Україна та ЄС: рух назустріч

Україна та ЄС: рух назустріч

Укрінформ
18 березня о 12.00 круглий стіл на тему: «Україна та ЄС: рух назустріч». Організатор: Фонд «Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва».

У заході брали участь: Ірина Бекешкіна - директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Олексій Гарань – науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Ірина Геращенко – голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції; Марія Голуб – експерт інформаційної кампанії «Сильніші разом»; Олексій Сидорчук – політичний аналітик  Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва; Ірина  Сушко – керівник ГО «Європа без бар’єрів»; Валерія Маліцька – виконувач обов’язків голови Студентської ради Національного  авіаційного університету; Габріеле Бауманн - керівник офісу Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Питання:

- Які переваги від  зближення з ЄС матиме Україна? Що отримає ЄС від зближення з Україною?  Чи збігаються думки українських та закордонних експертів?

- Чим саме євроінтеграція важлива для конкретних сфер державної політики? Погляд  народних депутатів України.

 - Які перешкоди для інтеграції України з ЄС  бачать українські парламентарі, закордонні та українські  експерти? Як це корелює з думкою населення?

 - Які  виклики для реалізації курсу на євроінтеграцію є ключовими сьогодні? Які завдання  стоять перед владою, а які – перед  неурядовим сектором?

Підсумкові матеріали:

Ірина Геращенко прогнозує, що Україні вже влітку отримає безвізовий режим

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко прогнозує, що вже влітку 2016 року Україна отримає безвізовий режим.

Про це вона сказала сьогодні на прес-конференції в Укрінформі.

«Ми вчора отримали дуже важливий сигнал з Брюсселя... Позитивний сигнал щодо безвізового режиму, що вже у квітні буде подана законодавча ініціатива до Ради ЄС і Європарламенту, що дасть зрозумілий старт безвізовому режиму»,- сказала Геращенко.

На її думку, Україна має дуже хороші перспективи вже влітку 2016 року мати безвізовий режим.

З її думкою погодився і науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань, який зазначив, що в Євросоюзі є політична воля надати Україні безвізовий режим, що спростовує аргументи скептиків, які заявляли, що через конфлікт на Донбасі безвізового режиму Україні не дадуть.

«Влітку ми можемо мати цей режим, якщо не буде якогось форс-мажору, тобто нам самим не треба дотягувати до останнього, щоб робити зміни, які потрібні нам самим, як це було з електронними деклараціями»,- підкреслив Гарань.

Як повідомляв Укрінформ, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер у четвер заявив, що Україна вже виконала свої зобов’язання на шляху до скасування візового режиму з ЄС.

Європейські експерти вважають головною перешкодою на шляху України до ЄС корупцію - опитування

Головною перешкодою на шляху України до Євросоюзу європейські і українські експерти вважають корупцію.

Такі дані соцопитування оприлюднила сьогодні на прес-конференції в Укрінформі директор Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Ірина Бекешкіна, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Головною перешкодою на шляху до Євросоюзу українські та європейські експерти солідарно вважають поширеність корупції. А для депутатів, які були опитані, це важливо, однак не первинно. Первинною для наших депутатів є агресивна політика Російської Федерації», - сказала Бекешкіна.

Вона зауважила, що і українські і європейські експерти теж позначають поширеність корупції як одну з головних перешкод на шляху до ЄС.

«Але на перше місце вони ставлять корупцію на відміну від народних депутатів», - зауважила Бекешкіна.

Вона повідомила, що фонд проводив опитування з 28 лютого по 17 березня. Були опитані 22 українських і 22 європейських експерти, а також 16 депутатів Верховної Ради. Метою опитування було з'ясувати думку народних депутатів-експертів та експертів з приводу того, які вигоди європейська інтеграція України принесе самій Україні та ЄС і в чому полягають головні перешкоди на цьому шляху.

Опитування засвідчило, що, крім корупції та агресії з боку РФ, інтеграції України заважають політичні позиції керівників окремих членів Євросоюзу, зокрема їхні побоювання щодо нової хвилі розширення. З цією думкою погодились як українські, так  і європейські експерти та депутати, повідомив на прес-конференції політичний аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Олексій Сидорчук.

За його словами, на думку українських експертів, головні переваги європейської інтеграції для України полягають в отриманні доступу до ринків капіталів, продукції та послуг ЄС. Європейські експерти погоджуються з українськими колегами з приводу важливості відкриття європейського ринку, втім головними плюсами для України називають утвердження верховенства права в країні та модернізацію її економіки.

«Вихід на ринки ЄС і посилення верховенства права в Україні так само є ключовими перевагами європейської інтеграції для більшості народних депутатів», - сказав експерт.

Сидорчук також зауважив, що українські та європейські експерти сходяться на думці про те, що європейська інтеграція України вигідна ЄС насамперед тому, що дасть змогу йому покращити безпеку на своїх східних кордонах завдяки стабілізації та демократизації України.

Депутати переважно погоджуються з експертами, додаючи як вигоду для ЄС можливість оновлення і зміцнення його системи цінностей внаслідок їх популярності в українському суспільстві. Важливими перевагами ЄС, на думку українських і європейських експертів та депутатів, є й нові можливості економічної співпраці з Україною, а також доступ країн ЄС до кваліфікованого людського капіталу з України.

Відео заходу:

Відеозвернення студентів національного авіаційного університету (НАУ) можна переглянути тут

Фото тут

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-