмитро Шимків на прес-конференції в Укрінформі.

"За два роки Україна зробила значно більше, ніж ми можемо спостерігати в інших країнах, де результат ми бачили через 3-6 років. Ми зробили дуже багато, але я знаю, що хотілось би більше, тому продовжуємо працювати", - сказав Шимків.

Він підкреслив, що жодна країна у світі не реформувалася у таких стресових умовах - зовнішні та внутрішні виклики.

"Наша мета - це докорінні інституційні зміни. Ми говоримо не про прізвища, а про інституції. І сьогодні ми бачимо це у поліції, у НАБУ, формуванні судів та державних підприємств. Головна мета - зберегти єдність. Усі досягнення зроблені об'єднанням зусиль Президента, парламенту, прем'єр-міністрів, урядів, коаліції, донорів, активістів, армії, дипломатів та усіх громадян, які працювали над створенням цих змін", - наголосив заступник глави АП.

Монетизовані субсидії можна буде витрачати на заходи з енергоефективності уже наприкінці наступного опалювального сезону - Зубко

Монетизація субсидій та Фонд енергоефективності мають бути затверджені законодавчо до наступного опалювального сезону, щоб уже навесні монетизовані субсидії почали витрачатися на здійснення заходів з енергозбереження.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем’єр-міністр - міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«До початку опалювального сезону має бути прийняте усе законодавство. Це необхідно для того, щоб ті субсидії, які будуть нараховані громадянам, ми могли після опалювального сезону монетизувати і спрямувати їх на енергоефективність. Це один з принципів роботи фонду: зекономлені субсидії спрямовувати на енергоефективні заходи», - сказав Зубко.

За його оцінкою, 15 млн домогосподарств на сьогодні потребують заходів з енергозбереження.

«Зважаючи на обсяги реформ та розміри можливої економії, ми повинні рухатися дуже швидко. Усі наші партнери нам допомагають», - підкреслив віце-прем’єр.

За його словами, в уряді розглядалася можливість працювати над енергозбереженням без створення окремої установи - Фонду енергоефективності. «Це питання могло функціонувати у рамках Фонду регіонального розвитку, як окремий рядок у бюджеті. Як зараз працюють програми теплих кредитів: людина отримала кредит, отримала від Держказначейства через підтвердження своїх документів у банку частину компенсації кредиту. Але на сьогоднішній день постає питання в ефективності використання таких грошей», - зазначив Зубко.

На його думку, без окремого технічного офісу, без розробки типових проектів модернізації багатоповерхових будинків, без рекомендацій, які будуть спрямовані на індивідуальних домовласників, провести ефективно заходи неможливо.

«У Фонді енергоефективності будуть замовлятися технічні нормативи, буде розроблятися процедура видачі компенсації. Також дуже важливо, щоб фінансові установи, які надаватимуть послуги з кредитування та компенсації, були не тільки державні, а ще й комерційні. Це відірве державу від споживача послуг», - розповів віце-прем’єр.

Він наголосив, що дуже важливим є питання прозорості цих процесів, їх зрозумілість і короткостроковість.

Як зазначається у презентації Мінрегіону, рішення щодо затвердження порядку монетизації або часткової монетизації субсидій ЖКП має бути ухвалене Кабінетом міністрів до 31 серпня 2016 року, а створення нової державної установи «Фонд енергоефективності» має відбутися до 30 листопада 2016 року.

До 2021 року у Мінрегіоні очікують отримати 5 млрд грн щорічної економії на фінансування субсидій, 1,5 млрд кубометрів скорочення споживання та імпорту газу. Це також принесе до 5 млрд грн нових податкових надходжень щороку.

Концепція Фонду енергоефективності розроблялася разом із урядом Німеччини і з Європейським Союзом. Практично в усіх країнах ЄС ці фонди існують як державні установи, які залучають кошти і розробляють технічні моделі таким чином, щоб компенсувати ту чи іншу кількість кредитів.

Наглядова рада Фонду енергоефективності управлятиметься за участю одного з європейських банків - Зубко

Управління наглядовою радою Фонду енергоефективності здійснюватиметься за участю одного з європейських банків.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав віце-прем'єр-міністр - міністр регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.

«У наглядову раду Фонду ми залучаємо наших партнерів. Ми думаємо, що для управління такою наглядовою радою буде обраний один із європейських банків, оскільки ми зараз працюємо по всіх міжнародних програмах, де управляють ЄБРР або інші (банки - ред.)», - сказав Зубко.

За його словами, такий крок є важливим не тільки для того, щоб була можливість залучення коштів, але й для швидкого впровадження реформ.

«А для цього нам потрібно залучити найкращий технічний досвід від країн, які вже пройшли таку реформу», - підкреслив віце-прем’єр.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-