Найкращим шляхом до тривалого миру є постачання Україні зброї - Столтенберг

Найкращим шляхом до тривалого миру є постачання Україні зброї - Столтенберг

Укрінформ
Найкращим шляхом для досягнення миру в Україні є надання нашій країні військової допомоги від НАТО, аби зупинити російське вторгнення та мати сильні позиції на майбутніх переговорах.

Про це на пресконференції в ході першого дня роботи Північноатлантичної ради, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Саме так він відповів на запитання журналістів про ставлення до мирного плану, представленого Президентом України на саміті G20.

«Тривалим може бути лише справедливий мир. Мир не буде тривалим, і мир не переможе, якщо автократія та утиски переможуть демократію і свободу. Якщо авторитарні сили виграють, ми не будемо мати тривалого миру. Ми маємо пам’ятати, з чим маємо справу. Це агресивна війна, коли одна країна, – росія, - вдерлася до іншої країни, порушуючи її суверенітет та територіальну цілісність … Усі хочуть миру. Але ми також маємо усвідомити, що єдиним шляхом для досягнення миру є переконатися, що агресор не виграв», - сказав очільник НАТО.

За його словами, агресія росії спрямована проти усього цивільного населення України. Така війна, коли агресор намагається перетворити зиму на зброю, є цинічною та жорстокою, вона може мати дуже важкі наслідки для величезної кількості безневинних людей.

Читайте також: НАТО обговорює можливість надання Україні комплексів Patriot - Столтенберг

«Більшість воєн завершуються за столом переговорів. Скоріш за все, ця війна також завершиться за столом переговорів. Але те, що відбудеться за цим столом, абсолютно пов’язане із ситуацією на полі бою. Це може звучати як парадокс, але реальність у тому, що найкращий шлях для досягнення тривалого та стійкого миру – це надати військову допомогу для України. Тоді росія засвоїть, а президент путін зрозуміє, що він не може досягти своїх цілей на полі бою, що він має сідати за стіл переговорів та домовлятися в дусі доброї волі, та йти на серйозні поступки заради тривалого миру», - наголосив Столтенберг.

Генеральний секретар НАТО повідомив, що міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба представив йому мирний «План Зеленського» під час двосторонньої зустрічі. Як очікується,  цей план буде обговорений сьогодні ввечері з усіма міністрами країн НАТО.

«Так, ми підтримуємо ці зусилля. Але вважаємо, що шлях до досягнення миру – це надання військової підтримки для України», - додав Столтенберг.

Читайте також: Військова підтримка зміцнює позиції України на майбутніх переговорах з рф - глава МЗС Канади

Як повідомлялося, під час саміту G20 Президент України Володимир Зеленський проголосив мирний план, який має зупинити російську агресію.

Цей план з 10 пунктів передбачає координацію міжнародних зусиль із встановлення ядерної, енергетичної та продовольчої безпеки. Одним з головних та принципових положень плану є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. Під час виступу перед учасниками саміту український лідер наголосив, що не повторюватиме помилок, допущених у минулому, тож мова не може йти про жодні домовленості на кшталт «Мінську-3» або інших варіантів «заморожування конфлікту».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-