Екологічний та антропологічний вимір Чорнобильської аварії

Екологічний та антропологічний вимір Чорнобильської аварії

Укрінформ
15 квітня о 12.30 відбулася прес-конференція: "Екологічний та антропологічний вимір Чорнобильської аварії". (Зала 2)

Організатор: Українська Греко-Католицька Церква у партнерстві з Міжнародним освітнім центром м. Дортмунт, Німеччина.

Мета заходу – обговорення ролі та значення людини (ліквідаторів) в часі Чорнобильської аварії та вироблення рекомендацій просвітницької роботи в Україні.

Коло питань: проблеми та перспективи вивчення збереження створіння; роль суспільства та Церкви у вирішенні екологічних питань; приклади подолання наслідків аварії на Чорнобильській АЕС; здійснення просвітницької роботи з метою попередження катастроф такого масштабу у майбутньому.

Учасники: др. Астрід Сахм - Internationales Bildungs und Begegnungswerk; Микола Бондарь - представник 731 батальйону ліквідаторів; Ігор Шабан - протоієрей, Українська Греко-Католицька Церква.

Підсумкові матеріали:

Тиждень "За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми" пройде в 13 країнах Європи 

Європейський тиждень пам'яті "За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми" цього року відбудеться в 13 країнах.

Про це повідомила доктор Астрід Сахм - представниця Міжнародного освітнього центру (Internationales Bildungs und Begegnungswerk), м.Дортмунт, Німеччина - під час прес-конференції в Укрінформі. 

"Цього року Європейський тиждень пам'яті  "За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми" проходить під патронажем Європейського Парламенту в 13 країнах Європи. Крім України та Білорусі, в Італії, Іспанії, Австрії, Туреччині, Польщі, Чехії, Німеччині, Франції, Бельгії, Великобританії, Норвегії. 7 квітня відбувся  захід у Європарламенті в Брюсселі. На 20 квітня запланована аудієнція у Папи Римського групи ліквідаторів і переселенців із Чорнобильської зони, які приїдуть з України і  Білорусі. Відбудуться заходи в національних парламентах різних країн, зокрема 27 квітня - у Німецькому бундестазі", - зазначила Астрід Сахм, уточнивши, що активну участь у заходах беруть церкви, які є частиною чорнобильського руху солідарності в європейських країнах. 

За її словами, це - ключові події, загалом же відбудеться понад 350 заходів у Європі. І в кожному з них братимуть участь ліквідатори та переселенці, які розкажуть про свої долі.  

Сахм також зазначила, що Чорнобильська трагедія, про масштаб якої тривалий час замовчували, а також Фукусіма, що сталася через 25 років після того, показали: якщо не пам'ятати про наслідки, історія може повторитися. Саме тому центр у Дортмунті з 2011 року проводить Європейські тижні пам'яті, об'єднавши всі чорнобильські ініціативи, екологічні групи з різних країн. На заходи запрошують свідків Чорнобильської катастрофи та Фукусіми і говорять про те, якою має бути енергетична політика, щоб подібні катастрофи не повторилися.

"Мета - довести, передусім до молоді, що за трагедією стоять не просто цифри, а конкретні люди. Зробити це можуть тільки свідки, ті, хто пройшов через це. Важливо, щоб голос чорнобильців не був забутий", - підкреслила Сахм.

Як доповнила Любов Негатіна, керівник проекту "Чорнобильська історична майстерня" (Харків), 25 квітня о 9-ій годині вечора в усіх містах України відбудеться акція "Запали свічку". Вперше, в межах Європейського чорнобильського тижня, спільно з організацією Greencubator відбудеться хакатон "Від атомного минулого до сонячного майбутнього". Його учасники зберуть сонячний концентратор, який продемонструє, що енергію можна отримати не тільки з атома, а й від сонця. Відбудеться виставка екологічного плакату "30+5" - 30 років після Чорнобиля і 5 після Фукусіми, - яку проведе організація дизайнерів "Четвертий блок". На виставку дизайнери з усього світу надали плакати на тему Чорнобиля і Фукусіми.

Українці мають узяти відповідальність за героїв-чорнобильців - пастор Лютеранської церкви 

В ситуації, коли чорнобильці фактично забуті своєю державою, про них мають подбати самі українці, громадські організації, церкви.  

На цьому наголосив Павло Шварц, пастор Німецької Євангелічної Лютеранської церкви України (Харків), під час прес-конференції в Укрінформі. 

 "Чорнобильська катастрофа багато чого могла нас навчити, але не навчила, на жаль... Люди, які героїчно захищали свій народ, захищали свою батьківщину, постійно мають комусь доводити, що вони дійсно були в Чорнобилі, і досить часто, як жебраки, мають просити про допомогу, яку їм обіцяють, часом дають, потім знову забирають. Ситуація з чорнобильцями, особливо якщо йдеться про ліквідаторів, - це трагедія між жертвою і героєм. З одного боку, людина багато зробила для свого народу, але ставлення нашого суспільства - як до жертви", - підкреслив Шварц. 

Він зазначив, що церкви Німеччини і її громадяни надали нашим чорнобильцям допомоги набагато більше, ніж це зробили в Україні і, можливо, в 30-ту річницю Чорнобиля українські громадяни мають прийняти рішення про відповідальність за них.

"У Німеччині популярна громадянська відповідальність - ти хочеш, щоб змінювалась твоя країна, почни брати відповідальність за неї у свої руки. Почни робити щось для свого народу - і тоді влада змінюється. Ця політика, яку представляє Федеральний президент Німеччини, колишній пастор Лютеранської церкви Йоахім Гаук, може бути близькою для нас. Можна розвивати нашу державу, піклуючись про чорнобильців, які просто забуті в нашому суспільстві. Була трагедія - а таке враження, що людей немає", - сказав пастор. 

Водночас він зауважив, що церква або громадяни не можуть компенсувати державної допомоги, бо це зовсім інший масштаб. Надавати систематичну допомогу роками - це завдання держави. 

Ігор Шабан, протоієрей Української Греко-Католицької церкви, повідомив, що представники більшості церков в Україні сьогодні мали спільну молитву за жертвами Чорнобильської трагедії. 

"Ця молитва проходила в Храмі Небесної сотні. Ми згадали всіх цих людей і помолилися за їхні душі, бо ми віримо, що Господь знає і пам'ятає всіх наших героїв. Ми очікуємо, що наші громадяни будуть шанувати і пам'ятати людей, які віддали своє життя і здоров'я за нас із вами", - сказав Шабан. 

Він нагадав, що в Києві відбуваються заходи в межах Європейського тижня пам'яті  "За майбутнє після Чорнобиля і Фукусіми". Вчора відбулася конференція "Екологічний та антропологічний вимір Чорнобильської аварії", яку організували Українська Греко-Католицька та Римсько-Католицька Церкви в партнерстві з Міжнародним освітнім центром м. Дортмунт, Німеччина, та Інститутом святого Томи Аквінського.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-