Правоохоронна реформа - зрада чи перемога?

Правоохоронна реформа - зрада чи перемога?

Укрінформ
7 квітня об 11.00 відбувся круглий стіл на тему: "Правоохоронна реформа - зрада чи перемога? Погляд правоохоронців, експертів та соціологів. Інфографіка та соціологічні дослідження". (Зала 2)

Організатори: Інститут аналізу та прогнозування та ГО «Правда»

Обговорювалися теми:         

1.Реформа прокуратури - структурно-функціональні зміни - ліквідація загального нагляду та невдовзі слідства, кадрове оновлення місцевих прокуратур, результати роботи - статистика та соціологія.

2.Новостворені антикорупційні органи - НАБУ, САП, НАЗК - проблеми становлення, координація та взаємодія з колегами, результати роботи - статистика та соціологія.

3.Реформа МВС - створення поліції, проблеми слідства та оперативної діяльності, ліквідація УБОЗ та ДСБЕЗ, результати роботи - статистика та соціологія.

4.Реформа СБУ - на порозі ліквідації слідства, результати роботи - статистика та соціологія.

На захід були запрошені: Ю.Севрук - в.о. Генерального прокурора України; Н.Холодницький - керівник САП;  А.Ситник - голова НАБУ; Ю.Тандіт - радник голови СБУ; В.Мартиненко - голова громадської ради МВС; І.Варченко - експерт, радник Міністра внутрішніх справ; Ю.Шемшученко - директор Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України; І.Гриценко - декан юридичного факультету КНУ ім.Т.Шевченка; Г.Мамка - заслужений юрист, к.ю.н, екс-заступник голови ГСУ МВС (2014-2016рр); В.Вакаров -  заступник голови громадської спілки "Центр запобігання та протидії корупції"; Ю.Пересунько - голова правління Київського прес-клубу; Г.Колесник - голова Комітету захисту прав людини при НААУ; А.Капустюк - правозахисник, ГО «Правда»; Ю.Лісничий - директор Інституту аналізу та прогнозування; А.Шевченко - директор департаменту комунікацій МВС; С.Пограничний - шеф-редактор телеканалу ПРАВО-ТВ; В.Калниш - радіо «Вести»; О.Давиденко - голова Асоціації офіцерів УБОЗ «Центр»; Н.Поліщук - «Інфо-лайт інфографіка»; О.Яхно - політолог; О.Палій - політолог; В.Таран - політолог; О.Леонов - політолог; представники країн ЄС.

Підсумкові матеріали:

Більше половини звернень до ГПУ стосуються питань загального нагляду - Севрук

Після скасування загального нагляду органів прокуратури, майже половина  звернень  громадян та нардепів стосується прохань здійснити перевірки. 

Про це повідомив виконуючий обов`язки генпрокурора Юрій Севрук під час круглого столу в Укрінформі.

"У нас скасований загальний нагляд, підрозділи ліквідовані, а працівники, які цим займалися, були переведені в інші структури або скорочені.  Але продовжується практика надходження сотень звернень громадян і народних депутатів, які ставлять перед органами прокуратури питання стосовно загального нагляду.  Від 40 до 60 відсотків звернень, які надходять в місцеві прокуратури та Генпрокуратуру, стосуються питань загального нагляду, тобто перевірок, які повинні проводити контролюючі органи", - сказав він.

Севрук додав, що після скасування загального нагляду органів прокуратури  на заміну не було створено іншого дієвого органу. "Тому громадяни і депутати продовжують писати. Вчора мені дзвонив один з депутатів з проханням провести перевірку, але це вже не наше питання", - зазначив прокурор.

Нагадаємо, відповідно до ухваленого парламентом 14 жовтня 2014 року  Закону «Про прокуратуру», були скасовані  функції прокуратури по нагляду за додержанням і застосуванням законів (так званий "загальний нагляд"). Основна роль у виконанні таких завдань відводиться профільним органам державної влади.

Севрук готовий очолити ГПУ в разі потреби

Виконуючий обов'язки генерального прокурора України Юрій Севрук готовий очолити ГПУ в разі потреби.

Про це він заявив журналістам після "круглого столу" в Укрінформі.

"Я розумію, яка це відповідальність, і що ця робота, все ж таки, пов'язана з політикою. Я професійний прокурор і хотів би працювати з справами і людьми, але якщо буде потреба...", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Севрук заявив, що йому не пропонували очолити ГПУ.

Прокурори позиваються до суду через низьку платню - Севрук

Працівники прокуратури подають позови до суду через неналежну виплату заробітної плати. 

Про це під час круглого столу в Укрінформі повідомив виконуючий обов'язки генпрокурора Юрій Севрук.

"У Сумській області є позови по невиплаті належної заробітної плати, яка передбачена  статтею 81 Закону "Про прокуратуру". Також є позови від колишніх працівників, які вимагають перерахувати заробітну плату за минулий рік", - сказав він.

