Ринок природного газу в Україні: конкуренція та демонополізація

Ринок природного газу в Україні: конкуренція та демонополізація

Укрінформ
22 січня об 11.00 відбувся "круглий стіл" на тему: "Розвиток конкуренції на ринку природного газу в Україні: що дасть споживачам демонополізація "Нафтогаз України" та "облгазів". (Зала 2)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Діловий портал Hubs.

Обговорювалися питання:

1. Економічні передумови для збільшення пропозиції постачальників природного газу на українському ринку.

2. Проблема збільшення власного видобутку природного газу в Україні (необхідність зниження ставок ренти на видобуток, спрощення правил ведення бізнесу, розвиток біржової торгівлі, стимулювання інвестицій та ін.)

3. Ступінь готовності підзаконних актів на виконання Закону України «Про ринок природного газу».

4. Бар'єри для приходу на український оптовий і роздрібний ринок природного газу нових постачальників; збільшення кількості каналів поставок природного газу в Україну.

Учасники: Ольга Бєлькова, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Олександр Вовк, Радник міністра енергетики та вугільної промисловості України; Сергій Макогон, виконавчий директор ПАТ "УКРТРАНСГАЗ"; Андрій Патенко, заступник начальника управління інструментів впровадження монетарної політики НБУ; Андрій Мізовець, президент Асоціація "Газові трейдери України"; Роман Сторожев, президент асоціації "Надрокористувачі України"; Олена Павленко, президент DiXi Group; Дмитро Марунич, співголова "Фонду енергетичних стратегій"; Леонід Уніговський, Генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика"; Валерій Полюхович, державний уповноважений Антимонопольного комітету України; Олена Байда, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки; Олег Руденко, головний редактор Діловий портал «Hubs».

Підсумкові матеріали:

У законі про ринок природного газу необхідно мінімізувати страховий запас блакитного палива та посилити банківську гарантію - депутат

Страховий запас, передбачений у законі про ринок природного газу, є найбільшою проблемою для газовидобувників та постачальників. Необхідно мінімізувати його обсяг та посилити банківську гарантію.

Про це у ході "круглого столу" в Укрінформі сказала народний депутат України, заступник голови Комітету з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Ольга Бєлькова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Банківська гарантія та страховий запас є, як мені доповідають, однією з найбільших проблем. І мені здається, що треба мінімізувати страховий запас та посилити банківську гарантію. Це більш стабільний та прозорий інструмент. І суспільство може бачити, як виконуються ці вимоги», - сказала Бєлькова.

Вона нагадала, що вдалося відстояти зниження ренти на видобуток газу для приватних компаній на рівні 14% та 29%.

"Мені здається, що і ці цифри можна було б переглянути у бік найменшої ренти та встановлення окремої надбавки до податку на прибуток. Я вважаю, що це є єдиним інструментом залучення інвестицій, особливо, західного походження, у цю галузь", - сказала депутат.

Страховий запас газу є однією з найскладніших тем у законі про ринок природного газу - Міненерговугілля

Врегулювання питання про створення обов'язкового страхового запасу газу стало однією з найпроблематичніших тем у вторинному законодавстві, яке необхідно прийняти у зв'язку зі вступом в силу Закону «Про ринок природного газу».

Про це в ході "круглого столу" в Укрінформі сказав радник міністра енергетики і вугільної промисловості Олександр Вовк, повідомляє кореспондент агентства.

"У вересні минулого року було прийнято вимогу створювати страховий запас газу у розмірі 1 місяця запланованих постачань. Звичайно, ця вимога була досить важкою для постачальників, викликала дуже багато нарікань. І у вторинному законодавстві це був один із найпроблематичніших моментів у новому законі про ринок газу", - сказав Вовк.

Він нагадав, що міністерство спочатку пропонувало диференціювати страховий запас залежно від ризиків, оскільки страховий запас - це страховка, а її цінність залежить від того, наскільки висока імовірність скористатися нею.

"Ми побачили, що є три категорії. Це імпортери, у яких немає ресурсу і яким треба завести цей ресурс з-за кордону. Є трейдери, які займаються торгівлею, у яких також немає власного ресурсу: закупили товар - доставили, не закупили - не доставили. І є здобувачі, у яких завжди є гарантований ресурс", - відзначив Вовк.

Міністерство дійшло висновку, що немає сенсу додатково обтяжувати імпорт для приватних постачальників, адже Україна і так є країною-імпортером газу.

"Коли розгляд дійшов до Кабінету Міністрів, Прем'єр-міністр зайняв позицію, що страховий запас у всіх має бути однаковим. Усіх зрівняли і зробили 50%", - відзначив представник Міненерговугілля.   

Вовк додав, що в майбутньому можлива практика переходу від страхового запасу до фінансової гарантії.

"Можливо, ми зробимо жорсткіші вимоги до фінансової гарантії в тому плані, що зараз її можна отримати у будь-якому банку. Але ви знаєте, що у нас є хороші і не дуже хороші банки", - підсумував Вовк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-