Гендиректор МАГАТЕ готовий прибути цього тижня до України та рф для обговорення ЗАЕС

Гендиректор МАГАТЕ готовий прибути цього тижня до України та рф для обговорення ЗАЕС

Укрінформ
Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі висловив готовність прибути цього тижня до України та росії з метою продовження консультації щодо створення зони фізичної та ядерної безпеки навколо ЗАЕС.

Як передає Укрінформ з посиланням на сайт МАГАТЕ, про це Гроссі заявив у своєму виступі перед делегатами 66-ї генеральної конференції МАГАТЕ у Відні.

"Я готовий продовжити консультації (щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо ЗАЕС - ред.) в обох країнах (Україні та росії – ред.) цього тижня", - сказав він.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ про новий обстріл ЗАЕС: Зона безпеки є нагально необхідною

Гендиректор МАГАТЕ нагадав, що після нещодавнього візиту на ЗАЕС він запропонував створити зону ядерної та фізичної безпеки з метою забезпечення фізичної цілісності станції. За його словами, ця пропозиція "отримала потужну міжнародну підтримку".

На цьому тлі Гроссі повідомив, що минулого тижня він зустрівся у Нью-Йорку з очільником МЗС України Дмитром Кулебою та міністром закордонних справ росії сергієм лавровим "у рамках переговорів з усіма сторонами, спрямованих на досягнення згоди щодо створення зони".

Читайте також: Україна на конференції МАГАТЕ закликала світ зупинити російський ядерний тероризм

Він наголосив, що ядерна безпека в Україні є головним пріоритетом для МАГАТЕ.

"Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб запобігти ядерній аварії", - заявив Гроссі.

Як повідомлялося, росія під час повномасштабного вторгнення в Україну здійснила окупацію Запорізької АЕС, а також Чорнобильської АЕС, територію якої пізніше було залишено. Крім того, агресор продовжує обстріли з важкого озброєння ядерних об’єктів, міста-супутника ЗАЕС Енергодар, тероризує та піддає тортурам співробітників ЗАЕС, здійснює пуски крилатих ракет над майданчиками атомних електростанцій.

Читайте також: Біля офісу МАГАТЕ у Відні вимагали безпеки для українських АЕС

15 вересня Рада керуючих МАГАТЕ прийняла резолюції, у якій підтримала заклик до рф стосовно негайного припинення всіх дій проти Запорізької атомної електростанції та будь-якого іншого ядерного об’єкта в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-