В Європарламенті розглянули вплив війни рф проти України на експорт зброї

В Європарламенті розглянули вплив війни рф проти України на експорт зброї

Укрінформ
Підкомітет з питань безпеки і оборони Європарламенту розглянув питання впливу війни в Україні на експорт зброї з ЄС та подальший контроль за цим процесом.

Як передає кореспондент Укрінформу, відповідні висновки євродепутатам представила науковець і співробітник програми подвійного використання та контролю за торгівлею зброєю Аналітичного центру Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) Джованна Малетта.

Вона зосередилася на важливості та впливі використання такого фінансового інструменту як Європейський фонд миру (EPF) в питанні постачання Україні військового обладнання, а також на наслідках експорту зброї та системі контролю за нею в рамках ЄС.

Малетта підкреслила, що реалізація заходів допомоги EPF, які передбачають постачання військової техніки, водночас порушує принципові питання, які є актуальними для реалізації контролю за експортом зброї в ЄС. Деякі з них є специфічними через український контекст, тоді як інші стосуються того, як працює Європейський фонд миру в цілому.

За її словами, провадження цих заходів допомоги визначає безпрецедентну роль ЄС у сфері контролю за експортом зброї, у тому числі щодо етапу оцінки ризиків перед ліцензуванням. “Це не те, що було спеціально запроваджено заходами допомоги EPF для підтримки України, але це те, що було закріплено в самому функціонуванні Європейського фонду миру”, - зауважила експерт.

Читайте також: У Єврокомісії спростували російські фейки про «продаж» Україною західного озброєння

Вона зазначила, що в контексті передачі озброєнь Україні ЄС повинен провести оцінку ризиків, а також оцінку наслідків надання летального пакета допомоги EPF для підтримки України, і це має бути зроблено під певним тиском, оскільки після початку російського вторгнення необхідно діяти швидко. Водночас, відмітила науковиця, ці оцінки є дуже чутливими, і в ідеалі вони повинні здійснюватися без тиску, тому вони не повинні бути залучені до реалізації майбутніх заходів летальної допомоги EPF.

“Ключове питання тут полягає в тому, чи має Європейський Союз необхідні ресурси для проведення оцінок, і як координувати зусилля з державами-членами ЄС, які ще мають провести власну оцінку на національному рівні”, - зазначила експерт.

“Другим пунктом, враховуючи виняткові обставини, які були спричинені війною в Україні, необхідно визначити альтернативні форми співпраці надання допомоги, а також - запобігання та виявлення можливого виведення зброї за межі України”, - сказала Малетта. Вона підкреслила важливість створення відповідної ініціативи, яка б могла застосовуватися і в майбутніх заходах підтримки EPF з летальним компонентом або без нього.

Наступним, ширшим питанням, яке стосується діяльності EPF, за словами Малетти, є визначення того, як працюватимуть ранні системи перевірки після доставки військового обладнання на місця, про що було заявлено Євросоюзом. “Застосування таких заходів для відстеження обладнання, що фінансується EPF, надісланого в Україну, буде серйозною проблемою, враховуючи, що між державами триває конфлікт”, - констатувала експерт.

За її словами, ЄС повинен звернути серйозну увагу на те, як це може працювати в контексті України, але також міркувати над тим, як ці механізми можуть бути застосовані в контексті заходів EPF щодо летальної допомоги в більш загальному плані.

Читайте також: Найкращим шляхом до тривалого миру є постачання Україні зброї - Столтенберг

Малетта зауважила, що в Євросоюзі ніколи не було діючого агентства, яке б працювало в цій сфері, і навіть країни-члени ЄС, які впроваджують ці заходи в рамках своїх національних систем, мають обмежений досвід, коли справа доходить до виконання.

Тож, за її словами, ключове питання полягає в тому, як координувати зусилля, докладені на рівні ЄС, з зусиллями окремих держав-членів ЄС, щоб уникнути дублювання та створити гармонізований підхід для найкращого використання ресурсів, доступних як у Європейському Союзі, так і на рівні держав-членів.

При цьому експерт переконана, що тепер, коли питання перегляду спільної позиції є актуальним, контекст, у якому цей перегляд відбувається, дає можливість в цілому поміркувати про ухвалення державами-членами проведення перевірок після відправлення обладнання на місце доставки - як заходів, які зменшать ризик його перенаправлення.

“І тоді держави-члени ЄС можуть розглянути можливість прийняття більш конкретного формулювання перевірок на місці після доставки та включити переглянуту версію до своїх інструкцій”, - додала Малетта.

Експерт окремо зауважила, що війна в Україні також зробила свій внесок у дискусії, які вже тривають навколо стратегії зміцнення стратегічної автономії Європейського Союзу через посилення оборонної співпраці в Європі.

Як повідомляв Укрінформ, у ЄС пропонують оновити угоду про контроль над озброєннями з огляду на агресивні дії росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-