Визнання та заперечення Голодомору як злочину геноциду українців в умовах російсько-української війни

Визнання та заперечення Голодомору як злочину геноциду українців в умовах російсько-української війни

Укрінформ
1 грудня, 16:30 - круглий стіл на тему:  "Визнання та заперечення Голодомору як злочину геноциду українців в умовах російсько-української війни".

Організатор: Міжнародна асоціація дослідників Голодомору-геноциду.

Учасники: Роль Фліс  - мер м. Ессен, член партії Зелених (ФРН);  Вернер Йосмайер - член партії ЦДУ (ФРН); Джон Свіні - британський письменник, журналіст-розслідувач,  автор бестселера "Кілер сидить у Москві" (Велика Британія); Dr. Ірина Ястреб - президент Міжнародної організації "Четверта Хвиля" (ФРН); Семен Глузман - політв'язень, дисидент, президент Асоціації психіатрів України; Володимир Сергійчук - доктор історичних наук, проф.,  голова Міжнародної асоціації дослідників Голодомору-геноциду; Василь Марочко - доктор історичних наук, проф.,  почесний голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців; Олеся Стасюк - доктор історичних наук,  голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців; Ірина Яковець - доктор юридичних наук, Національна академія правових наук України; Анатолій Колодій - професор, академік Національної академії правових наук України; Богдан Футей - доктор права, Федеральний суддя США; Валерій Шепітько - доктор юридичних наук,професор, криміналіст та судовий психолог,  президент Міжнародного конгресу криміналістів; Вікторія Малько - доктор історичних наук, керівник Центру дослідження Голодомору Каліфорнійського державного університету (Фресно, США); Микола Кочерга - президент Фундації Голодомору-геноциду українців(США); Юрій Закаль - віцепрезидент Асоціації психіатрів України; Ірина Ястреб - президент Міжнародної організації "Четверта хвиля".

До 90-х роковин вшанування пам'яті жертв  Голодомору-геноциду українців.

Національна асоціація дослідників Голодомору-геноциду українців: https://genocide.in.ua/

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: pressroomu@gmail.com

Акредитація триватиме до 16:00 1 грудня, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Визнання Німеччиною Голодомору 1932 - 1933 років геноцидом є імпульсом для інших країн – історик

Завершилася чотирнадцятирічна робота українських істориків щодо визнання Бундестагом Голодомору як геноциду українців.

Про це заявили учасники дискусії щодо визнання Голодомору як злочину геноциду українців, що відбулася в пресцентрі Укрінформу, повідомляє кореспондент.

"Учора ввечері сталася історична подія - Німеччина визнала Голодомор геноцидом, тим самим запустивши процес очищення історичної правди в самій Україні. Це вже шоста країна, ухвалила таке у 2022 році, та 23-я країна загалом", - зауважила голова Національної асоціації дослідників Голодомору-геноциду українців Олеся Стасюк.

За словами історика Василя Марочка, учорашнє визнання Німеччиною Голодомору геноцидом – це потужний сигнал країнам, які ще вагаються у цьому рішенні. Він висловив сподівання, що незабаром резолюцію підтримають Франція та Велика Британія.

Під час заходу експерти зазначали, що Бундестаг визнає Голодомор частиною спільної європейської історії, та бере зобов'язання політично підтримувати пам’ять його жертв, сприяти оприлюдненню даних про злочини, а також боротися з однобічними російськими наративами, зокрема, про "всесоюзний голод". Заразом, за словами Марочка, Бундестаг зазначив у резолюції низку важливих для історії України моментів, зокрема, стосовно чисельності його жертв.

"У документі вказано, що взимку 1932 – 1933 років загинуло від 3 до 3,5 млн осіб – усього за три місяці (!), а Глодомор тривав протягом усього 1932 – 1933 років. Також там зазначено, що від голоду та репресій постраждала вся Україна, а не лише хліборобські регіони, разом із компактними місцями проживання Українці", - наголосила Стасюк.

Фахівці зауважили, що підтримка Німеччнини унаочнює 14 років роботи українських науковців за співпраці з німецькими політиками, включно з Партією зелених та Християнсько-демократичним союзом (ЦДУ).

Зокрема, член ЦДУ Вернер Йосмайер сказав, що із питанням Голодомору він знайомий із 2008 року, коли у Північній Рейн-Вестфалії організовував тематичний захід разом зі Стасюк. Однак, за його словами, резолюція - це не кінець роботи.

"Я щиро радий, що та велика робота, яку ми розпочали в 2008 перейшла кордони Північної Рейн-Вестфалії та досягла Берліна. Я вважаю, що німці мають ще підвищити обізнаність з цього питання серед звичайних містян", - сказав він.

Стасюк наголосила, що в ухваленому документі йдеться саме про геноцид, а не "вбивство народу". "У документі вживано слово "Völkermord", яке можуть перекласти не як геноцид, а як народовбивство. Однак у німецькій мові воно означає саме перший термін, що виходить з документів, якими визнано геноцид вірменського та єврейського народів", - пояснила вона.

Як раніше повідомляв Укрінформ, українська громада Копенгагена спільно з колективом Посольства України в Данії та послом Михайлом Видойником вшанували жертв Голодомору 1932-1933 років в рамках 90-х роковин геноциду Українського народу.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-