Користування українськими надрами: реформи чи просто нові правила в державі

Користування українськими надрами: реформи чи просто нові правила в державі

Укрінформ
18 квітня об 11:00 відбулася прес-конференція на тему: "Користування українськими надрами: реформи чи просто нові правила в державі".  (Зала 1)

Організатор: Державна служба геології та надр України 

Учасники: т.в.о.Голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін та його радник з юридичних питань Ірина Супрун

Підсумкові матеріали:

Компанії масштабів Chevron та Shell бояться займатися розробкою надр України не через війну, а через законодавство - Держгеонадра 

Великі західні інвестори бояться займатися розробкою надр в Україні не через військові дії на сході країни, а через непрозоре законодавство в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін. 

"Заявок на видобуток сланцевого газу від компаній масштабів Сhevron та Shell немає. Інвестора не лякає війна. Більше лякає законодавче поле. Незрозумілість, закритість, відсутність геологічних карт, оцифровування інформації. Потенційний інвестор купує "кота у мішку", - сказав він.

Водночас, за словами Бояркіна, пріоритет Держгеонадр на цей рік – зміни до законодавства, оцифровування інформації та створення геологічних карт. 

Нагадаємо, у 2012 році компанії Shell та Сhevron оголосили про початок робіт з видобутку сланцевого газу на Юзівському та Олеському родовищах. Однак у 2014 році роботи були заморожені, а влітку 2015 року компанії остаточно пішли з ринку.

Розробкою українських надр зацікавилися три італійські компанії - Держгеонадра

Три великі італійські компанії зацікавилися розробкою українських надр для видобутку корисних копалин. З ними уже були проведені відповідні перемовини.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін, повідомляє кореспондент агентства.

«Є три дуже великі італійські компанії, ми провели з ними перемовини. Дехто уже розпочав роботу, а дехто лише планує заходити на український ринок», - сказав він.

На його думку, це стало результатом впровадження практики анонсування аукціонів. 

«Ми розміщуємо інформацію у західних ЗМІ, готуємо тизери, показуємо, які у нас  є родовища. Ця практика показала себе з позитивної сторони», - сказав він.

Крім того, у заявників з'явилося більше часу на підготовку документів.

"З моменту подачі заявки у надракористувача з'являється 75 днів на підготовку документів, раніше це було 30 днів. Як приклад, ми неодноразово чули від надрокористувачів, що 30 днів не вистачає для подачі документів", - зазначив Бояркін.

За його словами, такий термін був визначений після консультацій з Американською торгівельною палатою, Європейською бізнес-асоціацією, надракористувачами.

Разом із тим, отримати спецдозвіл поза аукціоном відтепер зможуть лише державні українські компанії зі 100% часткою державної власності. 

Продаж спецдозволів на користування надрами через аукціони торік приніс до бюджету майже 45 млн грн - Держгеонадра

Проведення аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами у 2015 році принесло у бюджет України більш ніж 44 млн грн. У січені-березені 2016 року вже отримано 12,5 млн грн.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін, повідомляє кореспондент агентства.

«Проведення аукціонів у 2015 році принесло бюджету України більш ніж 44 млн грн», -  сказав Бояркін.

За його словами, протягом 1 кварталу 2016 року було отримано ще 12,5 млн грн.

«Це кошти, отримані від продажу спеціальних дозволів через аукціони. У першу чергу продавалися дозволи на розвідку. Були дозволи й на видобуток, але вони не стосувалися нафти й газу», - пояснила радник т.в.о. голови Державної служби геології та надр України з юридичних питань Ірина Супрун.

На вимогу громадськості потенційних користувачів надрами перевірятимуть на фінансування сепаратизму та тероризму - Держгеонадра

Усі заявники на отримання спецдозволів на користування надрами перевірятимуться на фінансування тероризму та сепаратизму. Така норма була закріплена законодавчо на вимогу громадськості. Крім того, розкриватиметься уся інформація про кінцевого беніфіціара.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін, повідомляє кореспондент агентства.

На законодавчому рівні перевіряється причетність компанії до фінансування тероризму або сепаратизму. У 2015 році це робилося на наше прохання органами Міністерства внутрішніх справ, СБУ. Зараз це уже закріплено на законодавчому рівні», - сказав Бояркін.

Він пояснив, що це була вимога громадськості. Крім того, у Держгеонадрах переконані, що громадськість має право знати, хто користується надрами України.

«Усі хотіли знати про компанії. На вимогу громадськості також було законодавчо закріплено відкриття кінцевого беніфіціара, тож тепер і громадськість, і ЗМІ можуть бачити про компанію абсолютно усі дані», - сказав Бояркін.

Довідка. Державна служба геології та надр України домоглася прийняття Кабінетом Міністрів змін до постанов №594 та №615. Вони сприяють реформуванню сектору надрокористування, скасування преференції на отримання спецдозволів для підприємств з державною часткою, удосконаленню норми порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами та порядку проведення аукціонів тощо. Над змінами велася робота протягом двох років.

Протягом двох років у 8 областях України не видали жодного дозволу на користування надрами - Держгеонадра

Протягом останніх двох років 72% заяв на користування надрами були проігноровані обласними радами. У 8 областях України не видали жодного дозволу взагалі.

Про це на прес-конференції в Укрінформі сказав т.в.о. голови Державної служби геології та надр України Микола Бояркін, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми знаємо, що раніше облради роками не погоджували компаніям користування надрами. По 72% заяв за останні два роки не було прийнято жодного рішення. У восьми областях не задовольнили жодної заявки на користування надрами», - сказав Бояркін.

За його словами, тепер законодавчо закріплено, що облради мають 90 днів або 1 квартал на прийняття обов'язкового рішення - позитивного чи негативного.

«Також почав діяти принцип мовчазної згоди. Якщо за 90 днів депутати не приймають жодного рішення, то Держгеонадра вважає це рішення позитивним на користь надракористувача», - зазначив Бояркін.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-