Донати школярів для ЗСУ: цінна кожна гривня

Донати школярів для ЗСУ: цінна кожна гривня

Укрінформ
Як наколядовані гроші восьмикласника Дениса Дудки і доброчинні внески інших учнів наближають Перемогу

Відповідальнішими і цілеспрямованішими зробив рік повномасштабної війни українських дітей. Якщо раніше чи не найважливішим для підлітків було похизуватися купівлею дорогих навушників чи походом в кафе, то тепер справжньою повагою серед однолітків користуються ті, хто донатить на ЗСУ. Укрінформ зібрав найяскравіші приклади того, як школярі в різних місцях країни допомагають зібрати кошти, щоби українські захисники могли впевненіше бити російську армію агресорів.

Для того, щоби українські воїни нині в одній з найгарячіших точок російсько-української війни, поблизу Бахмута, не мали проблем з автотранспортом, – вихованці спеціальної школи-інтернату №15 міста Києва перерахували доброчинних 39 800 грн. «Звісно, нам не під силу зібрати грошей на ціле авто, але нам під силу зібрати суттєво відчутну суму, яка стане частиною автомобіля, що допоможе нашим мужнім воїнам боронити Батьківщину. Ці кошти – наш маленький внесок у перемогу, це дієвий спосіб виховати справжніх патріотів і найкращий приклад того, що часом слабке тіло має непереможну силу духу, неосяжну жагу до життя і бажання бути корисним своїй країні! Наближаймо перемогу разом! Все буде Україна!» – написали організатори доброчинного ярмарку на фейсбук-сторінці освітнього закладу.

До благодійного ярмарку вихованці готувались давно і старанно, розповідає директорка спеціальної школи-інтернату №15 міста Києва Тетяна Володимирівна Остапенко. Діти шили, пекли, в'язали, плели, майстрували і робили все, адже збирали гроші на ЗСУ. Школярам допомагали батьки і вчителі, родичі і друзі. До речі, передувала ярмарку складна неспокійна ніч і не менш неприємна повітряна тривога вдень.

Вихованці, педагоги, медики, техпрацівники і батьки з такою завзятістю скуповували ярмаркові товари, з такою швидкістю і легкістю віддавали свої гроші, знаючи, що це на ЗСУ, що Притула може позаздрити, – зауважують у спеціальній школі-інтернаті №15, де навчаються діти з проблемним зором. Учні долучилися до збору для відділення аеророзвідки 56-ї бригади, про який оголосив військовослужбовець Сергій Гнезділов. Загалом підрозділу необхідні кошти для ремонту однієї автівки – 23 700 грн та придбання двох: Toyota Hiace 4wd (3100 євро, уже в Україні) та транспортного засобу для мобільної групи швидкого реагування (5 тис. євро).

Для збору донатів важливі навіть найменші суми. Про несподівану доброчинну пожертву восьмикласника Дениса Дудки повідомили представники «Сильного Хоросткова» з Тернопільщини. Активісти завітали у невелику Сороківську гімназію з презентацією «Життя та організація роботи волонтерів під час війни». Розповідали юному поколінню про працю та допомогу в тилу, щоб якомога більше підтримувати наших військових, які захищають всіх від російських агресорів. Під час спілкування до волонтерів звернувся хлопець з бажанням допомогти та підтримати ЗСУ – віддав свої 161 гривню, все що було в кишені.

«Я не знав, що того дня до нас приїдуть волонтери, – розповідає Денис Дудка. – Хоча до того ми з однокласниками збирали продукти для військових на фронт. Гроші були зі мною. Я їх наколядував. Волонтери розказували нам про місця, де побували: Херсон, Миколаїв, Бахмут, в Ізюмі на Харківщині. Тож вирішив зробити свій невеликий внесок у наближення Перемоги».

Підліток стежить в інтернеті за воєнними подіями та повітряними тривогами в різних місцях. Двоє його односельців з Сороки служать у ЗСУ, а також рідний дядько. З однокласниками – а це ще по четверо хлопців і дівчат – про війну не говорить часто. У сім’ї найчастіше заводять про неї мову мама з татом; старший 18-річний брат навчається в Тернополі.

Володимир Ростиславович Рижук, директор Сороківської гімназії Хоростківської міської ради Тернопільської області, каже, що заклад збирає кошти і продукти, які передають на фронт через волонтерів; плели маскувальні сітки. Коли російські війська були у лютому-березні 2022 року на підступах до Києва, у село Сорока перемістилися 5 сімей внутрішніх переселенців, з них одна дитина відвідувала гімназію.

Доброчинна підтримка захисників України, які боронять нашу країну від ворога, стала доброю традицією Іваничівського ліцею на Волині. У лютому на черговому благодійному ярмарку школярі виручили 34 780 грн. Педагоги ліцею зібрали ще 10720 грн. За ці кошти придбано позашляховик КІА для ЗСУ. Цього березня автомобіль було передано бійцю 63-ї бригади, у якій служить багато волинян. Захисники нині на ротації у Миколаївській області. І це вже другий автомобіль, який педагоги та учні ліцею передали на передову у цьому навчальному році.

Благодійний ярмарок 22 березня у київській 196-й школі так і називався «Донат для ЗСУ». Домашню випічку охоче розкуповували не тільки діти, а й учителі. Дев’ятикласниці ще й створили гурт «Співочий батальйон», який виконував патріотичні пісні. За внесок для ЗСУ можна було замовити улюблену співанку. Номер військової частини, якій школа передала у результаті 59677 гривень, не вказують з міркувань безпеки, але називають місце дислокації – під Вугледаром.

Благодійний ярмарок
Благодійний ярмарок

За активність та підтримку доброчинних заходів захисники України і навчальні заклади дякують не лише дітям, а й батькам, які із задоволенням і натхненням долучаються до благодійних заходів. Бо всі, допомагаючи нашій армії, з кожним днем наближаємося до Перемоги.

«Ця війна розбудила нас, приземлила нашу гординю і дала зрозуміти, що наша хата «не з краю», що Україна – наш спільний дім, кожен повинен робити свою посильну роботу і свій внесок для його збереження, – каже жителька Хоростівської громади Любава Бігус. – Дякуємо Богу за те, що наші діти ростуть свідомими патріотами, а не пустими споживачами матеріальних благ».

Валентина Самченко, м. Київ.

Фото з фейсбук-сторінок навчальних закладів та волонтерської організації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-