Крим. Курортний сезон 2016. Прогнози і перспективи

Крим. Курортний сезон 2016. Прогнози і перспективи

Укрінформ
25 травня об 11.00 відбулася прес-конференція глави правозахисної групи «20 лютого», екс-міністра курортів і туризму Автономної Республіки Крим Олександра Лієва на тему: «Крим. Курортний сезон 2016. Прогнози і перспективи». (Зала 1)

Обговорювалися питання:

- травневі свята у Криму (турпотік);

- прогнози на курортний сезон 2016 року;

- перспективи розвитку туристичної галузі в Україні.

Підсумкові матеріали:

Окупаційній владі в Криму не вдасться поєднати ВПК і туризм - Олександр Лієв

Росії не вдасться поєднати в Криму військово-промисловий комплекс, який вона там інтенсивно розвиває, з туристичною сферою.

На цьому наголосив на прес-конференції в Укрінформі голова правозахисної групи "20 лютого", екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

"Територія Криму цікавила Україну в контексті трьох основних напрямків розвитку. На першому місці був туризм, на другому - сільське господарство, на третьому - соціальна сфера. Далі - транспортна транзитна сфера, промисловість, енергетика. Ці шість миролюбних галузей неможливо розвивати під час анексії" , - підкреслив Лієв.

 Він зазначив, що у Росії в Криму свої пріоритети - це військово-промисловий комплекс, і розвивається він величезними темпами.

"Туристичних акцентів практично немає ні в спічах офіційної Москви, ні бюджетах, які офіційна Москва вже третій рік передбачає на анексовані територію Криму. Там не відображається пріоритет туризму або сільського господарства, або навіть соціальної сфери. Пріоритет номер один там - це військово-промисловий комплекс . Поєднати військово-промисловий комплекс з туристичною сферою поки не вдалося жодній країні світу. Більш-менш це вдається Ізраїлю, але у них це - оборонний комплекс, абсолютно іншого трактування", - сказав Лієв.

За його словами, у зв'язку з цим кримську туріндустрію в наступні роки очікує повне переорієнтування на нові реалії "і найстрашніше - що відновлювати це потім доведеться дуже важко". Тому що туристична сфера в Криму була за 22 роки сформированна не в результаті якогось тиску і допомоги влади, а "в результаті саморегулювання і самовизначення громадянської позиції кримчан", які вибирали такий вид бізнесу.

"У нас було дуже популярно займатися туристичною сферою. У Криму розвивалася індустрія гостинності. Вона змінювалася в такому ж темпі, як змінювалася в Туреччині. Адже в 1973 році Туреччина ще виглядала досить дикою і нецікавою для туризму країною. Сьогодні це мега-туризм. Зараз то, що сталося, відкине нас на десятки років назад", - зазначив Лієв.

Для туроб'єктів Криму 2016-ий буде збитковим, а для багатьох - кінцем діяльності - Лієв

Окупаційна влада ставить туристичні об'єкти Криму і кримчан, яких "годував" туристичний сезон, за межу виживання.

Про це заявив на прес-конференції в Укрінформі голова правозахисної групи "20 лютого", екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв.

"Основний турпотік приймала та сфера, яка в податковій частині була не настільки помітна для кримського бюджету, але була дуже важлива як соціальна сфера. Це громадяни України, які приймали туристів у Криму у своїх приватних міні-готелях і міні-пансіонатах. 4 млн туристів брали 4,5 тис. міні-готелів і пансіонатів, а також 10 тисяч квартиродатчиків, які працювали під час літнього сезону. Саме цей блок постраждав найбільше", - сказав Лієв.

Він додав, що на сьогодні російська влада вже прийняла в першому читанні закон РФ, який забороняє приймати у власному житлі туристів без реєстрації підприємницької діяльності та без виведення цього житла з житлового фонду.

"Цей закон повністю ставить на коліна і вбиває практично індустрію гостинності в частині, яка стосується прийому неорганізованих туристів. У Криму від цього напрямку жили і заробляли - і це було єдиним джерелом доходу - практично 100 тисяч кримських сімей. Вони вже третій рік отримують дедалі менше  від цієї галузі. Судячи з усього, в цьому році - це буде останній туристичний сезон для цих 100 тисяч сімей ", - зазначив Лієв.

