Крим: українська ідентичність під забороною

Крим: українська ідентичність під забороною

Укрінформ
29 лютого о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: "Крим: українська ідентичність під забороною". (Зала 1)

Організатор: Кримська правозахисна група.

Учасники: Ольга Скрипник - керівник Кримської правозахисної групи; Анатолій Ковальский - громадський діяч Криму, доцент Чернівецького національного університету ім. Федьковича; Світлана Кочерга - професор Національного університету "Острозька академія"; Володимир Чекригін - український активіст м. Севастополь; Олександра Дворецька - голова Кримського правозахисного центру "Дія".

Відео з прес-конференції:

Англійську версію відео дивіться тут

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

На Чонгарі затримали трьох українських активістів, одного й досі допитують - правозахисник

На адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Росією Кримом на пункті пропуску «Чонгар» співробітники ФСБ затримали трьох українських активістів. Згодом двох з них відпустили, один і досі на допиті.

Про це під час прес-конференції в Укрінформу повідомила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Саме зараз на пункті Чонгар нам відомо про затримання трьох активістів Українського культурного центру. Це - Михайло Батрак, Галина Балабан, а також Ірина Данилович. Зараз вони затримані російськими органами силовими, ФСБ», - сказала вона.

За її словами, всі троє осіб є мешканцями Сімферополя й поверталися з Києва додому.

У ході прес-конференції стало відомо, що двох активістів було звільнено, а один, за словами Скрипник, це - Михайло Батрак, і досі перебуває на допиті.

Правозахисники презентували доповідь про переслідування у Криму за проукраїнські погляди

Протягом останніх двох років в анексованому Росією Криму склалася  серйозна система переслідування людей за проукраїнські погляди.

Про це під час презентації аналітичної доповіді про політично мотивовані переслідування і дискримінацію за ознакою проукраїнських поглядів "Крим: українська ідентичність під забороною" на прес-конференції в Укрінформі заявила керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«За ці два роки, на жаль, склалася дуже серйозна система переслідувань за ознакою проукраїнських переконань, яка в себе включає різні засоби, починаючи від кримінального та адміністративного переслідування, а також різні форми, направлені не лише, скажімо, на ліквідацію активістів, а на ліквідацію різних проявів української ідентичності», - сказала вона.

Скрипник розповіла, що аналітична доповідь видана двома мовами - російською та англійською й містить у собі «майже всі факти» щодо переслідувань за проукраїнські переконання, зафіксовані правозахисниками за ці останні 2 роки.

За її словами, окремі розділи доповіді стосуються переслідувань в Криму за підтримку територіальної цілісності і незалежності України; кримінальних справ за політичними мотивами; кримінальних переслідувань проти українських журналістів та народних депутатів; адміністративних переслідувань за політичними мотивами; системних утисків УПЦ Київського патріархату, а також дискримінації за ознакою «українського громадянства» та ліквідації інститутів української культури й освіти.

«Особливу увагу ми приділили окремому пункту - це мова ворожнечі. На сьогоднішній день можна констатувати, що за 2 роки російськими і кримськими ЗМІ створена атмосфера нетерпимості, навіть ненависті до різних проявів української ідентичності, починаючи від відношення до українських активістів і завершуючи взагалі відношенням до української культури, української мови», - підкреслила правозахисниця.

Водночас Скрипник наголосила, що прогнозувати подальший розвиток ситуації в Криму дуже важко, адже все залежить «не від стандартів прав людини чи законодавства, а від політичної ситуації», а також від міжнародного впливу.

«Сьогодні та система переслідування, дискримінації, обмеження вона вже стабільна, до неї підключені майже всі силові структури, починаючи від ФСБ, а також прикордонників, міграційної системи, ЗМІ. Це - дуже комплексна система», - додала керівник Кримської правозахисної групи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-