Бурштинова лихоманка

Бурштинова лихоманка

Укрінформ
25 лютого о 13.00 відбувся круглий стіл «Нелегальний видобуток бурштину в Україні - масштаби проблеми та способи її вирішення». (Зала 2)

Організатор: ВО «Автомайдан».

У заході взяли участь:

Світлана Коломієць - заступник Міністра екології та природних ресурсів; Енн Меттсон Гаус - політичний радник/заступник голови місії спостерігачів Канадського посольства; Христина Юшкевич - перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів України; Зорян Шкіряк - Радник міністра внутрішніх справ; Олександр Москаленко -  заступник директора Департаменту розвитку митної справи, начальник Управління митної політики Міністерства фінансів України; Катерина Бутко - активіст Всеукраїнського об'єднання «Автомайдан»; Ігор Лапін - народний депутат України; Костянтин Лісничий - генеральний директор ДАК «Українські поліметали»; Руслан Серпенінов - голова Сарненської районної ради; Микола Когут - директор з розвитку ДАК «Українські поліметали»; Денис Казанский - журналіст, блогер; Олександр Бобров - доктор геологічних наук, ВГО «Спілка геологів України»; Петро Тєстов - еколог, активіст правозахисної організації «Екологія право людина»; Анастасія Безноско - помічниця народного депутата Сергія Євтушка.

Учасники, представники громадськості та державних органів влади, оприлюднили результати дослідження  щодо проблеми незаконного видобутку бурштину, обговорювали існуючу складну ситуацію та подальший план дій для її вирішення.

Загалом, під час круглого столу піднімали питання щодо масштабів знищення лісового покриву та завданої екологічної шкоди; проблеми боротьби з бандитськими угрупуваннями, які контролюють незаконний видобуток бурштину; законодавчі ініціативи з легалізації видобутку бурштину.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

Щороку в Україні нелегально видобувається до 300 тонн бурштину - Мінекології

Щороку в Україні, за різними оцінками, нелегально видобувається від 120 до 300 тонн бурштину.

Про це під час круглого столу в Укрінформі "Нелегальний видобуток бурштину в Україні - масштаби проблеми та способи її вирішення" заявила заступник міністра екології та природних ресурсів України Світлана Коломієць, повідомляє кореспондент агентства.

«Щороку, за різними оцінками, в Україні нелегально видобувається від 120 до 300 тонн бурштину на рік. При цьому обсяг тіньового ринку складає 230-300 млн дол.», - заявила чиновниця.

При цьому, за її словами, нелегальний видобуток бурштину завдає збитків і навколишньому середовищу.

«У Житомирській області від нецивілізованого видобутку бурштину виявлено 220 га пошкодженої землі, у Волинській області - 4 га,у Рівненській - 169 га пошкоджених земель», - заявляє заступник міністра.

Через нелегальний видобуток бурштину в Україні пошкоджено 3,5 тисячі гектарів лісів - Держлісагентство

Через нелегальний видобуток бурштину, який ведеться нецивілізованими методами і після якого не відбувається рекультивації, в Україні пошкоджено 3,5 тис. га лісових насаджень.

Про це під час круглого столу в Укрінформі "Нелегальний видобуток бурштину в Україні - масштаби проблеми та способи її вирішення" заявила заступник голови Держлісагентства України Христина Юшкевич, повідомляє кореспондент агентства.

«Через варварський нелегальний видобуток бурштину в Україні уже ушкоджено 3.5 тис га лісових насаджень. Найбільше - у Рівненській області», - заявила посадовець.

При цьому Юшкевич констатує, що у Держлісагентстві не розуміють, як проводити рекультивацію земель після видобутку бурштину.

«Ми не розуміємо, як саме треба проводити рекультивацію земель після видобутку бурштину. Ми не розуміємо, які речовини під час видобутку попадають у повітря, які - у грунтові води», - визнає урядовець.

З тієї ж причини Держлісагентство не поспішає давати дозвіл державній компанії «Українські поліметали» на видобуток бурштину.

«Ми не дамо дозвіл «Укрполіметалам», поки не будемо розуміти, як проводити рекультивацію грунтів після видобутку бурштину», - сказала Юшкевич.

В Україні необхідна монополія держави на видобуток бурштину - нардеп

В Україні необхідно запровадити монополію держави на видобуток бурштину, аби побороти нелегальне добування цієї сировини.

Таку думку під час круглого столу в Укрінформі "Нелегальний видобуток бурштину в Україні - масштаби проблеми та способи її вирішення" висловив народний депутат України Ігор Лапін, повідомляє кореспондент агентства.

«В Україні необхідна монополія держави на видобування бурштину. Тільки так ми можемо подолати проблему його нелегального видобутку», - сказав нардеп.

Також, на його думку, потрібно ввести покарання за нелегальну торгівлю бурштином.

«У нас зараз карають тих, що видобувають бурштин, але при цьому торгівля триває, бо за неї нема покарання. А поки є торгівля бурштином, доки й буде його нелегальне видобування. Потрібно ввести покарання і за нелегальну торгівлю бурштином також», - впевнений Лапін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-