Штати вважають ескалацією відключення росіянами датчиків радіаційного контролю на ЗАЕС

Штати вважають ескалацією відключення росіянами датчиків радіаційного контролю на ЗАЕС

Укрінформ
Сполучені Штати заявили в ООН, що відключення російською стороною датчиків радіаційного моніторингу на Запорізькій АЕС є ескалацією з боку Москви, спрямованою проти суверенітету України, а також що це загрожує ядерній безпеці в усьому регіоні.

З відповідною заявою виступила в вівторок постійна представниця США при ООН Лінда Томас Грінфілд, передає власний кореспондент Укрінформу.

«За нещодавніми повідомленнями, Москва відключила життєво важливі датчики радіаційного моніторингу в Запоріжжі, і це означає, що дані зі станції тепер надсилаються до російського ядерного регулятора. Це явна ескалація спроб РФ підірвати український суверенітет та контроль над Запорізькою АЕС»,- заявила представниця США.

Читайте також: Росіяни «вибивають» зі співробітників ЗАЕС згоду на співпрацю - Енергоатом

Вона зазначила, що це підриває впевненість ООН у ядерній безпеці на станції.

«Скажу чітко, Запорізька АЕС належить Україні, тож її дані мають надходити в Україну, а не в Росію»,- підкреслила Томас-Грінфілд.

Вона назвала дії РФ «безрозсудними» та заявила, що вони різко контрастують з відповідальною поведінкою України.

«Під час цього конфлікту Генеральний директор (МАГАТЕ – ред.) Гроссі чітко дав зрозуміти, що Україна повною мірою взаємодіяла в процесі впровадження гарантій на всіх ядерних об’єктах, і що МАГАТЕ не знайшло жодних ознак занепокоєння, пов’язаних з ядерним розповсюдженням в Україні», - нагадала представниця США.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ на Радбезі ООН оголосив принципи дотримання ядерної безпеки ЗАЕС

За її словами, немає жодних сумнівів, «що дії Росії є нападом на безпеку регіону та світу, тож ми повинні об’єднатися й вимагати від президента Путіна припинити це безумство».

Як повідомляв Укрінформ, у вівторок відбулося засідання Ради Безпеки ООН щодо ситуації на Запорізькій атомній електростанції. Перед учасниками зустрічі виступив директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, який сформулював п’ять принципів ядерної безпеки, щоби гарантувати ядерну безпеку на Запорізькій АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-