Невизнання паспортів рф, виданих на захоплених територіях України: Європарламент ухвалив рішення

Невизнання паспортів рф, виданих на захоплених територіях України: Європарламент ухвалив рішення

Укрінформ
Європейський парламент ухвалив рішення, узгоджене спільно із Радою ЄС, щодо невизнання документів, виданих владними структурами російської федерації на тимчасово окупованих територіях України і Грузії.

Відповідне голосування відбулося сьогодні у Страсбурзі під час пленарного засідання Європарламенту, передає власний кореспондент Укрінформу.

«За» проголосував 531 євродепутат, «проти» - 7, утрималися – 34.

«Документи для подорожі, що видані росією для осіб, які мешкають на територіях України та на окремих територіях Грузії, що є окупованими росією, не будуть визнаватися і прийматися як чинні документи… Європейська комісія уповноважена ухвалити делегований акт та за необхідністю доповнювати список таких районів або територій, або видаляти їх із переліку, з урахуванням відповідних подій правового або політичного розвитку», - йдеться у документі.

У згаданий додаток до регуляторних правил, що включає території, які є тимчасово окупованими росією і на які поширюється рішення ЄС про неприйняття російських паспортів, включені такі території України: Автономна Республіка Крим та місто Севастополь; Донецька область; Луганська область; Херсонська область; Запорізька область. У Грузії до таких регіонів віднесені Абхазія та Південна Осетія.

Постанова нагадує, що після анексії Кримського півострова 18 березня 2014 року росія почала видавати міжнародні паспорти мешканцям Криму. 24 квітня 2019 року президент російської федерації видав указ, що спрощує надання російського громадянства мешканцям окремих районів Донецької та Луганської областей України, що знаходилися поза контролем української влади, включаючи видачу цим людям російських міжнародних паспортів. Черговим указом від 11 липня 2022 року російська федерація поширила цю практику видачі російських паспортів для мешканців тимчасово окупованих районів Херсонської та Запорізької областей. У травні 2022 року рф запровадила також спрощену процедуру натуралізації дітей-сиріт та дітей без супроводу з так званих “лнр” та “днр”, а також з інших тимчасово окупованих територій України. Подібні заходи російська федерація здійснила на тимчасово окупованих територіях Грузії.

Як зазначається у документі, видача російських паспортів мешканцям тимчасово окупованих територій є подальшим порушенням росією міжнародного права, а також територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України.

Резолюція Європарламенту містить положення із засудженням агресивної війни росії проти України та із вимогою до кремля негайно припинити військове вторгнення в Україну.

«24 лютого 2022 року Європейська рада, спільно із міжнародними партнерами, рішуче засудила неспровоковану та нічим не виправдану агресію росії проти України, та висловила повну солідарність з Україною та її народом. Європейська рада вимагає від росії негайно зупинити військові дії, вивести всі свої сили та військове обладнання з усієї території України, поважати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Цю позицію Європейська рада підтверджувала під (час зустрічей) 25 березня, 31 травня та 24 червня 2022 року», - нагадує резолюція Європарламенту.

Читайте також: У Маріуполі загарбники почали приймати заяви на отримання російського паспорта

Як повідомлялося, після початку російського збройного вторгнення в Україну у лютому цього року ЄС та його країни-члени виявили солідарність з Україною та почали надавати їй політичну, фінансову, гуманітарну та військову допомогу. ЄС послідовно дотримується політики невизнання спроб росії анексувати тимчасово окуповані території України та вимагає від росії негайно зупинити свавільну агресивну війну проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-