Росфейк про британського прем’єра: підробка від двієчників з географії

Росфейк про британського прем’єра: підробка від двієчників з географії

Фактчек
Укрінформ
Росфейк про британського прем’єра: підробка від двієчників з географії

Російський телеграм-канал поширив фото листівки акваріуму Deep Sea World, на якій написано «Зустріч з нашими найрозумнішими тюленями!», а також зображено прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака та тюленя. В дописі пропагандисти написали, що нібито у такий спосіб ірландці порівняли рівень IQ політика та тварини, а причиною цьому стала проукраїнська промова британського прем’єра на Мюнхенській безпековій конференції.

Російські пропагандисти переконують, що ірландці причетні до створення листівки, –але акваріум Deep Sea World знаходиться в Шотландії. На це вказує напис Scotland`s national aquarium (національний акваріум Шотландії – ред.) та адреса, що вказані на ній.

Крім того, Республіка Ірландія, прапор якої в дописі зобразили росіяни, не є частиною Великої Британії на відміну від Північної Ірландії.

Факт того, що листівка є фейком в коментарі Укрінформу підтвердили й в Deep Sea World.

«Листівка є підробкою і виготовлялася не нами», – зазначили представники акваріуму.

Раніше росіяни вже вдавалися до створення фейків на основі гучних політичних імен. Раніше вони поширювали фотографію із фейковим свідоцтвом про народження. На світлині було зображено ніби свідоцтво про народження дитини з Хмельницької області, яку назвали Байденом на честь діючого президента США, але це також спростував Укрінформ.

Дмитро Бадрак

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-