Прогноз дій російської військової машини на ближньому зарубіжжі

Прогноз дій російської військової машини на ближньому зарубіжжі

Укрінформ
13 квітня об 11.00 відбулася презентація першої доповіді аналітика Бюро протидії гібридній війні Сергія Постоловського: "Росія-2016: контури гібридної війни". (Зала 1)

Організатор: Бюро протидії гібридній війні (HWRB).

У доповіді були представлені напрямки протидії гібридної війни РФ та проаналізовані:

-  виклики для України як наслідки гібридної війни та агресивної політики РФ;

- основні цілі та можливі тактики Росії в 2016 році.

Учасники:  Тарас Березовець - президент Фонду національних стратегій, співзасновник HWRB; Євген Магда - директор Центру суспільних відносин, співзасновник HWRB; Сергій Постоловський - письменник, політичний аналітик, директор Бюро політичних порад "Магда і Постоловський".

Підсумкові матеріали:

Росії не варто сподіватися на відміну санкцій - Березовець

У цьому році скасування санкцій проти Росії, запроваджених Заходом, не відбудеться попри всі дії Кремля в цьому напрямку.

Про це під час презентації доповіді "Росія-2016: обриси гібридної війни", що відбулася в середу, 13 квітня, в Укрінформі, сказав політолог, президент Фонду національних стратегій Тарас Березовець.

«Я більш ніж переконаний, що санкції по відношенню до Російської Федерації з боку країн ЄС, будуть збережені. ... Канада, США, Нова Зеландія, Австралія, Японія будуть до кінця тримати ці санкції. Навіть не по факту окупації Донбасу, а по факту окупації Криму, в цьому я жодних сумнівів не маю", - сказав Березовець.

На думку директора Центру суспільних відносин Євгена Магди, зараз Кремль буде лише намагатися послабити санкції і чекатиме 2017 року, коли в деяких європейських країнах відбудуться вибори.

"Для Росії зараз є важливою тактична боротьба за скасування санкцій та їх пом'якшення. Для неї важливо зараз опинитися в переговорному процесі і рухатися вперед. Кремль розраховує на позитивний для себе сценарій у 2017 році після відповідно президентських виборів у Франції та парламентських у Німеччині, які, як в Росії розраховують, Оланд та Меркель програють", - сказав Магда.

Також він наголосив на тому, що активізація дипломатичних зусиль Кремля в цьому напрямку не обов'язково передбачає активізацію бойових дій на Донбасі.

"У Заходу вже є певний геополітичний рефлекс: активізація бойових дій на Донбасі - новий пакет санкцій. А ми знаємо, що четвертий пакет санкцій на сьогоднішній момент вже існує", - зазначив Магда.

Кремль намагатиметься сформувати новий світовий порядок та повернути Україну - аналітик

Дії РФ у 2016 році будуть спрямовані на відновлення двох центрів тяжіння на світовій арені та повернення України в свою сферу впливу.

Про це на презентації в Укрінформі доповіді "Росія-2016: обриси гібридної війни" сказав її автор - політичний аналітик, директор Бюро політичних порад "Магда і Постоловський" Сергій Постоловський, повідомляє кореспондент агентства.

«Головна стратегічна ціль (Росії - ред.) - формування нового світового порядку, а головною тактичною задачею буде залишатися Україна. Головним для Росії буде повернути Україну в орбіту свого впливу», - сказав Постоловський.

Він зазначив, що Путін досі розглядає як рівноправного партнера на світовій арені тільки Сполучені Штати.

"Він не бачить Китаю, не бачить Індії, бачить лише США та Росію. В цьому контексті він намагається повернути все до біполярності часів холодної  війни", - зазначив експерт.

За думкою автора доповіді, задля цього Росія піде на певні кроки по відновленню своєї економіки, яка переважно орієнтується на торгівлю ресурсами, укріпленню силового блоку держави, оборонної промисловості та армії. А також репресивного апарату, який слугує запорукою стабільності діючого режиму.

«Одним з головних завдань на 2016 рік для Росії буде відновлення силової економіки. Для того, щоб зробити це, Росія повинна вирішити низку задач. По-перше, часткове зняття чи послаблення західних санкцій, сприяння росту цін на енергоресурси та пошук інших ринків збуту цих енергоресурсів та шляхів іх транспортування", - сказав Постоловський.

На його думку, ця тактика Кремля може мати успішність, і головним фактором тут буде виступати Україна.

«Цьому можуть сприяти три речі. По-перше, гостра політична криза в Україні, по-друге, економічна криза. І головним фактором я вважаю певну втому Заходу від України. ... В такому випадку Росія буде представляти Україну як державу, що не відбулася, і буде реалізовувати інформаційну тактику, щоб сформувати суспільну думку на Заході в такому контексті: а за кого ви боретеся? Навіщо ви це робите, коли в Україні нічого не міняється?», - сказав Постоловський.

Головною умовою протидії гібридній війні Постоловський назвав стратегічну системну роботу, використання риторики сили, а також застосування асиметричних тактик у відповідь, а не традиційних методів протидії агресії, гру на випередження. Крім цього, як зазначив експерт, важливе значення має відновлення економіки та створення противаги російській ідеї  «імперської державності».

Серед інших стратегічних кроків автор дослідження назвав також і створення союзів з тими державами, які потрапляють в зону ризику агресії зі сторони РФ не тільки в військовому аспекті, але і в інформаційно-аналітичному, економічному, культурному просторах.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-