Деклараційна кампанія 2022 у розпалі: чи торкнеться вона наших біженців за кордоном

Деклараційна кампанія 2022 у розпалі: чи торкнеться вона наших біженців за кордоном

Укрінформ
Біженці не мають платити податки з закордонної соцдопомоги. А от декларувати її, можливо, доведеться

З початку повномасштабної війни мільйони громадян України змушені були шукати прихисток в інших країнах. За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, кількість українців, які виїхали до країн Європи, сягає близько 7,9 млн осіб. Перебуваючи за кордоном, багато хто з них отримує грошову та матеріальну допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів, іноземних компаній чи організацій. Питання оподаткування наших біженців не входило у фокус першочергових питань, якими цікавилася держава, аж поки не стартувала кампанія з декларування доходів, одержаних протягом 2022 року. Тут і почались дискусії а що ж робити з біженцями та їхніми доходами за кордоном? Платниками податків яких країн вони тепер є? І чи мають українці, які стали вимушеними біженцями, платити податок зі своєї соцдопомоги, яку вони отримують у Польщі чи Німеччині, наприклад? В усіх цих питаннях намагався розібратись Укрінформ.

ПОДАТКИ З “БІЖЕНСЬКИХ” ГРОШЕЙ НЕ ПЛАТИМО

Щороку, починаючи з 1 січня і до кінця квітня, в Україні триває декларування доходів, одержаних за попередній рік. І це стосується усіх, а не лише державних службовців, хоча багато хто помилково асоціює процес декларування доходів саме з чиновниками.

Для більшості з нас цей процес проходить непомітно, адже за нас декларування виконують наші роботодавці, подаючи відповідні дані у податкову. Тоді й виникає питання: так а кому ж іще слід подавати декларацію та яку? А відповідь проста – усім, хто отримує будь-які доходи не тільки по місцю офіційної роботи.

Тобто, громадяни мають самостійно декларувати такі додаткові доходи. Наприклад, від оренди майна, чи коштовні подарунки, або будь-які інші матеріальні блага чи доходи (крім соціальних платежів). Обов'язково мають декларувати свої доходи і підприємці, й ті, хто провадить незалежну професійну діяльність без створення ФОП (репетитори, юристи, ріелтори).

Тож, на перший погляд, питання логічне: а до чого тут біженці, адже вони за кордоном, і навіть якщо й продовжують працювати дистанційно, то за них податки сплачує роботодавець. Але вони, перш за все, залишаються громадянами України, а багато хто з них і досі оформлені, як діючі ФОПи на території нашої країни. Чимало питань виникло й стосовно того, чи треба декларувати соціальну допомогу та платити з неї податки – її наші співвітчизники отримували і продовжують отримувати від держав, де вони перебувають.

Фото: Facebook/Дмитро Лубінець
Фото: Facebook

У зв'язку з цим у січні до Офісу омбудсмена звертались громадяни України із запитанням: “Чи необхідно декларувати таку допомогу в Україні та платити з неї податки?”. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець тоді повідомив, що нині чинним законодавством передбачається виняток щодо оподаткування доходів за кордоном. Це стосується осіб та членів сім’ї першого ступеня споріднення, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації та які скористалися правом на тимчасовий захист за кордоном й отримують допомогу від іноземних держав та їхніх державних фондів. “Громадяни України, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу, зобов’язані задекларувати як іноземний дохід отриману допомогу від іноземних держав, їхніх держфондів, іноземних компаній та організацій. При цьому податок на цей іноземний дохід та військовий збір із суми такої допомоги НЕ визначається та НЕ сплачується”, – пояснив він у січні.

ТО ЗАПОВНЮВАТИ ДЕКЛАРАЦІЮ ЧИ НІ?

Тобто, якщо питання про необхідність платити податки з отриманої за кордоном соцдопомоги вже знято, то питання – чи вносити ці суми в декларацію та й взагалі, чи біженці повинні заповнювати самі декларації – залишається ще до кінця не зрозумілим.

У Департаменті оподаткування фізичних осіб ДПС України зазначили, що спільно з Міністерством фінансів та Податковим комітетом ВР нині працюють над тим, аби осіб, які отримували виключно соціальну допомогу, звільнити від обов’язку подавати декларацію.

«На сьогодні, багато наших громадян отримують соціальну допомогу від інших країн. Тому ще в минулому році було прийнято рішення державою, були підписані відповідні зміни, відповідно до яких, ця допомога звільняється від оподаткування податком на доходи фізичних осіб. Але у Податковому Кодексі є така норма, яка передбачає обов'язок подання декларації про майновий стан та доходи із зазначенням такої суми доходу у вигляді соціальної допомоги. Проте, одразу ж хочу сказати, що на сьогодні вирішується це питання, ми пропрацюємо його разом з Комітетом, з Міністерством фінансів щодо звільнення від обов'язку подання декларації тих фізичних осіб, які отримали лише дохід у вигляді соціальної допомоги від іноземних держав", – зазначила директорка Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України (оподаткування в Україні) Тетяна Мігас під час онлайн-марафону «Українські біженці в ЄС – оподаткування та декларування».

Днями голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев також повідомив, що подавати декларації повинні тільки податкові резиденти України. При цьому статус податкового резидента визначається за критеріями, що застосовуються каскадно. Першим критерієм є місце проживання особи, потім місце постійного проживання, центр життєвих інтересів, проживання в Україні протягом 183 днів і лише в останню чергу (якщо попередні критерії визначити неможливо) – громадянство.

«Таким чином, громадянин України не повинен подавати декларацію, якщо за попередніми критеріями він не є податковим резидентом України. До законопроєкту №7632, який з високою ймовірністю буде прийнято у першій декаді квітня, є поправка, яка унормовує питання: якщо резидент України отримує іноземні доходи, що не оподатковуються, він звільняється від обов’язку й подання декларації», – пояснив Гетманцев.

Тож чекаємо…

ЗАДЕКЛАРУВАВ І СПИ СПОКІЙНО

І ще раз нагадуємо: громадяни, фізособи-загальники, самозайняті особи мають відзвітувати за результатами 2022 року, з урахуванням воєнного стану, до 1 травня 2023 року включно. Для українських біженців вимогу декларування збираються відмінити, але, звертаємо увагу, поки що вона діє.

Якщо ви, приміром, репетитор з англійської мови і знаходитеся з початку війни за кордоном, але все ще продовжуєте надавати свої послуги в Україні, або ж маєте квартиру в місті й продовжуєте її здавати та отримувати певні доходи, то вам усе ж доведеться заповнити декларацію. Хоча, більшість цього не робила, знаходячись в Україні, тож з великою вірогідністю – й надалі ігноруватиме цю вимогу, розраховуючи на безконтрольність.

 Фото: Adobe Stock
Фото: Adobe Stock

Але якщо ви все ж свідомий платник податків, то розумієте, що маєте подати декларацію. Нагадуємо, це можна зробити двома способами. Поштою з повідомленням про вручення та описом вкладення, яке податкова має отримати не пізніше, аніж за 5 днів до закінчення дедлайну декларування. Або зробити це в електронній формі через особистий електронний кабінет платника на сайті Державної податкової служби, однак для цього потрібно мати дійсний електронний ключ. У випадку ж несвоєчасного подання декларації доведеться сплатити штраф у розмірі 340 грн.

Юлія Тетянич, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-