Як роспроп намагається приховати засудження світовими лідерами Голодомору в Україні

Як роспроп намагається приховати засудження світовими лідерами Голодомору в Україні

Фактчек
Укрінформ
У російському телеграмі поширили підроблене фото про візит прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького до Києва

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький під час свого візиту до Києва не покладав квіти до пам’ятника Степану Бандері. Цей фейк поширили у проросійських телеграм каналах, соцмережах пропагандистів та онлайн ЗМІ.

Цього покладання квітів не могло бути, оскільки у Києві такого пам'ятника Степану Бандері немає. Погруддя голови ОУН, яке зображене на фейковому фото, знаходиться у селі Козівка Тернопільської області.

Фото Матеуша Моравецького взяли з реального фото, яке опубліковане на офіційній Facebook-сторінці посольства Республіки Польща у Києві. Його просто вирізали, відзеркалили та прифотошопили до фото пам'ятника Бендері, яке знайшли у Вікіпедії. 

У пості пропагандисти згадують події, які відбулись на Волині у 1940-х роках, намагаючись посварити українців та поляків, для яких Волинська трагедія є спільним болем обох народів. Роспропаганда зміщує акцент із реальних цілей візиту.

Водночас підроблене фото може бути використане для створення публічного резонансу в Польщі – аби під тиском суспільного осуду уряд Польщі зменшив свою підтримку України.

Насправді ж у цей самий час польський прем'єр відвідав меморіал жертв Голодомору 1932-1933 року, де поклав символічний букет перед Пам'ятником жертвам Великого голоду. Про це йдеться у повідомленні на офіційній сторінці у Facebook польського посольства в Україні.

Станом на 2022 рік 22 країни світу визнали Голодомор геноцидом українського народу, зокрема, і Республіка Польща.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-