Коли звільняться від радянської спадщини Збройні сили України?

Коли звільняться від радянської спадщини Збройні сили України?

Укрінформ
11 квітня об 11.00 відбувся круглий стіл на тему: "Мілітарні та історичні традиції у назвах частин і з'єднань Збройних Сил України: сьогодення та перспективи". (Зала 2)

Організатори: TOB «Зовнішекспобізнес», Громадська Спілка «Об'єднане козацтво України»,  Спілка офіцерів України, Всеукраїнське товариство «Просвіта» ім. Т.Шевченка, Національний інститут стратегічних досліджень.

Учасники: Валентин Соколовський - гетьман ГС «Об'єднане козацтво України»; Анатолій Лопата - екс. нач. Ген. Штабу ЗС України; Іван Якубець - екс. командувач аеромобільними військами України; Іван Драч - герой України; Олександр Скіпальський - голова Спілки офіцерів України; Мовчан Павло - голова Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Шевченка; Микола Поровський - полковник Генерального штабу ЗС України; Сергій Здіорук  - Національний інститут стратегічних досліджень; Олег Примаченко  - Державна прикордонна служба України; Юзеф Венскович - полковник, старший офіцер Управління комунікацій та преси МОУ; Микола Кабачинський - Державна прикордонна служба України; Микола Жулинський - директор Інституту літератури НАН України, академік НАН України.

Підсумкові матеріали:

Громадськість вимагає надати частинам і з'єднанням ЗСУ українські історичні назви - гетьман "Об'єднаного козацтва України"

На 25-ому році незалежності майже всі військові формування ЗСУ не мають назв та символів, пов'язаних з національною історією. Тому Об'єднане козацтво та Спілка офіцерів України, моральні авторитети нації звертаються до Президента з вимогою перейменувати частини і з'єднання, що безповоротно відірве Україну від радянського минулого.

На цьому наголосив гетьман ГС "Об'єднане козацтво України" Валентин Соколовський під час круглого столу в Укрінформі.  

Перші перейменування частин і з'єднань ЗСУ повинні відбутись до 25-ої річниці незалежності України.

"Ми вимагаємо перейменування армійських та інших мілітарних підрозділів - що вписується в концепцію національного відродження української нації. Це питання мало бути розв'язане на початку 1990-их. Але невизначеність пріоритетів як зовнішньої, так і внутрішньої політики призвели до того, що на 25-ому році незалежності практично всі частини і з'єднання ЗСУ не мають назв та символів, пов'язаних з українською історією та військово-історичними традиціями... І перші перейменування частин і з'єднань ЗСУ повинні відбутись до 25-ої річниці незалежності України", - сказав  Соколовський. 

Він додав, що майже всі частини, крім новостворених, ведуть відлік своєї історії від радянської епохи - від частин, утворених у Челябінську, Москві тощо. Навіть у ротах, батальйонах не знайшлося місця для такої постаті як гетьман Богдан Хмельницький. 

"На жаль, в історії військових частин значаться так звані подвиги з придушення селянських повстань, боротьба з петлюрівцями, бандерівцями та УПА. В якій країні світу, в якій армії таке можливе?" - обурився Соколовський. 

Він зазначив, що порушена проблематика цілком відповідає чинному законодавству про декомунізацію. Наприклад, у законі про засудження тоталітарних режимів та заборону їхньої символіки прямо йдеться про радянські органи держбезпеки, підпорядковані їм бойові, охоронні і спеціальні частини. Втілення закону означатиме, що Україна нарешті безповоротно пориває з радянським тоталітарним минулим, і в секторі оборони і державної безпеки теж. І це завдання для Міноборони, Служби безпеки, МВС, Національної гвардії та інших силових структур та правоохоронних органів. 

"Сьогодні на Донбасі полягли тисячі героїв, і жоден з них не увічнений у назві військової частини; реабілітовані герої УПА, але немає частини, яка б носила їхні імена. Жодна постать нашої великої історії, починаючи від Святослава Завойовника, Володимира Великого, славних гетьманів та отаманів не знайшла своє відображення в назвах частин і з'єднань ЗСУ. Це не просто зрада і безпам'ятство, це зрада пам'яті тисяч наших безсмертних воїнів-патріотів. Влада не вшанувала воїнів УНР, УГА, Карпатської Січі та УПА", - наголосив гетьман Об'єднаного козацтва. 

Соколовський закликав покласти край нашому історичному безпам'ятству, першим кроком чого має стати перейменування сучасних частин  і з'єднань ЗСУ.  І на знаменах українських військових частин мають бути найвідоміші імена учасників визвольного руху. 

"Є й інший аспект справи. Доки в Україні зволікають, Росія спустила на воду військовий корабель під назвою "Ярослав Мудрий". Звичайно, це елемент гібридної війни, спрямований на те, щоб привласнити собі наше славне минуле, як і раніше це робилося. Але чи ми маємо право дозволяти агресору красти нашу історію?" - додав він.

За його словами, громадськість направить Президентові відповідне звернення зі сподіванням на "рішучий крок щодо повернення славних імен нашої історії на корогви й прапори, в назви частин і з'єднань ЗСУ".

"Нам треба все зробити, щоб назви військових частин укріплювали Україну і щоб обов'язково починалися з географічної назви - Сумська, Тернопільська, Вінницька тощо. А вже далі добавляти імена сучасних чи козацьких героїв. Це був би скріплювальний обруч для нашої армії, а з другого боку - давав би можливість розвивати нашу армію, бо він приєднував би, скажімо, Вінницьку дивізію до Вінниці і так далі. В цьому є можливість об'єднання України, об'єднання козацтва, нашої козацької душі", - додав відомий письменник і громадський діяч, Герой України Іван Драч.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-