Роль Білорусі у незаконному вивезенні українських дітей

Роль Білорусі у незаконному вивезенні українських дітей

Укрінформ
31 травня, 15:00 - пресконференція на тему: «Роль Білорусі у незаконному вивезенні українських дітей».

Організатор: ГО «Міжнародний центр протидії російській агресії» (МЦ ПРА).

Учасники: Павло Латушко - керівник Народного антикризового управління, заступник керівника Об’єднаного Перехідного Кабінету Білорусі; Артем Брухан - аналітик Народного антикризового управління; Богдан Яременко - народний депутат України, учасник міжфракційного депутатського об’єднання «За демократичну Білорусь!».

Модератор: Дмитро Громаков - заступник директора Міжнародного центру протидії російській агресії. 

Коротко:  Учасниками заходу буде презентовано аналітичний звіт «Роль Лукашенка та союзної держави Білорусі і Росії у незаконному вивезенні на територію РБ і перевихованні українських дітей», який підготувала команда Народного антикризового управління (НАУ).

Згідно з даними НАУ, з вересня 2022-го і до кінця травня 2023 року в Білорусь було незаконно переміщено не менш ніж 2 150 українських дітей, у тому числі  —  дітей-сиріт. У білоруських таборах з українськими дітьми проводять інтенсивну програму з перевиховання. Основні напрямки якої  —  заперечення існування українського народу, держави, позиціонування керівництва України як ворогів для цих дітей. «Виховну роботу» проводять представники молодіжних мілітаристських організацій, пропагандисти режиму Лукашенка, представники російських громадських організацій та керівники так званої Союзної держави.

Крім того, буде розглянута роль Союзної держави у підготовці та здійсненні агресії проти України, а також бачення майбутнього Білорусі як вільної європейської країни. Цьому, на думку організаторів заходу, може сприяти формат «3+1» (Україна, Польща, Литва+демократична Білорусь).

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 14:00 31 травня. Для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/@UkrinformTV

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом.  Під час демонстрації ролика у ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Понад 2 тисячі українських дітей «перевиховують» у таборах в Білорусі - опозиція

Як мінімум 2 150 українським дітям в таборах у Білорусі навʼязують антиукраїнські наративи і ідеологію рашизму.

Про це заявив керівник Народного антикризового управління, заступник керівника Об’єднаного Перехідного Кабінету Білорусі Павло Латушко пресконференції на тему: «Роль Білорусі у незаконному вивезенні українських дітей» в Укрінформі.

За словами Латушко, їм вдалося встановити, що Олександр Лукашенко особисто підписує документи в рамках так званої союзної держави Білорусі і Росії про фінансування діяльності, пов’язаної із переміщенням українських дітей з території України в Білорусь. За даними організації, минулого року до країни перевезли 1 150 дітей, з початку цього року вже 1 000 дітей.

«Ми можемо підтвердити, за нашими даними, що 2 150 українських дітей було вивезено на територію Білорусі мінімум», - підсумував Латушко.

Керівник управління відзначив, що встановлено факт фінансування цих злочинів з бюджету союзної держави Росії і Білорусі у розмірі щонайменше 29 млн російських рублів, а також що переміщення відбувається за допомогою фонду Дельфин з окупованої Донеччини і білоруського фонду Олексія Талая. Відомо про 4 місця перебування українських дітей - три в Мінській області, зокрема це табір Дубрава, та одне - в Гомельській області.

Аналітик Народного антикризового управління Артем Брухан розповів про випадок 12-річного українця Стаса Панкратова, якого по світлинах вдалося відслідкувати на зустрічах в Троїце-Сергієвій лаврі в Московській області, потім у Луганську, Тульскій області і в таборі Дубрава в Білорусі.

«Ідеологічна обробка відбувається за допомогою парамілітарних структур, структур, які проповідують ідеологію «русского мира», режиму Лукашенка і так само за допомогою РПЦ. Основними наративами, які доносять малечі на зустрічі, є антиукраїнський наратив, демонізація вищого керівництва України, розповсюдження ідей рашизму і так само дітям доносять, що української державності не існує», - сказав Брухан.

Представники організації наголосили, що їхнє розслідування передано в прокуратуру України, уповноваженій з прав дітей, із ним ознайомлено Європейський парламент і Раду Європи. Вони оголосити також, що їхні матеріали мають усі підстави для початку розслідування стосовно Лукашенка за фактом воєнного злочину проти українських дітей.

Як повідомлялося, Україна розслідує ймовірну роль Білорусі в примусовому переміщенні українських дітей з тимчасово захоплених Росією територій.

17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт Путіна та російського дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової.

Президента РФ та його уповноважену підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, із захопленої території України.

Народне антикризове управління було створене білоруською опозицією в 2020 році. Організація має на меті перехід влади в Білорусі до демократичних сил.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-