Стрес на робочому місці: колективний виклик

Стрес на робочому місці: колективний виклик

Укрінформ
28 квітня о 14:30 відбулася прес-конференція:  "Стрес на робочому місці: колективний виклик", з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. (Зала 1)

Організатор: Державна служба України з питань праці.

Учасники: Роман Чернега - голова Державної служби України з питань праці; Сергій Савчук  - Національний координатор Міжнародної організації праці в Україні; Хиросе Кенічі  – старший спеціаліст з питань соціального захисту та охорони праці бюро МОП для країни центральної та східної Європи; Григорій Осовий - голова Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні; Дмитро Матвійчук  - головний редактор ДП «Редакція журналу «Охорона праці»; Вячеслав Биковець - заступник голови Ради ФРУ, виконуючий обов’язки президента Всеукраїнської асоціації роботодавців.

Підсумкові матеріали:

З 8 млн українців, які мають постійну роботу, 3 млн працюють в шкідливих умовах - Осовий

З усього працездатного населення України постійне місце роботи має лише 8 млн громадян, з них 3 млн осіб працюють в шкідливих умовах.

Про це під час прес-конференції, що відбулася 28 квітня в Укрінформі, заявив голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, повідомляє кореспондент агентства.

«На сьогодні з економічно активної частини населення, тобто тих, хто може працювати, має відповідний вік та знання, з 17 млн, менше 8 млн осіб мають постійне робоче місце. Це недовикористаний трудовий потенціал в нашій країні. З них 3 млн - в шкідливих умовах праці», - сказав Осовий.

При цьому, як зазначив він, кількість працюючих постійно зменшується. Серед причин, за словами Осового, згортання виробництва, структурні реформи економіки, вивільнення робочих місць як з причин технічного прогресу, так і недосконалого управління.

«Щорічно внаслідок травм та аварій на виробництвах в Україні гине біля 500 осіб. Від 7 до 8 тисяч отримують травми», - сказав Осовий.

При цьому на державному рівні питання охорони праці та створення безпечних умов на робочих місцях не вирішуються. Так, за словами експерта, державна програма з безпеки та охорони праці не фінансується з 2013 року, а ті кошти, які згідно закону, повинен виділяти приватний бізнес, не вистачає.

«Але навіть при тих нормативах, які законом визначені, кошти надходять не в повному обсязі, і цим зловживає не тільки приватний бізнес, а й держава. Фінансування на охорону праці на підприємствах державної та комунальної власності має бути забезпеченим за кошти бюджету. Але уряд і органи місцевої влади не виділяли під норматив коштів на охорону праці», - зазначив Осовий.

Така практика, на думку експерта, створює передумови для зростання інвалідності та смертності на виробництві.

Зараз, як повідомив Осовий, Федерація профспілок на рівні первинних організацій запроваджує практику виявлення факторів загроз життю та здоров'ю на виробництвах та планує інформувати про це власників та відповідні державні органи.

В Україні хочуть визначати рівень стресу на робочому місці

Міжнародна організація праці розробила рекомендації для українських роботодавців, як запобігти негативному впливу стресу на працівників на робочому місці.

Про це під час прес-конференції, що відбулася 28 квітня в Укрінформі, сказав національний координатор Міжнародної організації праці в Україні Сергій Савчук, повідомляє кореспондент агентства.

«Міжнародна організація праці в Україні підготувала посібник щодо запобігання виробничому стресу, який містить цілий перелік анкет, відповідаючи на які роботодавці та працівники можуть дійти висновки, чи є робоче місце стресогенним, а також розробити певні заходи запобігання робочому стресу», - сказав Савчук.

Так, за даними Міжнародної організації праці, у світі майже половина працівників піддається стресу під час роботи. Як сказав журналістам голова Державної служби України з питань праці Роман Чернега, цю ситуацію можна віднести і до України. За його словами, хоча на державному рівні вплив стресу на працездатність та наслідки такого впливу не вивчалися, можна виділити певні фактори, які впливають на психологічний та емоційний стан українців на робочому місці. Серед них Чернега назвав низьку заробітну платню, нестабільні форми зайнятості, так зване тимчасове працевлаштування, необхідність виконувати роботу, для якої не вистачає навичок чи знань, понаднормова робота. Окремим фактором є військові дії на Сході України.

«Безперечно стресова ситуація пов'язана з тим, що відбуваються військові дії на Сході держави, і особливо ця напруга, зокрема психологічна, емоційна напруга є особливо гострою для працівників, які працюють в прифронтових областях», - сказав Чернега.

На думку фахівців, наразі у світі питання безпеки на робочому місці вирішується одночасно з виявленням стресогенних факторів, які впливають на психологічний стан людини, а відтак і на безпеку на роботі.

За словами Чернеги, зараз Державна служба з питань праці намагається впровадити так званий ризико-орієнтований підхід в сферу охорони праці, який буде включати в себе питання вивчення тих факторів, які призводять до стресу та його наслідків на робочому місці.

«Ми рік працюємо над впровадженням ризико-орієнтованого підходу в сферу охорони праці. Тобто роботодавець, створивши певну систему визначення ризиків на підприємстві, сам визначає, що може призвести до нещасного випадку, поломки техніки. Оцей обов'язок роботодавців впроваджувати ризико-орієнтований підхід, якщо ми визначимо його на законодавчому рівні, буде одним з елементів, яким чином попереджати і не доводити до виникнення ризикованих ситуацій», - сказав Чернега.

Відео с прес-конференції:

 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-