За словами Севрука, через низьку заробітну плату з новостворених місцевих прокуратур почали звільнятися працівники, при цьому через нове законодавство немає змоги одразу набрати нових. 

"У нас є відділи у Луганській області, де залишилося 20 відсотків кадрового складу. Виходячи з вимог закону ми не можемо приймати на роботу людей без конкурсу і навчання в академії, а для цього потрібно  мінімум рік", - зазначив посадовець.

Севрук розповів, що середнє навантаження на прокурора - близько ста кримінальних проваджень. Водночас зарплата рядового працівника місцевої прокуратури у березні становила 7,5 тис. грн.

Стоянова звільнять, якщо заяви Мін'юсту підтвердяться - Севрук

Генеральна прокуратура України наразі розбирається у справі прокурора Одеської області Миколи Стоянова, який, за інформацією Міністерства юстиції, підпадає під люстрацію.

Про це заявив журналістам після круглого столу в Укрінформі виконуючий обов'язки генерального прокурора України Юрій Севрук.

"Ми зараз розбираємося з цим питанням. Якщо цей факт підтвердиться, і ніяких обставин, які це заперечують немає, то найближчим часом буде прийнято відповідне рішення. Доведеться звільнити", - сказав він.

Однак, Севрук зауважив, що однією з таких обставин, які створють перепону, може бути рішення суду.

"У нас є такі 4 справи. Мін'юст перевіряв, що ці 4 особи підпадають (під дію закону про люстрацію - ред.), але ми не можемо їх звільнити, тому що апеляційні провадження закриті, і їх звільнення буде порушенням закону, тож після цього нас можуть притягувати до кримінальної відповідальності", - наголосив в.о. генпрокурора.

Нагадаємо, раніше у Мін'юсті заявили, що відновлений за рішенням суду на посаді прокурора Одеської області Микола Стоянов, який до лютого 2014 року обіймав посади заступника прокурора Миколаївської області та заступника прокурора Київської області, підлягає звільненню на підставі п. 72 ст. 36 КЗпП України.

ГПУ поки не вноситиме до Ради подання про притягнення депутатів до відповідальності

Генеральна прокуратура України найближчим часом не планує вносити до Верховної Ради подання про притягнення деяких народних депутатів до відповідальності.

Про це заявив журналістам після круглого столу в Укрінформі виконуючий обов'язки генерального прокурора України Юрій Севрук.

"За ці два дні мені подання не приносили на підпис. Я думаю, найближчого тижня цього не буде, а далі подивимося. Я зараз намагаюся ознайомитися зі справами, які розслідує Головне слідче управління. Якщо будуть підстави - будемо вносити", - сказав Севрук.

Севрук прокоментував статтю в "The New York Times"

Стаття в "The New York Times" була особистою думкою якогось дописувача, і в.о. генерального прокурора України Юрій Севрук не бачить там інформації, яку потрібно спростовувати, хоча вона й не відповідає дійсності.

Так нинішній очільник Генпрокуратури прокоментував журналістам в Укрінформі статтю, опубліковану в "The New York Times", де він згадується.

"Після того, як мене призначили, я взагалі про себе дізнався дуже багато нового. Я не відношуся до жодного корупційного клану і з Віктором Шокіним ніколи 20 років не працював, як про це говорять... Це видання дійсно авторитетне, але стаття була особистою думкою якогось дописувача. Я не бачу там інформації, яку потрібно спростовувати, хоча вона й не відповідає дійсності", - сказав Севрук. 

Нагадаємо, у статті американського видання "The New York Times" від 31 березня зазначалося, що Севрук є представником того ж корупційного клану, що й Шокін.

Севрук не бачить можливості для поновлення Сакварелідзе в ГПУ

Виконуючий обов'язки генерального прокурора України Юрій Севрук заявляє, що поновити Давіда Сакварелідзе у ГПУ тепер не дозволяє закон.

Про це він заявив у ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Чим більше я знайомлюся з роботою управління реформ і генеральною інспекцією, тим більше бачу, що Давід Георгійович не може повернутися у прокуратуру. Тим паче, це неможливо по новому закону, який вступив у дію з 15 липня", - сказав Севрук.

Так, Севрук наголосив: саме через дію закону наразі знову прийняти Сакварелідзе на роботу в ГПУ неможливо.

Як повідомлялося раніше, генпрокурор Віктор Шокін у день голосування парламенту за його відставку звільнив Сакварелідзе з посади заступника генпрокурора - прокурора Одеської області. А 29 березня наказом генерального прокурора на виконання постанови Одеського окружного адміністративного суду Миколу Стоянова поновлено на посаді прокурора Одеської області, з якої його було звільнено у липні 2014 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-