Міжнародна премія імені І.Франка у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики

Міжнародна премія імені І.Франка у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики

Укрінформ
14 квітня о 12:00 відбулася прес-конференція присвячена оголошенню номінантів на здобуття Міжнародної премії імені Івана Франка. (Зала 1)

Організатор: Міжнародний фонд Івана Франка.

Учасники: Роланд Франко - голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка; Володимир Бугров - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, кандидат філософських наук, професор, проректор Київського університету ім. Т.Шевченка; Ярослав Гарасим - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, доктор філологічних наук, професор, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка; Ігор Курус - директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка.

Під час заходу було оприлюднено список претендентів на здобуття Міжнародної премії імені І.Франка у галузі соціально-гуманітарних наук та україністики.

Підсумкові матеріали:

Перших лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка оголосять цього серпня у Відні - Курус

Імена перших лауреатів Міжнародної премії ім. Івана Франка стануть відомі цього серпня у Відні. Сьогодні вже відомі 10 номінантів - по 5 у двох номінаціях, що претендуватимуть на перемогу.

Про це сказав Ігор Курус - директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка - на прес-конференції в Укрінформі. 

"Міжнародний фонд Івана Франка завершив прийом документів на Міжнародну премію імені Івана Франка 2016 року. Премія має дві номінації - за внесок у розвиток україністики, за вагомий особистий внесок у розвиток суспільно-гуманітарних наук. Будуть сформовані номінаційні комітети з п'яти дисциплін: україністика, історія, літературознавство, етнографія і культурологія, до яких увійдуть по 5 вчених з університетів світу. З визначених ними робіт Міжнародна експертна рада має вибрати по три кращі і передати в Міжнародне журі. Воно буде засідати з 5 по 8 серпня у Відні, і у Відні будуть оголошені лауреати премії у двох номінаціях. Нагородження відбуватиметься у Дрогобичі 27 серпня - у день народження Івана Франка", - зазначив Ігор Курус, додавши, що премія стане щорічною.

За його словами, премія є не державною, а громадською. Преміальний фонд формується за рахунок благодійників, і в 2016 році він становить 500 тисяч гривень. Одна з вимог - професійна компетентність і міжнародний рівень наукових досліджень. Роботи мають подаватися від наукової установи.  

"Міжнародна премія імені Івана Франка - це єдина премія в світі, яка об'єднує всі соціально-гуманітарні науки і має шанс стати найпочеснішою нагородою у цих дисциплінах поряд з премією Нобеля. Будемо сподіватися, що так і станеться", - наголосив Роланд Франко - голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка.

Ярослав Гарасим - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка - поніформував, що на премію до 1 квітня було подано 14 наукових робіт від учених з України, Іспанії і Грузії. З них відповідають вимогам 10 робіт. 

У номінації "Україністика" за першу премію імені Івана Франка конкуруватимуть: Тетяна Огнєва (Київ). Монографія "Театр і кіно у контексті мистецтвознавчих концепцій початку ХХ століття"; Роман Горак (Львів). Книга "Бажав я для скованих волі...Біографія Івана Франка"; Євген Нахлік (Львів). Монографія "Перелицьований світ Івана Котляревського: текст-інтертекст-контекст"; Авторський колектив: Корнійчук В.; Кравець Я.; Сабадуха В.; Якубув А. (Валенсія, Іспанія). Книга "Іван Франко. Українське перо іспанських класиків"; Василь Чернець, Валерій Бітаєв (Київ). "Українська енциклопедія етномистецтвознавства та етнокультури". 

У галузі соціально-гуманітарних наук: Вікторія Дуркалевич (м. Дрогобич). Монографія "У пошуках наративної ідентичності: індивідуальний міф у творах Івана Франка, Анджея Хцюка і Бруно Шульца"; Ростислав Конта (м. Київ). Монографія "Етнологічні дослідження в науковому товаристві імені Шевченка у Львові (1892-1940 рр.): історіографія"; Авторський колектив: Юрій Макар; Михайло Горний; Віталій Макар; Анатолій Салюк (м.Чернівці). Тритомна монографія "Від депортації до депортації. Суспільно-політичне життя холмсько-підляських українців (1915 - 1945 рр.). Дослідження. Спогади. Документи"; Поліна Герчанівська (м. Київ) "Культурологія: термінологічний словник"; Любомир Гузар (Львів). "Андрій Шептицький Митрополит Галицький (1901-1944) провісник екуменізму".