Він також додав, що з цілої низки об'єктивних причин постараждала і санаторно-курортна сфера Криму. Частину її, яка була приватна і не була "націоналізована" окупаційною владою, не вдалося заповнити ще у 2014 році. Багато з цих об'єктів тоді не відкрилися. Майже половина оздоровниць, які працювали сезонно і вже відкривалися у травні, не була відкрита в цьому році. Ті, які завантажувалися по фондам (соціального страхування, профспілковим), більш-менш пережили ці два окупаційні роки і увійшли в третій. Але з тими, які конкурували на чесному ринку, сталася "дуже очікувана ситуація" - у зв'язку з ростом цін на енергоносії, продукти харчування, необхідністю платити податки.

"У зв'язку з цим туристичний рік - 2016 знову за межею збитковості для багатьох туристичних об'єктів. І це вже просто тенденція, це для багатьох туристичних об'єктів стане кінцем туристичної діяльності. Тому що три роки поспіль в такому режимі - це вже за межею банкрутства. А для багатьох стане кінцем туристичної діяльності ", - наголосив Лієв.

Крим більше не конкурент Сочі, оскільки він майже вдвічі дорожче - Лієв

Відпочити в Криму наразі майже вдвічі дорожче, ніж у Сочі, хоча ще нещодавно все було навпаки.

Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі голова правозахисної групи "20 лютого", екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв, передає кореспондент агентства.  

"Ціна на кримський турпродукт на сьогодні практично на 40% вище, ніж ціна на сочинський турпродукт. Хоча Крим завжди був конкурентом Сочі та Краснодарському краю, загалом номер один - саме за рахунок того, що наші ціни були на 30-40% дешевше. Тобто готель "Ялта-Интурист" і готель "Перлина" абсолютно однакові, але ціна відрізнялася майже вдвічі. У Криму було дешевше, а в Сочі значно дорожче", - сказав  Лієв.

Він уточнив: зараз ціна помінялася у зворотний бік у зв'язку з тим, що піднялися ціни на енергоносії, продукти харчування більш ніж вдвічі, "і всі ці об'єкти змусили платити податки так, як ми не могли цього зробити".  

За словами Лієва, здравниці Криму - їх понад 700 - приймали раніше від 1,7 млн до 2 млн туристів на рік, "за три роки окупації туристична галузь в Криму змінилася до невпізнання".

Лієв прогнозує, що в Криму в 2016-му побуває лише 1,5 млн туристів

Турпотік до Криму на травневі свята свідчить про те, що в цілому за сезон на півострові побуває небагато народу - в середньому 1,5 млн туристів.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав голова правозахисної групи "20 лютого", екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв.

"За травневими святами - це період з 25 квітня по 15 травня - можна зрозуміти, що чекає Крим цього року в цілому... У 2000-2011 роках Крим приймав за цей період близько 100 тис. людей. У 2013 році - останньому перед анексією - Крим прийняв 201 тис. туристів на травневі свята. Це був найуспішніший рік за всі роки незалежності України. Вже у 2014-му на травневі свята туристичний потік практично не ідентифікувався", - повідомив Лієв.

За його словами, торік на травневі свята був турпотік у 30 тис. осіб, і він розподілявся лише між Севастополем і Ялтою. Практично порожніми простояли Євпаторія, Алушта та інші курорти. Цього року ситуація практично повторилася, турпотік зріс трохи більше, ніж торік, - на 5 тисяч.

"Планкою, чи буде сезон прибутковим, є цифра 2,7 млн туристів. 2012-ий був рекордним роком - Крим прийняв 6,13 млн туристів. У 2013-му - 6 млн. У 2014-му - 1,5 млн осіб. У 2015-му - 1,7 млн. цього року можна, на підставі останніх двох років і досвіду багаторічних спостережень, прогнозувати, що турпотік буде на рівні 1,5 млн туристів", - сказав Лієв.

Екс-міністр туризму Криму назвав три причини, чому українці сьогодні не їдуть на півострів

Українці сьогодні не їдуть на відпочинок до Криму, зокрема, з патріотичних міркувань - не хочуть везти свої гроші окупантам.

Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі голова правозахисної групи "20 лютого", екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв.

"Ми проводили опитування - і фокус-групи, і опитування експертів, - чому немає українців в Криму. Перша причина - це безпека, одна з основних тем в туристичній сфері. Українці не почуваються безпечно в Криму. Друга причина транспортна - дістатися до Криму українцям сьогодні практично неможливо. І третя причина - патріотична. Це головна причина: так, я не боюся, я зміг би навіть своєю машиною поїхати, але не хочу везти гроші окупаційній владі. Це ті причини, чому українці не їдуть ", - зазначив Лієв .

Він нагадав при цьому, що українці завжди складали основну масу відпочиваючих в Криму.

"За часів Радянського Союзу, коли Крим приймав 8 млн туристів на рік, громадяни України в цьому турпотоці становили майже 5 млн. Завжди громадяни України складали основну масу в туристичному потоці в Крим. Як відомо, майже 4 млн українців до окупації щорічно відпочивали в Криму ", - сказав Лієв.

За його словами, за три роки окупації ситуація змінилася. Якщо у  2013 році українці становили 65,6% всього турпотоку в Криму, то  2014-го  їх стало значно менше - 29%.

"У 2014 році, після анексії, громадяни України все ж їхали до Криму. У 2014 році зберігалося залізничне сполучення, і влітку все ж до 0,5 млн громадян України побували в Криму. У 2015 році частка громадян України скоротилася до 6% - до 100 тис. осіб, в основному це жителі східної України. Сьогодні ж це - монопотік, що складається з жителів тільки Росії ", - наголосив Лієв.

Туризм у Криму не стане прибутковим через дефіцит транспорту - Лієв

Як би не старалися окупанти, туризм у Криму не стане прибутковим через дефіцит транспортного сполучення. Крим зупинив залізничне сполучення, не приймає круїзні судна, авіаперевезення незначні, можливості поромної переправи обмежені.   

Про це сказав на прес-конференції в Укрінформі голова правозахисної групи "20 лютого", екс-міністр курортів і туризму АР Крим Олександр Лієв.   

"За часів незалежної України основний транспорт у Крим був залізничний. З 6 млн осіб на ньому приїжджали 66%, у тому числі росіяни і білоруси, у першу чергу - жителі України. Минулого року залізничний транспорт був повністю зупинений. Авіатранспортом приймали 10%, і в останній рік ми прийняли 570 тис. туристів авіатранспортом. Наразі кількість рейсів в аеропорту "Сімферополь" порівняна з тим, що було у час довоєнний. Єдине, що всі ці рейси тепер - тільки в один бік, це каботажний аеропорт. Крим приймав у той час близько 100 круїзних лайнерів на рік. Ось вже третій рік Крим не приймає жодного круїзного судна у жодному з п'яти портів", - сказав  Лієв.

Він додав, що раніше аеропорт "Сімферополь" здійснював рейси до Франкфурта, до двох міст Польщі, три рейси на день в Істамбул, було постійне сполучення з Мінськом, з Києвом та іншими містами України. Сьогодні ж це каботажний аеропорт, який здійснює перельоти тільки в одному напрямку - у бік РФ.

"Вузьке горло цього аеропорту дозволяє прийняти близько 1 мільйона туристів, що відповідає 2 млн пасажирів. Під час мирної України аеропорт "Сімферополь" приймав у середньому 1 млн пасажирів, що відповідало 0,5 млн туристів. Наразі він не привозить стільки туристів", - сказав Лієв.

За його словами, основний зв'язок Криму з Росією - через Керченську поромну переправу, яка в мирний час дозволяла приймати близько 300 тис. туристів на рік.

"Окупаційній владі її вдалося модернізувати. І на сьогодні кількість поромного сполучення з РФ в анексованого Криму збільшилася практично вчетверо. Але цю транспортну місткість зайняли не туристи, а необхідність постачань до Криму продовольства, сировини та інших товарів, і не лише першої необхідності", - уточнив Лієв.

За його словами, аби сезон був прибутковим, Крим повинен прийняти 2,7 млн туристів.

"При такій транспортній складовій Крим зможе приймати максимум 1,7-1,8 млн туристів на рік", - констатував Лієв.

Відео с прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-