росіяни мають постати перед Екологічним трибуналом – радниця глави ОП

росіяни мають постати перед Екологічним трибуналом – радниця глави ОП

Укрінформ
російська федерація повинна відшкодувати Україні та іншим державам завдану шкоду навколишньому середовищу та постати перед так званим Екологічним трибуналом.

Про це повідомила радниця з комунікацій керівника Офісу Президента Дарія Зарівна у Телеграмі після виступу на Копенгагенському демократичному саміті, передає Укрінформ.

«До формули миру Президента Володимира Зеленського ми включили екологічний порядок денний - і одразу декілька країн готові до цього пункту активно долучитися. На саміті COP27 у листопаді 2022 року ми запропонували створити глобальну платформу для оцінки шкоди клімату та навколишньому середовищу через неспровоковану агресію рф проти України. Нам потрібен Екологічний трибунал проти росії. рф повинна відшкодувати Україні та іншим постраждалим державам завдану шкоду», - зазначила вона.

Зарівна розповіла, що внаслідок російської агресії вже зараз постраждало більше третини українських лісів, сотні видів рослин і тварин, деякі з яких можуть зникнути в принципі, зруйновані цілі екосистеми.

Також вона нагадала, що майже 250 тисяч квадратних кілометрів території України забруднені вибухівкою. За її словами, Україна зараз - це найбільше мінне поле в світі.

Читайте також: росія завдала збитків українській екології на два трильйони гривень - Міндовкілля

Радниця керівника ОП зазначила, що російська агресія проти України також стала причиною забруднення води в Дніпрі, Чорному та Азовському морях, лише за десять місяців російського широкомасштабного вторгнення було викинуто в повітря близько 42 млн тонн парникових газів.

Крім того, вона наголосила, що росія створює ядерні загрози світу.

«Вони (росіяни – ред.) рили окопи в небезпечній Чорнобильській зоні, обстрілювали Запорізьку АЕС. Тепер вони перетворили її на військову базу зі складами боєприпасів. Персонал станції готують до депортації, і тут будь-який інцидент чи помилка можуть стати фатальними» - додала Зарівна.

Як повідомлялося, російські загарбники тимчасово окупували 20 заповідників в Україні та перетворюють їх на мисливські угіддя, копальні й танкові стоянки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-