Анексія Криму - міжнародний злочин

Анексія Криму - міжнародний злочин

Укрінформ
20  січня о 12.00 відбулася прес-конференція на тему: «Анексія Криму – міжнародний злочин». (Зала 1)

Відео з прес-конференції:

Фотографії з заходу

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Організатор: Міністерство інформаційної політики.

Участь в заході взяли: Еміне Джеппар - радник Міністра з питань інформаційної політики щодо Криму; Олександр Задорожній - професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедрою міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Учасники заходу розкрили правові підстави, які дають право вважати, що анексія Криму – це міжнародний злочин.

Зокрема, в монографії Олександра Задорожного «Анексія Криму – міжнародний злочин», поглиблено досліджена тема неправомірності дій Росії у Криму впродовж 2014-2015 рр. В роботі наведені порушення ряду конкретних міжнародно-правових актів Росією, які можна кваліфікувати.

Підсумкові матеріали:

Зникнення людей у Криму: це може статися з кожним і у будь-який момент - Джеппар

Періодичні зникнення представників кримськотатарського народу, в основній своїй масі налаштованого не на Росію, а на Україну, говорять про те, що таке може статися у будь-який момент і з будь-ким, хто сьогодні живе в умовах окупації в Криму.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомила помічник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

«Кримські татари, які продовжують зникати в окупованому Криму, - різної статі, різного віку, різного соціального статусу. Все це робиться з метою залякування населення, для того, щоб кожний, хто сьогодні живе в Криму, відчував і знав, що це може статися з кожним і у будь-який момент», - заявила Джеппар.

За її словами, зниклу тиждень тому 16-річну Ельвіну Разакову характеризують, як «відкриту і чисту дитину». Тижневі пошуки дівчини не дали жодних результатів. За фактом її зникнення відкрито кримінальну справу.

Як повідомляв Укрінформ, вранці 13 січня в селі Дубки під Сімферополем Ельвіна Разакова пішла з дому на навчання і зникла. Її телефон перестав відповідати, і місцезнаходження дівчини досі не відоме. Це не перший випадок, коли в окупованому Криму безслідно зникають кримські татари. Два тижні тому зник Еренст Аблязимов, а в грудні 2015 року - Руслан Ганієв і Арлен Терехов. Ще четверо осіб безслідно зникли в 2014 році: в травні - Сейран Зінедінов, у вересні - Іслям Джеппаров і Джевдет Іслямов, в жовтні - Ескендер Апселямов.

Експерт: 700 заяв в Європейському суді за фактом окупації Криму - це мізерно мало

До Європейського суду з прав людини направлено 700 заяв громадян України за фактами наслідків неправомірної окупації Криму Російською Федерацією.

Про це на прес-конференції в Укрінформі повідомив автор монографії "Анексія Криму - міжнародний злочин" професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександр Задорожний.

"Мені відомо, що до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) направлено 700 заяв громадян України за фактами наслідків окупації Криму Російською Федерацією. Але 700 заяв - це мізерно мало", - заявив Задорожний.

За його словами, Європейська конвенція з прав людини з 2010 року допускає таку можливість - безпосередньо звернутися до ЄСПЛ з позовом до держави-окупанта, дії якого порушили його права.

"Я думаю, насправді б ішлося про десятки тисяч громадян, які могли б притягнути до відповідальності як державу Росію, так і конкретних фізичних осіб, які порушили права людини", - зауважив Задорожний.

"Я знаю, що добором таких заяв займається ряд громадських організацій, у тому числі "Гельсінська група", але 700 заяв - це мізерно мало", - наголосив він.

На думку експерта, українська держава повинна взяти на себе роль координатора і надати людям необхідні послуги, щоб вони могли скористатися своїм правом звернення до Європейського суду.

Як вважає Задорожний, "одного гучного позову Коломойського у цій справі - мало".

Професор Задорожний: Моя монографія - початок підготовки повернення Криму Україні

Автор презентованої в Укрінформі монографії про анексію Криму професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедрою міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександр Задорожний вважає, що Україна має всі підстави міжнародного права для повернення Криму до України.

Про це учений заявив у середу на прес-конференції в Укрінформі.

«Україна має всі юридичні підстави для повернення Криму. До цього слід готуватися, і моя монографія є частиною цієї підготовки», - заявив Задорожний.

Як вважає експерт, «Україна і Росія є незалежними державами, відносини яких регламентуються виключно міжнародним правом».

«Не історією Російської Федерації, не конституційними нормами Російської Федерації, не її кримінальним правом, не соціологічними дослідженнями, а саме міжнародним правом», - наголосив він.

За словами доктора юридичних наук, він проаналізував 32 позиції, по яких «росіяни відстоюють право на Крим», але які неправомірні в рамках міжнародного права.

«Міжнародне право чітко регламентує чотири позиції, які дають право на самовизначення народу», - розповів Задорожний.

Перша з них - «присутність народу як суб'єкта, наділеного правом самовизначення». Друга - «вичерпаність внутрішніх можливостей для самовизначення». Третя - «наявність екстремальних обставин, таких як систематична дискримінація і експлуатація населення, відмова центрального уряду від компромісних рішень» і четверта - «неучасть у процесі самовизначення іноземних військ», які, за визнанням самого Путіна, у Криму були, аргументував професор.

Як зізнався Задорожний, він проаналізував більш  як 400 міжнародних документів, які були підписані між Україною і Росією з 1991 року.

«Я один, напевно, прочитав всі ці договори і документи, підписані між Україною і Росією з 1991 року - їх 403. Деякі з них вже забуті, і жоден не виконується, все порушено, включаючи абсолютно неправомірно денонсовані договори про Чорноморський флот у 1997 році і Харківські угоди у 2010 році», - повідомив Задорожний.

Як повідомляв Укрінформ, у середу в агентстві відбулася презентація монографії професора, доктора юридичних наук, завідувача кафедрою міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександра Задорожного, в якій було досліджено тему неправомірності дій Росії у Криму, починаючи з окупації півострова у лютому 2014 року по теперішній час.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-