Урсула фон дер Ляєн назвала два шляхи для досягнення стійкого миру в Україні

Урсула фон дер Ляєн назвала два шляхи для досягнення стійкого миру в Україні

Оновлено
Укрінформ
Європейський Союз підтримує Формулу миру Президента Зеленського для досягнення тривалого та стійкого миру в Україні, який є можливим за умови здатності України стримувати російську агресію з використанням потужних оборонних спроможностей, що має доповнюватися рішучими демократичними реформами для наближення України до членства в Європейському Союзі.

Про це сьогодні у Братиславі під час виступу на безпековому форумі GLOBSEC 2023 заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Справедливий мир для України має також бути тривалим миром. Для цього він має бути зміцненим двома життєво важливими шляхами. Перший – забезпечення довгострокової безпеки для України. Я вітаю триваючі дискусії, як така безпека для України може бути гарантована. Є різні моделі та історичні приклади, якими можливо для цього скористатися. Пакет таких гарантій з боку близьких за переконаннями держав може запропонувати те, що інколи називають «стримуванням через заперечення». Іншими словами, наданням Україні військового обладнання для того, щоб вона провела фортифікацію проти російських атак у майбутньому», - сказала Президент Європейської Комісії.

Вона наголосила, що Європейський Союз рішуче підтримує Формулу миру Президента Зеленського, кожен з десяти пунктів якої має за основу Хартію ООН або резолюції Об’єднаних Націй. Президент України запросив країни світу приєднатися та будувати мир на основі цієї формули. Це означає, що початковим пунктом для досягнення миру є дотримання порядку, що оснований на правилах.

Читайте також: Російська війна є атакою проти базових принципів Ради Європи - фон дер Ляєн

«У цьому дуже важливою є ясність. Ясність у тому, що друзі України будуть поряд тривалий час для її безпеки. Такі заходи щодо гарантій безпеки мають супроводжуватися ширшим середовищем демократичних реформ в Україні. У цьому шлях приєднання України до нашого Європейського Союзу відіграватиме фундаментальну роль. Хоча всі знають, що ми розпочали подорож, що супроводжується викликами, ми надали Україні статус країни-кандидата - і це вірно. Зараз ми маємо бути на їх (українців – ред.) стороні у кожному кроці на цьому шляху», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила – навіть при тому, що Україна наразі воює за власне виживання, вона продовжує рішучі реформи для зміцнення власної демократії. Україна продовжує наближатися до Європейського Союзу, попри всі перешкоди.

«Це дійсно вражає. Ми будемо продовжувати робити нашу частину, щоб зробити Україну набагато ближчою та просуватися набагато швидше до справедливого та тривалого миру», - додала Президент Європейської Комісії і підкреслила, що наразі точиться багато розмов навколо мирних планів та припинення вогню:

"Понад усе, у цьому має бути принцип: нічого про Україну без України. Разом з Україною ми хочемо справедливого миру, такого, що не буде винагородою для агресора, але відповідатиме принципам Хартії ООН та праву народу України бути господарями власного майбутнього».

Читайте також: Боротьба України за демократію і свободу є спільною для всієї Європи – фон дер Ляєн

Урсула фон дер Ляєн зауважила, що «припинення вогню, яке призведе до заморожування конфлікту, не принесе тривалого миру. При тому, що припинення вогню мало місце в 2014 році, ми знаємо, що трапилося з цією угодою минулого лютого, коли Росія вторглася. Припинення вогню буде нестабільним за своєю суттю та могло б дестабілізувати регіон вздовж контактної лінії. Ніхто не буде інвестувати або відбудовувати, і конфлікт може спалахнути знову у будь-який момент. Ні, справедливий мир має стати результатом виведення російських військ та їх обладнання з території України».

Як повідомлялося, від початку російського вторгнення в Україну у лютому 2022 року Європейський Союз та його країни-члени надають Україні суттєву політичну, економічну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу, включаючи постачання зброї та боєприпасів для реалізації права України на самооборону, що передбачено Хартією ООН.

Фото: globalist.it

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-