На Харківщині розмінували основні автомобільні шляхи

На Харківщині розмінували основні автомобільні шляхи

Укрінформ
На Харківщині розміновано всі основні автомобільні шляхи та відновлюються автобусні маршрути, однак мінна небезпека залишається дуже високою.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» сказав начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов, передає кореспондент Укрінформу.

«Розміновано практично всі основні автомобільні шляхи, і ми відновлюємо автомобільне сполучення, в тому числі маршрути (автобусні - ред.), бо люди вже цього потребують. Щодо узбіч, лісосмуг, то ми відносимо їх до таких, що заміновані, і приступаємо до розмінування. Це пов’язано і з заготівлею паливної деревини для населення, бо лісгоспи не можуть виконувати на 100% цю роботу – ліси так само заміновані, зокрема в Ізюмському районі, на Вовчанському напрямку, Куп’янському», - розповів керівник ОВА.

Читайте також: Укроборонпром розробив «олівець» для розмінування територій

За його словами, загарбники застосували на Харківщині різні засоби мінування, потенційно небезпечними є всі ще не обстежені території та домоволодіння.

«Що стосується того, чим мінували. В нас присутні найсучасніші засоби, в тому числі пластикові міни, які досить важко виявляються металошукачами. Це потребує новітньої техніки. Ми активно ведемо перемовини з громадськими організаціями, фондами для того, щоб ми були більш ефективними в розмінуванні, зокрема, й підрозділи ДСНС», - сказав Синєгубов.

Випадки підриву цивільного населення на мінах різного виду, різноманітних боєприпасах відбуваються майже щодня, констатує голова ОВА. Жителів, які повертаються в свої домівки після деокупації, він закликає спершу звертатися до ДСНС, аби подвір’я та будівлі перевірили фахівці.

Від російських обстрілів наразі найбільше потерпає північ області, а саме Вовчанська громада Чугуївського району та Куп’янський район.

За словами Синєгубова, двоє людей 29 листопада отримали осколкові поранення внаслідок артилерійського обстрілу. Постраждалі після надання медичної допомоги лікуються амбулаторно.

В області тривають бої за звільнення 29 населених пунктів.

«Позиції наших військових на Куп’янському напрямку ворог обстрілює з авіації, з артилерії, завдає ракетних ударів, однак наші військові стоять і все ж таки намагаються звільнити ті населені пункти, які ще перебувають під тимчасовою окупацією російської федерації», - сказав керівник ОВА.

Читайте також: У Херсоні росіяни мінували навіть дитячі іграшки - МВС

За словами Синєгубова, в області складна ситуація з електрозабезпеченням, Харківщина отримує жорсткі ліміти. Водночас в області тривають роботи з відновлення електропостачання на деокупованих територіях. На півночі та північному сході ще є населені пункти, де світла немає вже вісім місяців.

Як повідомлялося, Харківська область визнана найбільш інтенсивно замінованою загарбниками серед регіонів, де велися бойові дії. Розмінування може тривати не одне десятиліття.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-