Антологія сучасної кримської міфології: російські та українські міфи про Крим, кримчан, кримських татар та анексії

Антологія сучасної кримської міфології: російські та українські міфи про Крим, кримчан, кримських татар та анексії

Укрінформ
11 лютого об 11.00 відбулася презентація інформаційної дорожньої карти для журналіста «Антологія сучасної кримської міфології: російські та українські міфи про Крим, кримчан, кримських татар та анексії». (Зала 2)

Організатор: Міністерство інформаційної політики України.

Спікери:  Еміне Джеппар – радник Міністра інформаційної політики; Павло Казарін – журналіст, телеведучий; Сергій Громенко – історик, Український інститут національної пам’яті; Володимир Притула - керівник проекту Радіо Свобода "Крим.Реалії".

Посібник розвінчує 30 основних міфів, які існують в інформаційному просторі щодо Криму, його жителів, анексії 2014 року.

Відео з прес-конференції:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Підсумкові матеріали:

30 міфів про Крим - Мінінформ почав їх розвінчувати

Міністерство інформаційної політики України презентувало збірку "Антологія сучасної кримської міфології: російські й українські міфи про Крим, кримчан, кримських татар та анексію". Мета видання - розвінчати брехню і дати реальну картину подій, які відбувалися в Криму.

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіла радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

"Антологія сучасної кримської міфології - це розвінчання 30-ти російських й українських штучно створених міфів, які спотворюють реальну картину того, що відбувалося і відбувається в Криму", - сказала Джеппар.

За її словами, брошура може бути використана експертами і журналістами, які працюють з кримською темою, а також дипломатами іноземних держав.

"Ця брошура, у тому числі, для дипломатів - симпатиків Росії, які повинні доносити до міжнародної спільноти правду, а не міфи про Крим", - наголосила Джеппар.

У збірці представлені найпопулярніші міфи про те, приміром, що в Криму живуть виключно проросійськи налаштовані громадяни, що кримські татари - агресивна частина населення, що слово "кримськотатарський" має писатися через дефіс, що Крим - споконвічно російська земля, і що півострів жив при Україні виключно за рахунок туризму.

За словами одного з експертів проекту, журналіста і телеведучого Павла Казаріна, міфи про Крим створюються не лише в свідомості росіян, а й українців, для яких Крим протягом останніх 23 років був таким собі глухим закутком.

"Насправді таких глухих закутків у країні існувало досить багато. Тому черговий скандал зі стрільбою на вулиці в Закарпатті, незаконний видобуток і торгівля бурштином на північному заході України - все це було і раніше. І для того, щоб бути до кінця чесними, треба визнати, що Крим багато років був для України ще одним глухим закутком, і моїм колегам доводилося стикатися з перекрученими у суспільній свідомості поняттями про Крим. Про те, чим він живе, завдяки чому виживає, хто такі кримські татари і чому політика кремля на півострові увінчалася успіхом", - розповів Казарін.

Як зізнався журналіст, його улюблений міф про те, що в Криму живуть тільки проросійськи налаштовані громадяни.

"Щоразу, коли говорять, що в Криму є тотальна однодумність і там живуть виключно проросійськи налаштовані громадяни, ми поправлятимемо - кримське суспільство неоднорідне, там є прорадянські, а не проросійські настрої. Втім, як і в будь-якому регіоні України, є обмежені простором повсякденного побуту люди, які виступають "за стабільність" і за те, "щоб не було війни", - наголосив експерт.

Як вважає Казарін, інформаційний вакуум і недостатнє розуміння в суспільній свідомості необхідно заповнювати, "інакше його завжди заповнить ваш візаві".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-