Політичні репресії та свобода мирних зібрань в Україні

Політичні репресії та свобода мирних зібрань в Україні

Укрінформ
31 травня об 11.00 відбулася прес-конференція: «Політичні репресії та свобода мирних зібрань в Україні за результатами моніторингів правозахисників». (Зала 1)

Організатор: Центр соціальних і трудових досліджень.

У заході взяли участь: Володимир Іщенко - соціолог, заступник директора Центру соціальних і трудових досліджень; Володимир Чемерис - правозахисник, голова ВГО «Інститут Республіка»; Валерія Рибак - координатор Групи громадського спостереження «ОЗОН» Центру громадянських свобод.

Підсумкові матеріали:

Правозахисник Чемерис припускає в Україні найближчим часом третій Майдан

Найближчим часом в Україні можна очікувати третій Майдан як соціальну революцію.

Таку думку висловив у вівторок на прес-конференції в Укрінформі правозахисник, голова ВГО "Інститут Республіка" Володимир Чемерис, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Незважаючи на всі попередні Майдани, які вимагали зміни системи соціально-економічних і політичних відносин, ця система і досі не змінилася. Тому найближчим часом можна очікувати в Україні соціальний вибух, і він буде об'єктивним", - сказав правозахисник.

Він зауважив, що в Україні досі розвивається "система олігархічного капіталізму", і соціально-економічні проблеми людей не лише не вирішуються, а, навпаки, погіршуються. Тому, якщо цей соціальний вибух буде, то він, за словами Чемериса, скоріш за все, "буде немирним".

"Якщо наступний Майдан зробить дійсно соціальну революцію, і змінить нарешті систему, тоді ми можемо говорити, що це бажана і потрібна подія. Якщо ж ні, то це знову буде море крові, і це, звичайно, не зовсім бажано", - зауважив правозахисник.

 За його словами, на ймовірність такого соціального вибуху в Україні вказує ціла низка тенденцій, які зафіксував "Інститут Республіка", здійснюючи протягом останніх років моніторинг дотримання свободи зібрань в державі.

Чемерис поінформував, що за результатами цього моніторингу, торік в Україні почали домінувати соціально-економічні протести. При цьому різко зросла кількість немирних зібрань у порівнянні з передмайданівським періодом.

Серед позитивних тенденцій проведення протестних акцій останніх двох років, зауважив він, - різке зменшення кількості позовів органів місцевої влади про заборону мирних зібрань. Однак, при цьому у більшості випадків ці акції мають немирний характер. "Тенденція останніх двох років - напади противників зібрань , у більшості - ультраправих "активістів" - на учасників акцій при бездіяльності правоохоронних органів", - сказав Чемерис.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-