Єврокомісія «заморозила» €5,7 мільярда для Угорщини

Єврокомісія «заморозила» €5,7 мільярда для Угорщини

Укрінформ
Європейська Комісія визнала недостатніми зусилля Угорщини у запровадженні необхідних реформ, зокрема, у системі державного управління та у сфері верховенства права й незалежності судових рішень, тому знову відклала виплату для Будапешту бюджетної допомоги для відновлення після пандемії коронавірусу в обсязі 5,7 мільярда євро.

Як повідомляє Укрінформ, така інформація оприлюднена сьогодні на сайті Єврокомісії.

«Європейська Комісія сьогодні представила свою оцінку в рамках в рамках процедури обумовленості для Угорщини. Єврокомісія дійшла висновку, що незважаючи на кроки, які були здійснені, все ще існує ризик для бюджету ЄС», - йдеться у повідомленні.

Як зазначає Єврокомісія, Угорщина вже здійснила або продовжує здійснювати важливі реформи, але при цьому вона все ще не змогла «адекватно» виконати ключові положення тих 17 корегувальних заходів, що були погоджені між Єврокомісією та Урядом Угорщини в рамках механізму обумовленості, і які мали були виконані до граничного терміну, що припадає на 19 листопада. Це, зокрема, стосується ефективності щойно створеного органу з забезпечення доброчесності та запроваджених судових процедур щодо перегляду рішень органів прокуратури.

У результаті, як Єврокомісія попередньо оголошувала у своєму попередньому рішенні у цій справі від 18 вересня, було ухвалено рішення призупинити виплати на 65 відсотків за трьома програмами ЄС з регіонального розвитку, що становить 7,5 мільярдів євро.

Читайте також: Президентка Угорщини прокоментувала зустріч Сіярто з представниками Ірану

Зокрема, за оцінкою Єврокомісії, Угорщина лише на 48 відсотків виконала план заходів з досягнення кліматичних цілей ЄС. Ці заходи мали бути спрямовані на досягнення пріоритетів програми ЄС з енергетичного відродження REPowerEU, зменшення залежності від російського викопного пального, «декарбонізації» всієї економіки шляхом реформ в таких секторах, як транспорт, енергетика, менеджмент водних ресурсів та поновлювальна «циркулярна» економіка.

Ще за одним напрямком, що стосується цифрової трансформації, рівень виконання погодженого плану не перевищував показника у 29,8 відсотка. Невиконаними виявилися й інші важливі критерії у боротьбі з корупцією, у вдосконаленні механізмів державного замовлення та у інших важливих сферах.

Відповідно до існуючих регуляторних правил, Єврокомісія зараз передає це рішення на розгляд Ради ЄС, яка має провести голосування у цій справі до 19 грудня. Це рішення прийматиметься за принципом кваліфікованої більшості. Якщо пропозиція Єврокомісії буде затверджена на рівні країн-членів, виплата бюджетних ресурсів для Угорщини за згаданими програмами в рамках так званого «Плану відновлення та стійкості» (RRP) буде призупинена, оскільки уряд Угорщини не зміг впровадити ключові реформи, що були погоджені на рівні усього ЄС.

Читайте також: Орбан іноді використовує Україну у власній грі з ЄС - Кулеба

Як повідомлялося, 15 вересня Європарламент переважною більшістю голосів ухвалив резолюцію на підставі представленого звіту, за голосним висновком якого Угорщина більше не може вважатися демократією, а європейські цінності там знаходяться під системною загрозою. За висновком європейських політиків, ця країна під керівництвом Віктора Орбана стала "гібридним режимом виборчої автократії", що відрізняється розпадом демократії, основних прав людини і верховенства права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-