"Кардинал Любомир Гузар - найвідоміший з усіх номінантів, людина найвищих моральних цінностей, член групи "Першого грудня" - представив за поданням Львівського нацоінального університету імені Івана Франка дуже і дуже потужну за змістом книгу. Надзвичайно прикметно, що ця праця стосується екуменізму як основи для єднання Української церкви", - наголосив Володимир Бугров - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Київського університету ім. Т.Шевченка.

Він висловив переконання, що тріада з номінаційного комітету, Міжнародної експертної ради,  Міжнародного журі дозволить уникнути будь-якого суб'єктивізму і премію буде присуджено справді за найкращі праці. 

"Це - певне зобов'язання і правління фонду, і всіх, хто бере в цьому участь, тому що премія - перша, рік - ювілейний, і ми мусимо показати високий рівень об'єктивності, клас гри, щоб ця премія вже далі мала якнайширше визнання", - підкреслив він. 

У 2016 році відзначається 160 років від дня народження Івана Франка (27 серпня) та 100 років від дня смерті (28 травня). 

Пам'ятник Івану Франку має бути в центрі української столиці - Курус

Іван Франко - потужний вчений, мислитель, філософ. Його науковий спадок має бути досліджений, а у столиці треба спорудити йому пам'ятник. 

На цьому наголосив Ігор Курус - директор-розпорядник Міжнародного фонду Івана Франка - на прес-конференції в Укрінформі. 

"Франко має бути ретельно досліджений. Ми намагаємося відтягнути Франка від літературознавства, літератури, бо він має багато глибші роботи у філософії, фантастичні дослідження в етнографії. Він - перший професійний політик, він перший в Україні створив Українську партію. Він - дуже серйозний першопроходець в українській науці. Ми заснували премію Івана Франка, щоб показати людям, і вченим в першу чергу, що він - не тільки поет, драматург, перекладач. Ми хочемо, щоб усі, і не тільки українці, а й люди за кордоном, подивились на Франка іншими очима. І намагаємося, щоб у Києві був поставлений пам'ятник Івану Франку, а не тільки погруддя, що біля театру імені Франка, щоб запрацював музей", - підкреслив Ігор Курус. 

Він додав, що Франко працював у багатьох галузях науки, "причому робив це дуже легко", і намагався перекласти навіть Карла Маркса простою, "хлопською" мовою, щоб усі зрозуміли, в чому ж полягає розвиток економіки, що таке додана вартість, наймані працівники, капітал і так далі.  

Курус нагадав, що в 2016-му відзначається 160 років від дня народження Івана Франка - 27 серпня, 100-річчя від дня смерті - 28 травня. 

"Є відповідний указ Президента, було створений оргкомітет. Але він ще жодного разу не збирався", - обурився директор Міжнародного фонду Івана Франка.

За його словами, фонд офіційно звертався до влади - щоб 2016 рік оголосили Роком Франка, до КМДА - щодо встановлення пам'ятника. Прохання залишилися без відповіді. 

"Ми хочемо, щоб пам'ятник стояв на перехресті вулиці Володимирської і бульвару Шевченка - між пам'ятниками Шевченку і Грушевському. Це місце, де НАН України, наукові установи, університет Шевченка. Якщо говорити про Франка як про вченого, то це місце найкраще. І ми будемо наполягати, щоб поставили повноформатний пам'ятник Франкові. Більше того, ми знайшли гіпсову скульптуру Франка - в закритому приміщенні в Києві. Ми готові викупити її, щоб створити пам'ятник", - сказав Курус.    

Онук Івана Франка, голова правління Міжнародного Фонду Івана Франка - Роланд Франко нагадав, що 10 років тому вже порушувалося питання про пам'ятник. 

"Це 10 років тому назад треба було зробити. Але я думаю, що хоча б у цьому році ми це зробимо. Цей рік повинен бути Франковий сто процентів", - підкреслив він.

А Ярослав Гарасим - член правління Міжнародного фонду Івана Франка, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка - висловив думку, що на відзначення ювілейного року міжнародних конференцій і урочистих академій замало. 

"Дуже прикро, що, на жаль, не реагує нинішня влада. Якщо в оргкомітет на рівні держави входять 11 осіб і він ще жодного разу не збирався, то це про щось свідчить", - зауважив він.

Водночас Гарасим поінформував, що студенти проводитимуть різні флеш-моби, Львівський університет організовує у червні мандрівку, яка повторює ту, що її 1894 році здійснив Франко зі студентами від Дрогобича - це було 25 днів - з просвітницькою метою. В кожному населеному пункті вони мали культурну програму, доводили до людей твори української літератури, культури. І така мандрівка тим же маршрутом буде зараз, тільки за програму візьмуть сучасні твори про нинішні події -  про Майдан та війну на сході.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-