Пріоритети приватизації та реформи держпідприємств в 2016 році

Пріоритети приватизації та реформи держпідприємств в 2016 році

Укрінформ
3 лютого о 10.00 відбулася прес-конференція на тему: "Пріоритети приватизації та реформи держпідприємств в 2016 році". (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Міністерство економічного розвитку і торгівлі України.

 У заході взяли участь: Айварас Абромавичус - Міністр економічного розвитку і торгівлі України; Адомас Аудіцкас - старший радник Міністра.

Підсумкові матеріали:

Абромавичус подав у відставку

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус прийняв рішення подати у відставку і просить Верховну Раду вже завтра підтримати його рішення.

Про це він заявив сьогодні на прес-конференції в Укрінформі.

"Сьогодні я прийняв рішення подати у відставку з посади міністра економічного розвитку і торгівлі", - сказав Абромавичус. За його словами, причина цього - "різка активізація блокування системних і важливих реформ у нашій країні".

"Це вже не просто відсутність політичної підтримки - це активні дії, скеровані на те, щоб паралізувати нашу роботу", - заявив міністр.

Абромавичус також наголосив, що просить Верховну Раду проголосувати за свою відставку вже завтра. "Я прошу Верховну Раду проголосувати за свою відставку вже завтра", - сказав він.

Однією з причин своєї відставки Абромавичус назвав втручання народного депутата, заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка в роботу Мінекономіки.

"Я не хочу їздити в Давос розповідати їм про наші успіхи, тоді як за моєю спиною вирішуються якісь питання в інтересах окремих людей. Ці люди мають імена, і одне з цих імен - Ігор Кононенко. Будучи представником політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, останнього місяця він зробив дуже багато, щоб заблокувати мою роботу і роботу міністерства", - сказав Абромавичус.

За словами міністра економіки, Кононенко хотів мати "свого" заступника в Міністерстві економіки, відповідального за "Нафтогаз" та інші державні підприємства.

"Кандидат в результаті два дні тому приніс повний пакет документів для призначення і заявив: я ваш новий заступник, я в команді Кононенка і кандидатура узгоджена "нагорі". Після цього мені був дзвінок з Адміністрації Президента з наполегливою рекомендацією узяти цю людину, а також ще одну на посаду заступника міністра з оборони. На що я відповів, що частиною цього дерибану я не буду. І попросив, щоб мене звільнили з посади".

Міністр також заявив, що протягом року Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду генерального директора "Укрхімтрансаміаку".

"Він мав безпосередній інтерес у цій компанії, де замість того, щоб допомогти мені скинути регіонала Бондарева, завів своїх людей, які в результаті спільно керують цим підприємством та кількома іншими підприємствами", - заявив міністр.

"Чим радикальніші кроки ми робили, чим глибшими були наші реформи, чим більшим був наш прогрес, тим більшим був тиск на нас. Виявилося, що деякі з нових доброзичливців - гірші за старих. У мене і моєї команди немає бажання бути ширмою для відкритої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче в стилі старої влади встановити контроль над державними коштами", - додав Абромавичус.

Абрамовічус поки не знає, хто очолить його міністерство

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус вважає, що в Україні є багато гідних людей, які можуть очолить його міністерство.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

"У нас в країні багато гідних людей, які можуть очолити будь-яке міністерство і втілити ті реформи, які чекають в суспільстві", - сказав він.

Нагадаємо, Абромавічус вирішив піти у відставку і просити вже завтра Верховну Раду підтримати його рішення.

Абрамавічус хоче заборонити участь українських і російських інвесторів у приватизації 25 підприємств

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавічус вважає, що 25 найбільших підприємств мають бути продані іноземним інвесторам, а українським і російським інвесторам участь в їх приватизації потрібно заборонити.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі.

"Одна з моїх пропозицій була не лише росіянам заборонити участь у приватизації, а це десь 25 найбільших об'єктів, а й українським (інвесторам. - Ред). Давайте продамо 25 найбільших підприємств іноземному інвесторові. Тут потрібні іноземні інвестиції, щоб вони привезли свою корпоративну етику, свої стандарти корпоративного правління, щоб "білими" платилися всі зарплати і податки", - сказав Абромавічус.

За його словами, в Україні є ще близько 1700 підприємств, у приватизації яких можуть брати участь й інвестори з України.

