E-Data: контроль за державними витратами стане прозорішим

E-Data: контроль за державними витратами стане прозорішим

Укрінформ
Проект «E-Data» спростить управління державним фінансуванням і зробить його більш відкритим. 

Перший заступник міністра фінансів України Оксана Сергіївна Маркарова підкреслила переваги «E-Data» і зазначила, що сервіс допоможе керівникам міністерств складати звіти і контролювати фінансування.

За її словами, у нас уже були спроби впроваджувати системи електронного документообігу в різних міністерствах, але там використовувалися різні системи. «І дуже прикро бачити, як з електронного документа друкується паперова копія, щоб передати в іншу інстанцію, в якої встановлена не така система. Тому що це знецінює саму систему і не зменшує витрати, хоча задля цього її і встановлювали», — зазначила вона.

Тобто зараз, за словами Оксани Сергіївни, ці установи мають свої бази даних і не мають доступу один до одного. ДФС, наприклад, змушена писати запити до Мінфіну та інших установ, щоби перевірити, чи немає порушень у фінансовій сфері. На вирішення цієї проблеми, зокрема, орієнтована концепція створення інформаційно-аналітичної системи «Прозорий бюджет», публічна частина якої — «Бюджет для громадян» — буде доступною для користувачів до початку жовтня.

«Що таке «Прозорий бюджет» та його концепція? Ми хочемо всі фінансові дані, які є в нашій системі, завести в одне місце, куди вони будуть стікатися, зберігатися і оброблятися. І Міністерство фінансів, і ДФС, і ДКСУ, і ProZorro, і Національний банк України будуть підключені до цієї системи», — пояснює Оксана Маркарова. — Ми хочемо, щоб той єдиний кабінет на «Е-Data», в який зараз завантажується інформація розпорядниками і одержувачами бюджетних коштів, став єдиним сервісним кабінетом, який дозволятиме, наприклад, проводити тендерні закупівлі на ProZorro. Це дозволить «зв'язати» конкретну бюджетну програму, тендер, укладений договір і проплати, які будуть за ним потім здійснені. В ідеалі сюди буде зав’язана і податкова звітність, і планування бюджету, і система KPI, тобто всі зобов'язання і послуги, які є у розпорядників».

За словами першого заступника міністра фінансів, проект «Е-Data» вже показав свою ефективність. «Конкретний результат номер один від реалізації проекту «Е-Data» – безпрецедентна прозорість в державних фінансах» — зазначила Оксана Сергіївна.

За її словами, навіть якщо це не дозволяє зловити за руку кожного корупціонера, сам факт того, що кожна трансакція наступного дня буде відома всій країні, вже зупиняє багатьох від прийняття необґрунтованих рішень.

«Можу сказати за себе: у заступника міністра, який відповідає за організацію внутрішньої роботи міністерства, не завжди доходять руки до перевірки кожного конкретного договору і кожної конкретної трансакції. А тепер я можу, по-перше, подивитися, скільки інші міністерства витрачають, наприклад, на папір чи на послуги інтернет, по-друге, мушу дуже уважно читати, що саме підписую, бо наступного дня кожна платіжка буде на порталі «Е-Data», а наші партнери з числа громадських активістів вже на наступний день напишуть, що Мінфін купив забагато паперу чи занадто дорого. На базі даних цього порталу виходить дуже гарна аналітика», — каже Оксана Маркарова.

Оксана Сергіївна нагадала також, що на порталі «Е-Data» (e-data.gov.ua) зараз функціонує модуль контролю за витратами, який складається з трансакцій, які щодня надає Державна казначейська служба, та є доступ до звітів, договорів і актів, які оприлюднюють безпосередньо розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, а також Пенсійний фонд та фонди соціального страхування. А вже найближчим часом договори будуть пов’язані з тендерами, згідно з якими вони буди укладені через сервіс державних закупівель ProZorro.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-