Протести в Ірані тривають вже 12-ий день: правозахисники кажуть про 76 загиблих

Протести в Ірані тривають вже 12-ий день: правозахисники кажуть про 76 загиблих

Укрінформ
В Ірані 27 вересня 12-ий вечір поспіль тривали протести через смерть Махси Аміні, попри зростання кількості загиблих і жорсткі репресії з боку силовиків.

Про це передає Укрінформ із посиланням на Радіо Свобода.

Широкомасштабні протести тривали в різних містах, включаючи Тегеран, Тебриз, Карадж, Кум, Язд.

Сцени сутичок протестувальників із силовиками були опубліковані в соціальних мережах, але активісти заявили, що через відключення інтернету поширювати відео стає все важче.

«Іран все ще перебуває в стані відключення інтернету/мобільного зв’язку, але деякі відео все ще виходять», – заявив базований у Нью-Йорку Центр прав людини в Ірані.

Читайте також: Протести в Ірані: Human Rights заявляє про понад 70 загиблих

Напівофіційне інформаційне агентство Fars заявило, що після смерті Аміні 16 вересня було вбито «близько 60» людей, при цьому 24 вересня влада повідомляла про 41 загиблого. Але група з прав людини в Ірані стверджує, що щонайменше 76 людей були вбиті.

Крім того, влада заявила, що провела понад 1200 арештів по всій країні, у тому числі активістів, адвокатів і журналістів. Комітет із захисту журналістів (CPJ) заявив, що серед заарештованих є щонайменше 20 журналістів.

Також серед заарештованих – дочка експрезидента Акбара Хашемі Рафсанджані – за підбурювання до протестів, повідомило інформаційне агентство Tasnim.

Читайте також: США розширили доступ іранців до інтернету на тлі протестів у країні

Кілька професорів іранських університетів приєдналися до студентських протестів, відмовившись брати участь у заняттях або звільнившись.

Як повідомляв Укрінформ, тригером для протестів стала загибель 22-річної курдської жінки Махси Аміні, яку затримала іранська поліція моралі через «неправильно» одягнутий хіджаб. Того ж дня її доставили до лікарні в стані коми, а через два дні вона померла від внутрішніх травм. Протести спалахнули на північному заході Ірану понад тиждень тому під час похорону Аміні.

Фото: Iran Human Rights

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-