"Вони в основному маленькі і не привабливі для іноземних інвесторів, ось ці підприємства давайте віддамо українським інвесторам", - зазначив міністр.

Абромавичус назвав свої основні досягнення

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус назвав основні досягнення міністерства під час його керівництва.

Про це він розповів на прес-конференції в Укрінформі.

"Ми виконали головне завдання - макроекономічну стабілізацію в нашій країні досягнуто. Є системна реформа держзакупівель. На пілотному проекті вже заощаджено 500 млн грн. Підсумкова мета - 50 млрд грн економії на  рік, і найпрогресивніша система державних закупівель в Європі вже до кінця цього року", - сказав Абромавичус.

За його словами, шляхом підвищення прозорості і введення нового порядку призначень керівників державних підприємств вдалося істотно скоротити їх збитки. «Тільки за один рік збитки держкомпаній скоротилися на 101 млрд грн», - уточнив міністр.

 Абромавичус наголосив, що в процесі дерегуляції було знято більш як 100 регуляторних бар'єрів для бізнесу. «Ми заощадили 2,4 млрд грн шляхом скасування олігархічного дисконту в 15% при продажі нафти», - відзначив міністр.

Нагадаємо, міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус прийняв рішення піти у відставку і просить Верховну Раду підтримати його рішення вже завтра.

Абромавичус вважає, що ряд відставок у Кабміні має стати для влади "холодним душем"

Міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус вважає, що його відставка і відставка міністра інфраструктури Андрія Пивоварського мають стати для влади "холодним душем".

Про це він сказав на прес-конференції в Укрінформі.

"Як я вже сказав, сподіваюся, що це (рішення про відставку - Ред.) буде холодним душем, і (відставка - Ред.) Пивоварського. Це означає, що щось не працює. Тобто умови, які пропонують нам для роботи, і ті умови, які перед нами ставляться суспільством, міжнародними партнерами, народом України, у нас не створені для втілення цих завдань", - наголосив Абромавичус.

За його словами, Україні для подальшого проведення реформ потрібний технократичний уряд. "Я думаю, в такій ситуації, в якій ми зараз знаходимося, тільки технократичний уряд здатний реально провести якісь реформи в цій країні", - наголосив міністр.

Абромавічус назвав нардепа Кононенка однією з причин своєї відставки

Однією з причин відставки міністра економіки Абромавічуса стало втручання народного депутата, заступника голови фракції БПП  Ігоря Кононенка в роботу Мінекономіки.

Про це він сказав під час прес-конференції в Укрінформі, передає кореспондент агентства.

"Я не хочу їздити до Давоса розповідати їм про наші успіхи, тоді як за моєю спиною вирішуються якісь питання на користь окремих людей. Ці люди мають імена і одне з цих імен - Ігор Кононенко. Будучи представником політичної сили, яка висунула мене на посаду міністра, в останній місяць він зробив дуже багато, щоб блокувати мою роботові і роботу міністерства", - сказав Абромавічус.

За словами міністра економіки, кульмінацією "кадрового беззаконня і бажання повного підпорядкування потоків" з боку Кононенка стало бажання мати свого заступника в Міністерстві економіки, що відповідає за Нафтогаз та інш ыдержавны підприємства.

"Кандидат у результаті два дні тому приніс повний пакет документів для призначення, заявивши - я ваш новий заступник, я в команді Кононенка і кандидатура узгоджена "вгорі". Після цього мені надійшов дзвінок з Адміністрації Президента з настійною рекомендацією взяти цю людину, а також ще одного на посаду заступника міністра по обороні. На що я відповів, я частиною цього дерибану не буду. І попросив, щоб мене звільнили з посади".

Міністр також заявив, що протягом року Ігор Кононенко активно лобіював своїх людей на посаду генерального директора "Укрхымтрансаміак".

"Він мав безпосередній інтерес у цій компанії, де замість того, щоб допомогти мені повалити регіонала Бондарєва, завів своїх людей, які у результаті спільно керують цим підприємством", - підкреслив міністр.

"Чим більш радикальні кроки ми робили, чим глибші були наші реформи, чим більшим був наш прогрес, тим більшим був тиск на нас. Виявилось, що деякі з нових доброзичливців – гірше від старих. У мене і моєї команди немає бажання бути ширмою для відвертої корупції або підконтрольними маріонетками для тих, хто хоче встановити контроль над державними грошима", - додав Абромавічус.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-