Атестат та навчання в Укрїіні для випускників Криму і Донбасу

Атестат та навчання в Укрїіні для випускників Криму і Донбасу

Укрінформ
3 червня о 12.00 відбулася прес-конференція: «Інформаційна підтримка додаткових можливостей прийому на навчання до вищих навчальних закладів, проходження державної підсумкової атестації та отримання документа державного зразка про повну загальну середню освіту для випускників Криму і Донбасу».  (Зала 1)

Організатори: Міністерство інформаційної політики України.

У заході візяли участь: Тетяна Попова - заступник Міністра інформаційної політики України; Ірина Жданова - генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика»; Гаяна Юксель - головний редактор інтернет-видання «QHA»; Віталій Сизов - аналітик ГО «Донецький інститут інформації».

Підсумкові матеріали:

Для абітурієнтів Криму та Донбасу розроблено рекомендації щодо вступу в українські виші

Міністерство інформаційної політики, Міністерство освіти та науки та фонд «Відкрита політика» розпочинають кампанію з інформування випускників шкіл з Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей щодо процедури отримання українського атестата, здачі ЗНО та ДПА та вступу в українські виші.

Про це під час прес-конференції 3 червня в Укрінформі повідомила заступник міністра інформаційної політики Тетяна Попова.

"Для нас важливо, щоб якнайбільше випускників з тимчасово окупованих територій обрали українську освіту. ... Завдяки журналістам з Донбасу ми отримали детальний аналіз того, який вибір можуть отримати діти з окупованого Донбасу, що їм пропонує самопроголошена влада, і що має запропонувати Україна, щоб їм було зручно та цікаво. Разом з фондом "Відкрита політика" та Міністерством освіти та науки ми розробили рекламні матеріали для газет, які видаються за допомогою нашого міністерства. ... Це газети «Донецкая правда» для Донбасу та «Кримське слово» для Криму, куди ми вже на цьому тижні будемо розміщати ці макети і будемо закликати випускників вступати до наших ВНЗ", - сказала Попова.

Також, за її словами, відповідні матеріали будуть розміщені в соцмережах, у приватних ЗМІ та на радіостанціях, які здійснюють мовлення на Донбас.

Наразі на сайті Міністерства освіти та науки вже доступний покроковий план дій, які потрібно зробити абітурієнтам з Криму та Донбасу, щоб отримати український атестат та здати ЗНО (http://mon.gov.ua/activity/dlya-zhiteliv-donbasu-i-krimu/dorozhnya-karta-dlya-vipusknikiv.html). Найближчим часом там будуть розміщені матеріали щодо спрощеної процедури отримання українського атестата для кримчан та інформаційні матеріали для випускників шкіл Донбасу.

Також відповідна інформація буде розміщена на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (http://testportal.gov.ua) та на сайті фонду "Відкрита політика" (http://donbass-crimea.openpolicy.org.ua)

«Саме освіта та наука (я б додала ще й екологію) є інструментом формування миру. І якщо ми зможемо забезпечити зелений коридор, щоб випускники шкіл Криму та Донбасу отримали саме українську освіту, це буде не просто реінтеграція цих територій, а формування миру в Україні. І власне це питання національної безпеки», - сказала на прес-конференції директор фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Абітурієнти з Криму зможуть отримати український атестат за спрощеною процедурою

Для випускників шкіл Криму, які не зареєструвалися на проходження ЗНО, передбачено спрощену процедуру отримання українського атестату та вступ за квотами до визначених Міністерством освіти та науки вищих навчальних закладів.

Про це під час прес-конференції, що відбулася в Укрінформі 3 червня, повідомила директор фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.

«Для абітурієнтів Криму, які не реєструвалися на ЗНО, є додаткова опція - спрощена процедура отримання українського атестату. Задля цього їм потрібно приїхати в Україну та з 12 липня здати лише дві державні підсумкові атестації у письмовій формі - "Історія України 20 століття" та з української мови", - сказала Жданова.

Вона поінформувала, що здати ДПА з цих предметів кримчани можуть в одному з освітніх центрів "Крим-Україна", які з липня розпочинають роботу у Києві, Дніпропетровську, Запоріжжі, Львові, Миколаєві, Харкові та Херсоні. При цьому кримським школярам не потрібно мати український паспорт та ідентифікаційний код.

В освітньому центрі для отримання українського атестата абітурієнт також складає так звану "освітню декларацію", на основі якої з кожного предмету в додатку до атестата буде проставлено "атестовано". Середній бал атестата буде розраховуватися за результатами ДПА з історії України та української мови.

"Абітурієнт отримає освітній документ державного зразка, з вкладишем, який не є повноцінним, і протягом трьох місяців є  можливість обміняти цей освітній документ на атестат. А протягом наступного навчального року дитина зможе здати предмети на оцінювання і обміняти цей вкладиш на повноцінний додаток з оцінками", - зазначила Жданова.

При цьому абітурієнти, що отримали атестат за спрощеною процедурою, мають право вступити лише до тих вишів, які визначено Міністерством освіти та науки. Перелік цих вищих навчальних закладів буде опубліковано на наступному тижні на сайті Міністерства освіти та науки. З атестатом, отриманим за спрощеною процедурою, також можна вступити до коледжів або профтехучилищ, які знаходяться в структурі цих внз.

Крім цього, в освітньому центрі абітурієнту з Криму допоможуть з оформленням українського паспорта та ідентифікаційного коду.

Ті випускники шкіл Криму, які зареєструвалися на основну сесію ЗНО (з 5 травня по 17 червня), та склали тестування та державну підсумкову атестацію з української мови та літератури, математики чи історії України, зможуть забрати свій атестат у тому навчальному закладі, до якого були зараховані на навчання та продовжити здавати тести з обраних предметів. Цей атестат дає ім право на вступ до будь-якого коледжу, технікуму чи університету України чи інших країн.

Для тих, хто не зміг приїхати на тестування під час основної чи не зможе скласти тести під час першої додаткової сесії ЗНО,  відбудеться друга додаткова сесія ЗНО - з 4 по 12 липня.

Для участі в ній школярам з Криму потрібно до 20 червня повідомити в регіональні центри оцінювання якості освіти, де вони реєструвалися, про намір скласти ЗНО у липні. Під час цієї сесії ЗНО вони також отримають український атестат у тому навчальному закладі, до якого були зараховані. Цей документ також буде дійсним для вступу в будь-який навчальний заклад України чи світу.

Як повідомляв Укрінформ, інформаційні матеріали щодо вступу до внз України для абітурієнтів з Криму буде розміщено на сайті Міністерства освіти та науки та на сайті фонду "Відкрита політика".

Також в Укрінформі з 1 червня відбуваються прямі трансляції уроків з української мови та літератури для підготовки для здачі ЗНО та ДПА з цих предметів.

Запис цих уроків доступний на сайті Укрінформу, освітнього порталу "Педпреса" (www.pedpresa.ua) та сайті фонду "Відкрита політика" (www.openpolicy.org.ua). Також у червні стартує безкоштовний онлайн курс з підготовки до здачі ЗНО-ДПА з історії України.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-