Українці в Нідерландах вшанували пам'ять лідера ОУН Коновальця

Українці в Нідерландах вшанували пам'ять лідера ОУН Коновальця

Фото
Укрінформ
У Нідерландах відбулися меморіальні заходи зі вшанування пам'яті видатного українського політичного та військового діяча, голови проводу українських націоналістів, полковника УНР Євгена Коновальця.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на фейсбук-сторінку посольства України в Нідерландах.

«85 років тому в Роттердамі радянською агентурою був убитий полковник Армії УНР Євген Коновалець. Євген Коновалець – провідний діяч українського національно-визвольного руху початку XX століття, командир Січових Стрільців, член Стрілецької Ради, голова Проводу українських націоналістів, засновник та перший голова ОУН. Він був справжнім взірцем відданого служіння українському народові та невпинним борцем за його права і свободу. Спільно з українською громадою у Нідерландах вшановуємо памʼять героя Євгена Коновальця», – йдеться у повідомленні.

Українська громада та співробітники дипвідомства в Нідерландах поклали квіти на могилу видатного українця Євгена Коновальця.

Нагадаємо, 23 травня 1938 року в Роттердамі радянською агентурою був убитий тодішній лідер українського визвольного руху, засновник УВО й ОУН Євген Коновалець, якого соратники звали Полковником. Його підірвав агент радянської спецслужби ОДПУ Павло Судоплатов, котрий зумів втертися в довір’я, видаючи себе за представника націоналістичного підпілля на Наддніпрянщині.

26 травня літаком з Риму до Нідерландів прибула дружина політемігранта Ольга Коновалець, щоби провести упізнання тіла та зайнятися похороном. 27 травня були вирішені бюрократичні справи та підтверджений факт загибелі. Лідера ОУН поховали за участі близьких, соратників у суботу, 28 травня, на роттердамському цвинтарі Кросвік.

Як повідомляв Укрінформ, у травні 2022 року у Нідерландах також відбулися меморіальні заходи зі вшанування пам'яті Євгена Коновальця.

Фото: Olena Kostiuk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-