Як змінилась візова практика країн ЄС?

Як змінилась візова практика країн ЄС?

Укрінформ
10 березня о 12.30 відбулося засідання “круглого столу” на тему: “Шенген за відбитками пальців: як змінилась візова практика країн ЄС”. (Зала 2)

Організатор: ГО “Європа без бар'єрів”.

Учасники: Ганна Тищенко - начальник візового відділу Департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ України; Ірина Сушко - виконавчий директор ГО «Європа без Бар'єрів»; Катерина Кульчицька - аналітик ГО «Європа без Бар'єрів»; Дмитро Шульга - директор Європейської програмної ініціативи Міжнародного фонду «Відродження»; Ільзе Барановська - представник Європейського Союзу в Україні; Юрій Самойлов - головний редактор журналу «Український туризм».

В обговоренні взяли участь консульські службовці досліджуваних країн ЄС, які зможуть надати свою оцінку результатів «візового» моніторингу. До участі також запрошені представники профільних департаментів МЗС України, Спільного візового комітету з питань імплементації Угоди про спрощення оформлення віз та незалежні експерти, що фахово відслідковують зміни у сфері видачі віз.

Довідково. Організаторами заходу буде оприлюднено громадський рейтинг консульств країн Шенгену. Експерти назвуть найбільш «дружні», «нейтральні» та «суперечливі» консульські практики.

Контакти організаторів: Мар'яна Кузьо maryana.kuzio@gmail.com тел: 044 238 68 43

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Естонія, Литва та Угорщина є найбільш дружніми до українців консульствами - рейтинг

Найбільш дружніми до українців консульствами є Естонія, Литва та Угорщина.

Такі дані громадського рейтингу 18 країн ЄС оприлюднила сьогодні на прес-конференції в Укрінформі аналітик ГО «Європа без бар'єрів» Катерина Кульчицька.

«За результатами опитування громадян, які звертались до консульських установ та візових центрів 18 країн-членів ЄС у місті Київ, найбільш дружніми виявились Естонія, Литва та Угорщина», - зазначила експерт.

Вона зауважила, що було визначено три групи, на які поділили країни Шенгену - це «дружня», «нейтральна» та «суперечлива». До «дружньої» увійшли Естонія, Литва та Угорщина, до «нейтральних» консульств експерти віднесли Австрію, Бельгію, Латвію, Словаччину та Швецію; до «суперечливих» - Польщу, Німеччину, Фінляндію, Грецію, Португалію, Іспанію, Нідерланди, Францію, Італію та Чехію.

Кульчицька зауважила, що до «суперечливої» консульської практики входять найбільш відвідувані українцями консульства. Вона пояснила, що Польща, до якої українці традиційно прагнуть потрапити найбільше, суттєво ускладнила процедуру прийому заявок, починаючи від обтяжливої реєстрації у чергу, закінчуючи збільшеним переліком додаткових документів.

Саме тому, за її словами, Польща отримала номінацію «Лідер контрасту». Кульчицька зазначила, що це не є негативна номінація.

«Ми лише звертаємо увагу представників консульства на доцільність спрощення пакету документів», - зауважила вона.

Також експертами було визначено ще декілька номінацій - це «Лідер прогресу», до якої увійшли Естонія та Литва. Саме в цих країнах значно спрощені умови оформлення віз та найбільша кількість виданих шенгенських віз із терміном дії більше 90 днів.

«Лідером змін» стала Бельгія, ця країна збільшила кількість виданих багаторазових віз із терміном дії більше 6 місяців. «Лідер занепокоєння» - Португалія. Це пов'язано з тривалим терміном оформлення візи та тривалим процесом збору біометричних даних, зауважила експерт.

Також було проведено опитування громадян щодо довіри до збирання біометричних даних консульствами країн Шенгену.

«У досліджуваних консульствах та візових центрах довіра українців є високою - 88 відсотків опитаних заявників вважають цю процедуру безпечною та добре організованою»,- сказала Кульчицька.

За словами експерта, в межах моніторингу відмову в отриманні шенгенських віз отримали 2,7 відсотка респондентів, найбільше відмовляли у візі Чехія та Греція. Найчастішою причиною відмови у візі є невідповідність дійсної мети поїздки, вказаної у заяві.

У свою чергу, керівник ГО «Європа без бар'єрів» Ірина Сушко зауважила, що не дивлячись на проблеми, які існують, Україна наближається до безвізового режиму.

«Ми віримо, що безвізовий режим Україна отримає цього року. Це оптимістичний сценарій, але реальний», - наголосила Сушко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-