Чи стане Україна світовою житницею?

Чи стане Україна світовою житницею?

Укрінформ
1 березня о 13.30 відбулося засідання "круглого столу" на тему: «Точки росту АПК-2016: стимулювання експорту та переробки, механізми державної підтримки, фінансові ресурси, ринок землі». (Зала 2)

Організатор: Діловий портал Hubs.

Учасники: Владислава Рутицька - заступник міністра аграрної політики України; Леонід Козаченко - народний депутат України, голова «Аграрного об'єднання» у ВРУ; Ірина Діденко - керівник напрямку розвитку земельних відносин ОС Аграрний Союз України; Лариса Старикова - керівник аналітичного центру ОС Аграрний Союз України; Світлана Скосирська - голова  правління Держзембанку; Владислав Остапенко - керівник відділу корпоративних фінансів і M & A компанії EY в Україні.

Обговорювалися ключові  питання:

1. Наскільки «Єдина комплексна стратегія розвитку сільського господарства та сільських територій на 2015-2020 роки» враховує потреби виробників АПК в плані заходів на 2016 рік.

2. Яким буде державна підтримка виробників АПК в 2016 р.: забезпечення доступу до джерел фінансування, яким буде режим оподаткування та лобіювання інтересів на зовнішніх ринках

3. Чи можлива лібералізація ринку с/г землі в 2016 році

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

У Держзембанку вважають, що відкриття ринку землі не на часі

Запуск ринку землі сільськогосподарського призначення в Україні має відбутись після стабілізації економічної ситуації в країні.

Таку думку під час прес-конференції в Укрінформі "Точки росту АПК-2016» висловила голова правління Держзембанку України Світлана Скосирська, повідомляє кореспондент агентства.

«Ми вважаємо, що відкриття ринку землі та її продаж має відбуватись тоді, коли економіка країни знаходиться «на підйомі», коли в усіх є вільні ресурси для купівлі землі, коли нема обмежень з фінансування. В той момент, коли країна у важкому фінансовому стані, відкривати ринок землі не варто», - сказала Скосирська.

Україна може домовитись із МВФ про повернення спецрежиму ПДВ для аграріїв - експерт

Україна може домовитися з Міжнародним валютним фондом про повернення спецрежиму справляння ПДВ для аграріїв.

Про це під час прес-конференції в Укрінформі "Точки зростання АПК-2016" заявив керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті Міністрів Андрій Забловський, повідомляє кореспондент агентства.

«Що стосується МВФ, то їх позиція щодо спецрежиму ПДВ зрозуміла, але Україна має можливість для маневру, аби повернути спецрежим. Як показує практика переговорів, МВФ дослуховується, якщо позиція є аргументованою. Тим більш, за ситуації, коли питання з черговим траншем МВФ ще не вирішене, у нас є можливість наполягти на своїх вимогах», - сказав Забловський.

За словами громадського діяча, наразі у парламентському Комітеті з податкової політики готують до розгляду 11 законопроектів щодо повернення спецрежиму ПДВ для аграріїв.

«У парламентському комітеті з податків найближчим часом мають розглянути 11 законопроектів щодо повернення спецрежиму ПДВ для аграріїв», - розповів Забловський.

Нагадаємо, що спецрежим справляння ПДВ, який передбачав акумулювання зібраного податку на спецрахунках задля підтримки аграріїв, було скасовано змінами до Податкового кодексу 25 грудня 2015 року. Необхідність таких змін обрунтовувалася вимогами МВФ для надання чергового траншу.

Точкою зростання сільського господарства в Україні стане лише агропродукція з високою доданою вартістю - експерт

Нарощування обсягів виробництва аграрної продукції з високою доданою вартістю та її експорту дасть поштовх до розвитку ефективного сільського господарства в Україні.

Про це на прес-конференції в Укрінформі "Точки зростання АПК-2016" заявив експерт Інституту аграрної економіки Віталій Собкун, повідомляє кореспондент агентства.

«У першу чергу, економіка розвивається за рахунок праці, за рахунок продукції з доданою вартістю. Маємо приклад Японії, яка мусить завозити всі необхідні ресурси, але натомість експортує свою працю і, таким чином, є однією з провідних економік світу. Таким чином і сільське господарство України може знайти свою точку росту, через виробництво агропродукції з високою доданою вартістю», - заявив експерт.

На підтвердження своєї тези Собкун навів приклад Польщі, сільське господарство якої має високі прибутки з виробництва та експорту продукції з високою доданою вартістю.

«У Польщі кожен третій кілограм яблук, грибів, м`яса - продукції з високою доданою вартістю - експортується. У нас - хіба що кожен другий кілограм зерна та 90% соняшникової олії йде на експорт. При цьому обсяг агроекспорту з Польщі у минулому році склав 19 млрд дол., а за купівельною спроможністю польський селянин в абсолютних цифрах переважає українського у 5 разів», - наголошує експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-