Крим: інформаційне гетто

Крим: інформаційне гетто

Укрінформ
8 квітня об 11:00 відбулася прес-конференція на тему: Крим: інформаційне гетто. Звернення кримськотатарських журналістів до українських та закордонних колег. (Зала 1)

Організатор: Міністерство інформаційної політики.      

Учасники: радник Міністра інформаційної політики України з питань Криму Еміне Джеппар; Гаяна Юксель - журналіст, головний редактор "QHA" (Кримські новини); Рустем Халіл - журналіст, Qiriminfo; Шевкет Наматулаєв - журналіст, ведучий новин телеканалу ATR.

Захід був приурочений до Дня кримськотатарської журналістики, який відбудеться 10 квітня.

Підсумкові матеріали:

Кримськотатарські журналісти відзначатимуть 10 квітня як дату, що символізує інформаційне гетто у Криму - Еміне Джеппар

Кримськотатарські журналісти відтепер відзначатимуть 10 квітня не як святкову дату, коли журналісти могли зібратися, а як дату, що символізуватиме інформаційне гетто у Криму.

Про це сказала сьогодні на прес-конференції в Укрінформі, приуроченій до Дня кримськотатарської журналістики, радник міністра інформаційної політики України з питань Криму Еміне Джеппар.

«10 квітня у Криму вже не є святковою датою, коли журналісти можуть зібратися. Це може сприйнятись окупаційною владою як несанкціонований мітинг, і цих людей можуть заарештувати. Сьогодні ця дата символізує інформаційне гетто у Криму», - наголосила Джеппар.

Вона повідомила, що кримські журналісти підготували відеозвернення до українських та закордонних колег, в якому закликають приділяти якомога більше уваги питанням Криму, щоб ця тема була на слуху.

За словами Джеппар, усі репресії, спрямовані проти кримських татар, мають на меті «занурити народ у тотальний страх, і коли ті, хто був готовий говорити,  замовчать на роки. І окупаційній владі буде легше створювати паралельну реальність».

Радник міністра повідомила, що кримська влада  намагається показати всьому світу, що татари, які залишилися в Криму є щасливими. З цією метою створюються паралельні засоби масової інформації, які «створюють іншу, штучну картинку, тому сьогодні єдиний засіб захисту від цього, - це інформаційна правдива альтернатива», - сказала Джеппар.

У свою чергу головний редактор «Кримських новин» Гаяна Юксель повідомила, що раніше у Криму працювали 15 кримськотатарських ЗМІ. Після окупації відбулося переформатування за принципом, що дозвіл на роботу видавався лише тим ЗМІ, які прийняли окупаційну владу і які запевнили про відсутність її критики. Через це переважна більшість ЗМІ - це 10 кримських та українських медіа, змушені були залишити півострів і відтепер працюють на материковій частині України.

У засобах масової інформації, які наразі працюють у Криму, роздаються так звані темники. Тобто, вони працюють за вказівками окупаційної влади і вони не можуть її критикувати і таким чином свободи слова на півострові немає.

У Криму ЗМІ, які працюють під наглядом окупаційної влади, не дають правдиву картинку про життя кримських татар та Криму в цілому, наголосила вона.

Кримськотатарські журналісти, присутні на прес-конференції, звернулися з проханням до українських колег не бути байдужими до теми Криму і допомагати у роботі по висвітленню правдивої картинки, яка наразі відбувається у Криму.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-